Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielonym do góry... :) 12:31, 20 maj 2016

Do góry
A jeszcze pytanko do znawczyń - mogę dzielić gracka jak jest już taki?
Ogród - Azyl Amatora 12:29, 20 maj 2016

Do góry
Robertop napisał(a)
I był czas na wędzenie pstrągów

Uwędzone tak szybko zniknęły, ze nie zdążyłem obfocic

O ja cię, ale super!
Fajna sprawa i tak ładnie wykonane;
z zagadką bym nawaliła, bo chciałam napisać ubiorek, ha ha
Magnolie za rok dadzą czadu, spore są; no i ta drzewiasta, śliczna....tylko tak dumam od czego zależy pokrój i wygląd, moje wszystkie drzewiaste mają inny pokrój, wygląd liści i mają zdrewniałe łodygi.
Pozdrawiam
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 12:29, 20 maj 2016

Do góry
pierwsze plony

publikacja w MPO

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 12:28, 20 maj 2016

Do góry
Piwonie!

Gożdzikowa - wiejski ogród 12:20, 20 maj 2016

Do góry
Dziękuję Basiu

mój tamaryszek jeszcze jest mały,ale już go lubię

Moja "przyziemna" :) pasja 12:20, 20 maj 2016

Do góry
Oj to jeszcze ja życzenia dorzucam Spełnienia wszystkich marzeń.
Dodam nietypowego "kwiatka"
Cisy o których Ci pisałem to odmiana Parade bardzo wąskie.
Niestety są droższe niż myślałem, ale za to i wyższe, mają ok 120-140cm za 70zł.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:15, 20 maj 2016

Do góry

ależ pięknie świetnie
zresztą każdy zakątek cudny a ile inspiracji szkoda, że mój ogródek jak chusteczka, zakątków nie ma gdzie robić
Buja wszystko, że hej
Ściskam!
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:15, 20 maj 2016

Do góry

serbski Pendula Brunsu był mocno korygowany bo jak zwykle w szkółkach idą na masę o rzeźbę musimy zadbać sami
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 12:11, 20 maj 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dziewanna się rozrosła

Piękna odmiana, moja zółta z ciemnym okiem gdzieś przepadła.
Haniu mam pytanie czy to chwast, bo mi się nawet podoba i z czosnkami konweniuje
dzięki za wiersz Haniu
takie liście i kwiat
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:08, 20 maj 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Żarnowiec piękny.A jakby do palika w środku podwiązać ??
Złotokap , też.Moja sąsiadka posadziła sobie , na 0,5m może mniej od mojej siatki
ale najbardziej podoba mi się ten wiciokrzew ,śliczny .

nie pomyslałam wczesniej aby go przywiązać,po silnej ulewie rozłożył się...posadziłam taki nie duży przyniesiony z lasu,a on w tym roku tak wybujał

Złótokap wyrzucam...bo mam pszczoły,to bym się bała miodu jeść

za pochwałę wiciokrzewu dziękuję

Zielony AZYL 12:07, 20 maj 2016

Do góry
Mam pytanko do Was
tak sobie wymyśliłam układ rabat, ale działka jest pod kątem i dom na niej również.
Moje wątpliwości dotyczą lewej strony domu.
Czy skos "gubić" rabatą przy płocie i wtedy tu gdzie ma być trawa, będzie równy prostokąt.
Czy trawę zrobić o nieregularnych kształtach, a rabata przy płocie będzie równa?

Jeszcze nie wiem, czy będą płyty, czy np z lewej części zrobić zielony murek z bukszpanów lub cisów ale takie kostki.

Co o tym myślicie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:03, 20 maj 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
W tym tygodniu wysadziłam stipę na rabatę brzozową
I na tej rabacie myślę zamienić ML (jest między rozchodnikami a berberysami aż do kulek bukszpanowych) na inną trawę ... jakieś typy?
Zdjęcie robocze:

Na razie, oprócz kulek, tylko krwawniki i berberysy wyraźnie widoczne są na tej rabacie

Jaki ładny krwawnik . I berberyski . Ja swój będę wysadzać w weekend i stipę też Tylko Reniu rzuć pomysłem na plac zabaw bo rośliny czekają na wysadzenie a ja nie mam jeszcze rabaty przygotowanej
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:56, 20 maj 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Dorotko
, witaj!1
Ale masz duuzo tych odmian azalek, rodków.
I efekty bajeczne.
Cudnie. Naprawdę, jest czym się zachwycać:0
Ja też lubię nie tylko kolorki.ale jak coś w ogrodzie pachnie,żyje

Mnie w ubiegłym roku taki jegomość odwiedził. Podobno zwie się nastrosz topolowiec.

Coraz więcej dostrzegam u siebie różnych żyjątek, a to zajączek zadomowił się z moim ogródku, którego za nic nie mogliśmy wygonić z ogródka, to znowu przyjdą kury od dalszej sąsiadki i przeorzą pół ogródka zanim się je zauważy, przylatują różne ptaszki, harcują wiewiórki, lęgną się kosy, gołębie dzikie i mnóstwo innych skrzydlatych. Mam też paskudne krety, nornice i chyba opuchlaki bo jak wytłumaczyć zniknięcie wszystkich nowych tulipanów w doniczce? No i od wielu lat mam jaszczurki, baaardzo dużo, za którymi nie przepadam. Nigdy nie wiem gdzie się pojawią.
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 11:48, 20 maj 2016

Do góry
L00zak napisał(a)
Wczoraj wieczorem przyjechały deski na podłogę Dziś intensywny dzień… Wybranie darni pod pergolą, obłożenie włókniną, wysypanie kamieniem, malowanie desek i wreszcie montaż podłogi, ciekawe ile dni mi to zajmie, mam nadzieję, że do weekendu po BC będzie gotowe

nono
już nie mogę się doczekać efektów
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:46, 20 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Dorotko, zachwycam się twoim ogrodem. Jest magiczny
Ogród kolorów i zapachów.
Maki już u ciebie kwitną. Ja się ucieszyłam, bo moje (twoje) same się wysiały. Znowu będę się nimi zachwycać Wprawdzie zrobiły mi misz-masz na uporządkowanej rabacie, ale je tak zostawię. Jako element zaskoczenia. Tym bardziej, ze nie ruszyły mi na tej rabacie miskanty.

