Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Iwk4 16:13, 19 maj 2016

Dorota123 napisał(a)

Mój ogród zawsze pachnie, czasem przechodnie pytają co rozsiewa taki zapach? Teraz pachnie bzami i tawułą. Nie tak dawno pachniał żonkilami, bo mam ich też duże ilości, a za chwilę będzie pachniał jaśminami, których też mam kilka.
Dla Ciebie czosnki, co prawda nie pachną, ale wyglądają imponująco.

Dorotko, zachwycam się twoim ogrodem. Jest magiczny
Ogród kolorów i zapachów.
Maki już u ciebie kwitną. Ja się ucieszyłam, bo moje (twoje) same się wysiały. Znowu będę się nimi zachwycać Wprawdzie zrobiły mi misz-masz na uporządkowanej rabacie, ale je tak zostawię. Jako element zaskoczenia. Tym bardziej, ze nie ruszyły mi na tej rabacie miskanty.

Zacytowałam tą fotkę z zapytaniem.
W jaki sposób stałaś się posiadaczką tylu pięknych czosnków? W Janinie kupowałam na sztuki, ani ich wiele nie udało mi się kupić, ale też nie były tanie. Czy można gdzieś taniej kupić je hurtowo?
anabuko1 11:18, 20 maj 2016

Dorotko
, witaj!1
Ale masz duuzo tych odmian azalek, rodków.
I efekty bajeczne.
Cudnie. Naprawdę, jest czym się zachwycać:0
Ja też lubię nie tylko kolorki.ale jak coś w ogrodzie pachnie,żyje
Dorota123 11:46, 20 maj 2016

Iwk4 napisał(a)

Dorotko, zachwycam się twoim ogrodem. Jest magiczny
Ogród kolorów i zapachów.
Maki już u ciebie kwitną. Ja się ucieszyłam, bo moje (twoje) same się wysiały. Znowu będę się nimi zachwycać Wprawdzie zrobiły mi misz-masz na uporządkowanej rabacie, ale je tak zostawię. Jako element zaskoczenia. Tym bardziej, ze nie ruszyły mi na tej rabacie miskanty.

Zacytowałam tą fotkę z zapytaniem.
W jaki sposób stałaś się posiadaczką tylu pięknych czosnków? W Janinie kupowałam na sztuki, ani ich wiele nie udało mi się kupić, ale też nie były tanie. Czy można gdzieś taniej kupić je hurtowo?

Odpowiedź napisałam i Ciebie (Gartenea).Te czosnki mam drugi sezon. To zdjęcie z ubiegłego roku, kupiłam 5 sztuk po 8zł u nas w ogrodniczym, w tym roku mam ich 11 sztuk. Mam nadzieję, że mi nic ich nie zeżre bo ładnie się rozrastają. Tulipany mimo, że sadzę w dużych donicach przemysłowych są zjedzone przez nornice i jeszcze jakąś inną paskudę.
Te maki co u mnie już kwitną nie rozsiewają się, te są wieloletnie z kłączy. Ja takich elementów zaskoczenia będę miała więcej - robię je całkiem świadomie, żeby ożywić te stonowane róże i błękity.
Dorota123 11:56, 20 maj 2016

anabuko1 napisał(a)
Dorotko
, witaj!1
Ale masz duuzo tych odmian azalek, rodków.
I efekty bajeczne.
Cudnie. Naprawdę, jest czym się zachwycać:0
Ja też lubię nie tylko kolorki.ale jak coś w ogrodzie pachnie,żyje

Mnie w ubiegłym roku taki jegomość odwiedził. Podobno zwie się nastrosz topolowiec.

Coraz więcej dostrzegam u siebie różnych żyjątek, a to zajączek zadomowił się z moim ogródku, którego za nic nie mogliśmy wygonić z ogródka, to znowu przyjdą kury od dalszej sąsiadki i przeorzą pół ogródka zanim się je zauważy, przylatują różne ptaszki, harcują wiewiórki, lęgną się kosy, gołębie dzikie i mnóstwo innych skrzydlatych. Mam też paskudne krety, nornice i chyba opuchlaki bo jak wytłumaczyć zniknięcie wszystkich nowych tulipanów w doniczce? No i od wielu lat mam jaszczurki, baaardzo dużo, za którymi nie przepadam. Nigdy nie wiem gdzie się pojawią.
Dorota123 12:00, 20 maj 2016

kasia_w napisał(a)
Feeria barw i kolorów, ogród na bogato, zmysłowy

Dziękuję bardzo miło mi czytać takie słowa.
Podobają mi się nowoczesne ogródki i tu na O jest kilka pięknych, a zarazem konsekwentnych ogrodów. One podobają mi się, ale mój styl to kwitnący busz taki wsiowy ogródek.
Gocha 12:12, 20 maj 2016

Dorotko piękny, kolorowy, energetyczny ogród. Cudnie Ci kwitną różaneczniki i azalie- ja jakoś nie mam do nich dobrej ręki. Ja tż podziwiam nowoczesne ogrody i ich właścicieli ale to nie moja bajka, ja tak nie umiem. Pozdrawiam
Donia72 15:01, 20 maj 2016

No właśnie, z tymi żyjątkami tak jest, nigdy nie wiadomo kiedy z krzaczka coś wyskoczy U mnie buczka zżerają zielone robale. Okazało sie, że to jest naliściak brzozowiak i jego larwy żerują na korzeniach
anabuko1 22:18, 20 maj 2016

U mnie też z roku na rok coraz więcej rożnych owadów, i żyjątek obserwuję.
Ale nornice Fiona mi wyłapuje( jak jest)
Moj motyl- czy to ciemka, podobny ale nie jestem pewna ,,ale chyba nie taki sam.
pozdrówki zostawiam
Mala_Mi 08:31, 21 maj 2016

Dorotka zaglądam.. i czasami mam wrażenie że w swoim ogrodzie jestem.. styl mamy bardzo podobny Tylko mi szlag trafił lilaki

I jak mam teraz pochwalić Twój ogród ???? To jakbym siebie chwaliła

Ale u Ciebie wszytko się wydaje zdrowsze, bujniejsze Aż miło oko zawiesić do porannej kawy.
Dorota123 10:52, 23 maj 2016

Gocha napisał(a)
Dorotko piękny, kolorowy, energetyczny ogród. Cudnie Ci kwitną różaneczniki i azalie- ja jakoś nie mam do nich dobrej ręki. Ja tż podziwiam nowoczesne ogrody i ich właścicieli ale to nie moja bajka, ja tak nie umiem. Pozdrawiam

RH wymagają trochę wiedzy i systematycznego podlewania, często czytam wpisy u Bogdzi- ona jest skarbnicą wiedzy jeśli chodzi o te krzewy.