Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kubusiowo 19:37, 10 cze 2013

Do góry
Mech mnie ciekawie zżera
Mój mały raj na ziemi :) 19:32, 10 cze 2013

Do góry
Słyszę Was, słyszę za oknem blisko, jakieś 7 metrów ode mnie
Ogrodowisko w Japonii 19:30, 10 cze 2013

Do góry
ronin napisał(a)

A co jest tutaj napisane? Ciekawam
Ogrodowisko w Japonii 19:28, 10 cze 2013

Do góry
A co z tym przechodzeniem przez ulicę, pokaż skrzyżowanie
Ogrodowisko w Japonii 19:28, 10 cze 2013

Do góry
A ja mam niedosyt jeszcze, bo wiem że to nie wszystko.
A czy to prawda, że ten żwir jest zraszany codziennie, żeby zmyć kurz?
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 19:21, 10 cze 2013

Do góry
To może wiele wyjaśnić, spowoduj żeby nie miał dostępu, nogę podniósł i ...
Rozchodnik okazały choroby i szkodniki 19:20, 10 cze 2013

Do góry
To pewnie szara pleśń, nigdzie nie znalazłam fotek podobnych, ale na pewno ma to związek z mokrą pogodą. Ja bym ścięła łodygi do zera, odbije zdrowymi bo i tak nie będzie łądnie wyglądał. Opryskać po cięciu Topsinem, a chore części spalić lub do smieci, nie na kompost.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:05, 10 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jest u nas i tak ruch duży, ale zwiększa się i więcej osób się rejestruje nowych.

Wczoraj były problemy z wejsciem na forum ruch był olbrzymi
Żywopłot mieszany 18:12, 10 cze 2013

Do góry
To Twój projekt? Nie martw się, nie masz doświadczenia więc skąd niby masz wiedzieć? Załóż swój wątek, pokaż zdjęcia, chętni do pomocy się znajdą, a ja przeniosę te posty powyżej do nowego wątku o żywopłotach mieszanych. Dobrze? Głowa do góry. Schematy już masz.
Żywopłot mieszany 18:10, 10 cze 2013

Do góry
Układ roślin mnie się nie bardzo podoba, za dużo tutaj jest gatunków narobione na przemian, jakby przypadkowo ktoś z katalogu wybierał i wsadzał w projekt:, a w ogóle nie lubię sosen, bo brzydko wyglądają i smętnie jak gubią igły.

Co Ci da jedna kosodrzewina? Bo jej nawet nie będzie widać w tej przeplatance.I tyle lilaków, jakby ktoś nie miał pomysłu co posadzić, tutaj świerk, dwa lilaki, tuja, jeden lilak itd.

Przepraszam za krytykę ale mnie się nieco jeży na głowie że takie nieciekawe są rośliny w Twoim projekcie. I niespodziewanie taki "kwiatek" pstrokata - tuja Litomyśl, skąd akurat się wzięła jedna ?

Brzoza brodawkowata.. ? są inne ładniejsze choćby Betula jacquemontii lub Betula "Fascination' - po co zwykła brzoza u pasjonatki ogrodów - mnie się zdaje. że z tego układu roślin powinnaś zrezygnować.

Coś mnie dziś naszło na krytykę, ale to będzie brzydkie niestety nasadzenie. I smutasy same.
Żywopłot mieszany 18:08, 10 cze 2013

Do góry
Ten wątek jest do prezentowania pomysłów na żywopłoty mieszane. Mogą być iglaste różne kolory, iglaste i liściaste.

Jako wskazówka jakie rośliny stosować, polecam lekturę artykułów o żywopłotach

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/334-zywoploty-iglaste-trwaly-element-ogrodu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/368-sadzenie-zywoplotow-lisciastych-z-nagimi-korzeniami

oraz wątki pod tagiem zywopłoty

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=%C5%BCywop%C5%82oty&search_in=topics&commit=Szukaj

Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 17:52, 10 cze 2013

Do góry
To świerki serbskie, ale nie cięte, takie równe kupiłam. Pod nimi rosną jeszcze zurawki bo to zdjęcia z realizacji w toku

Pod domem stoją kulki jeszcze nie posadzone, one poszły gdzie indziej.