Zacytowałam tą fotkę z zapytaniem.
W jaki sposób stałaś się posiadaczką tylu pięknych czosnków? W Janinie kupowałam na sztuki, ani ich wiele nie udało mi się kupić, ale też nie były tanie. Czy można gdzieś taniej kupić je hurtowo?

Odpowiedź napisałam i Ciebie (Gartenea).Te czosnki mam drugi sezon. To zdjęcie z ubiegłego roku, kupiłam 5 sztuk po 8zł u nas w ogrodniczym, w tym roku mam ich 11 sztuk. Mam nadzieję, że mi nic ich nie zeżre bo ładnie się rozrastają. Tulipany mimo, że sadzę w dużych donicach przemysłowych są zjedzone przez nornice i jeszcze jakąś inną paskudę.
Te maki co u mnie już kwitną nie rozsiewają się, te są wieloletnie z kłączy. Ja takich elementów zaskoczenia będę miała więcej - robię je całkiem świadomie, żeby ożywić te stonowane róże i błękity.
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 11:41, 20 maj 2016

Do góry
elcukro napisał(a)
Kochani, potrzebuję Waszej porady czy mój rododendron cierpi i coś mu dolega czy może nie i należy zaczekać aż pąki się otworzą. Jeden z moich r. ładnie się otwiera i wygląda tak:

natomiast drugi, tuż obok (fakt że posadzony był dwa tyg. wcześniej i mógł trochę zmarznąć) wygląda tak:

Niepokoją mnie te zaczerwienienia wokół pąku. Co o tym sądzicie? Dziękuję!

Są rodki wcześniej i później kwitnące. Bez znajomości odmiany po samych zdjęciach trudno coś doradzić.
Typografia ogrodu 11:41, 20 maj 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
seslerie modne w tym roku. niedawno pokazywałam swoja sadleriane i znalazłam fotke jak ta rabata wyglądał rok temu gdy powstawała

Wow pięknie się rozrosła
U mnie jakoś kiepsko nabiera masy ... za to molinia z B ma dobre tempo
Ogródek Iwony II 11:26, 20 maj 2016
Do góry
Widzę Iwonko,że dalsze zmiany.Jesteś niestrudzona,od samego patrzenia ile zrobiłaś już mnie wszytsko boli Idziesz jak burza.Ale podejrzewam,że to nie ostatnie zmiany na rabatach
Widzę u Ciebie powrót do ściółkowania korą.Dziwiłam się,że zrezygnowałaś wtedy z niej,bo ziemię masz piaszczystą i jak utrzymać na niej wilgoć? Już nawet nie chodzi o chwasty.U mnie też taka gleba i bez ściółkowania ani rusz.Glebę szybko wysusza słońce i wiatr.Korę mamy wszędzie prócz rabaty bylinowej i ze skalniaczkami.
A jak tam z nawadnianiem kropelkowym,działasz coś? Masz sporo rabat i gęste nasadzenia,nie zazdroszczę podlewania,sporo czasu na pewno Ci to pochłania.
Wyobraź sobie,ze u mnie rozsiały się setki nasion czosnków ozdobnych.Zostawiłam suszki na jesień,nasiona spadły i wiosną lasek na rabatach.Jak doczytałam o nasionach to dopiero za kilka lat byłyby z tego cebule do sadzenia w docelowe miejsce na rabatach.Zostawiłam sporo,reszta poszła pod haczkę.Możesz sobie zrobić takie doświadczenie z nasionami czosnków jak masz cierpliwość a z tego co widzę to masz przeogromną

Pozdrawiam

Mój mały wymarzony ogród 11:21, 20 maj 2016

Do góry
Turzyca lśniąca tak było opisane w ogrodniczym hehe dzisiaj wsadzę je bezpośrednio do ziemi.
Magnolie Pani w ogrodniczym kazała wykopać dość duży dołek i zasypać odpowiednią dla niej ziemią więc mam nadzieję, że przeżyje
Lawendy wręcz kocham i mam ich mnóstwo w ogrodzie, sama je rozsiewam z tych z przedogródka.
Jałowce z miłą chęcią wywalę wsadziła mi je parę lat temu koleżanka zajmująca się ogrodami i tak naprawdę jedyne co sama tu dosadziłam to lawenda, magnolia i klon "royal red".
Ta duża tuja chyba jednak będzie musiała zostać na środku bo za dużo zachodu z jej usunięciem i w tej kwestii się jednak poddam

Zielonym do góry... :) 11:20, 20 maj 2016

Do góry
A zapomniałam o rodku

jakis bezpański piesek połamał mi czochy - a miejsce to przechowalnia (jak 3/4 mojego ogrodu - większość roślin nie na swoim miejscu)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies