Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Muszę ochłonąć, bo aż się zgrzałam od tego rejestrowania i pokonywania tych wszystkich technicznych problemów. Nigdy nie logowałam się na naszej klasie ani facebooku a że jestem raczej Samosią więc nie przychodzi mi łatwo proszenie o pomoc na przykład córki.
Mam na imię Beata. Śledzę od dłuższego czasu różne wątki na Ogrodowisku. Jak chyba większość z Was trafiłam tu poszukując autora tych wszystkich cudownych aranżacji ogrodowych, które czasami spotykałam w gazetach i programach TV- i tu ogromny ukłon w stronę Danusi.
Formy koliste są moimi ulubionymi w ogrodzie. Zamieszczę następnym razem zdjęcia mojego ogródka, bo teraz mogłabym umrzeć z nadmiaru emocji. Mam wrażenie, że niektóre osoby poznałam już bliżej. Oczywiście Szefowa i jej cenne rady i życzliwość. Sebek twoje poczynania ogródkowe robią na mnie ogromne wrażenie. Dla Ciebie to wiele miesięcy a ja jak na filmie oglądam jak się zmienia Twój ogród i kiedy Danusia pisała o dojrzałości jaką osiągnąłeś to ja też to widzę. Odkryłam, że całkiem blisko Kołobrzegu są ogrody Hanusi i Kasi.
A teraz przejdę do rzeczy. Mój ogród to praktycznie przedogródek przy domu w zabudowie bliźniaczej. Ma zdobić, ale też chętnie tam wypoczywamy. Jest tu mały placyk wybrukowany kostką (okrągły). Malutki trawnik i rabaty, na których jak sroka sadziłam wszystko co mi wpadło w ręce. Dom jest posadowiony frontem do wschodu. A więc mamy tu słońce do około 12, potem trochę cienia i po południu słońce wraca ale od drugiej strony.
Ogródek jest długi i wąski. Ma 17 m długości i 7 m szerokości (trochę strzelam). Jest zagospodarowany, bo mieszkamy tu już 23 lata. Od dwóch lat mieszka z nami sunia Luna- żywiołowy golden. Uwielbia przebywać w ogrodzie. Zdarza jej się załatwiać tam swoje potrzeby, chociaż chodzi regularnie na spacery. Kopie dołki na trawniku, zębami wyciąga cebulki, gryzie patyki, roznosi korę. Oczywiście robi to jak zostaje sama. Mam na to swoją teorię, ale to nie zmienia faktu, że ogródek potrzebuje pomocy. Sporo już zrobiłam, ale będę potrzebowala cennych rad. Bardzo liczę na każdą pomoc, bo się gubię. To tyle na początek, bo chyba jednak za dużo miejsca zajęłam.