A minimalistyczny ogród masz tutaj http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-minimalistyczny
Tulipanowiec - Liriodendron 17:43, 10 cze 2013

Do góry
KasiaD napisał(a)
Proszę o radę
Od 4 lat rośnie w moim raczkującym ogrodzie tulipanowiec. Choć słowo rośnie jest chyba trochę na wyrost. Drzewko ma niewielkie przyrosty ok. 4-5cm rocznie, czyli w zasadzie ani nie rośnie ani nie usycha. Ziemia w naszym ogródku nie jest zbyt żyzna. Czy to może być przyczyną, że tulipanowiec nie rośnie? Jak mu pomóc?

trochę późno namierzyłam to pytanie, ale bez dodatkowych informacji trudno zdiagnozowac problem.

Oczywiście żyzność gleby ma ogromne znaczenie, jak coś sadzisz postaraj się, roślina tego oczekuje, wykop jej duży dołek, nasyp dobrej ziemi, uformuj miskę do podlewania (wałek wokół), nie kładź maty-szmaty, wyściólkuj, podlewaj po posadzeniu. przywiąż do palika, żeby wiatry drzewa nie smagały - a będzie dobrze.

W słabej ziemi, w chwastach, zapomniane i nie kochane przez nikogo kto by się nad nim pochylił, zapomniane, czy rośnie czy nie... nieważne ,ale rozgrzeb ziemię czy nie jest aby za głęboko posadzone, czy nie stoi wodzie (może niebezpiecznie podwyższył się poziom wód gruntowych?)

Mam nadzieję, że ma się dobrze Odpisz jeśli znajdziesz moją odpowiedź. A mój tulipanowiec właśnie kwitnie
A tu instrukcja jak sadzić drzewa.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/283-latwe-ogrodnictwo-jak-sadzic-drzewa-i-krzewy
Migdałek, jego urok.. i utrapienie 17:36, 10 cze 2013

Do góry
No teraz widać, myślałam że wątpię.
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 17:34, 10 cze 2013

Do góry
Zobaczyć co je gryzie, albo naliściak, http://pl.wikipedia.org/wiki/Nali%C5%9Bciak

albo jakieś gąsienice, nie masz na to wpływu bo nie sposób pilnowac drzewa co na nim usiądzie. Po prostu przyjmij to do wiadomości

Możesz opryskać słynnym Mospilanem działa kontaktowo i systemicznie albo nic nie robić.
Wiąz holenderski - Ulmus hollandica "Wredei" 17:31, 10 cze 2013

Do góry
No to pokaż przekrój nie zasmarowany. To ten ?
Wiązki przewodzące trzeba żeby było widać a nie zdrapaną korę.

tutaj widać brązowe układające się w promień ale ręki nie dam uciąć., Tak czy inaczej co ma byc to będzie, al;bo będzie żył, albo padnie, lekarstwa nie ma. Usuń chore i czekaj.
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 17:20, 10 cze 2013

Do góry
A u mnie się na ulicy taki świerk się zrobił z powodu odśnieżania i stawiania maski samochodu sąsiada, ciepło emanuje na mój świerk i zasychaja igły, brązowieją a sąsiad ma to gdzieś i samochód dalej stawia dotykając gałązek.
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 17:19, 10 cze 2013

Do góry
No to tylko nawóz mógł zaszkodzić, nie nawozi się roślin młodych, po posadzeniu, zwłaszcza kopanych.

Przy takiej glebie to on powinien bujac jak nie wiem co, coś zrobiłaś źle oczywiście nawóz mam na mysli, albo korzenie miał za małe. on powinien mieć pół metra przyrostu, jak u mnie.

Te dolne gałązki mógł pies obsikac?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:16, 10 cze 2013

Do góry
Dałam Ci schematy na poprzedniej stronie, do samodzielnego planowania, dopasuj je sobie i narysuj do swojej działki, jednakowe kółka to jednakowe rośliny, od płotu wyższe, żywopłotowe. Na taką rabatę potrzebujesz znacznie więcej roślin niż masz, Sosenki są praktycznie bezużyteczne, za duże drzewa rosną z nich, chcesz mieś las sosnowy, czy karczować jak będą miały po 20 lat? One młode tylko ładnie wyglądają.

Wierzba Hakuro, jest ładna też młoda, musisz ją ciąć mocno 3 razy w roku, po kilku latach wyrzucisz i tak. Lepsza byłaby zimozielona trzemielina Emerald'n Gold f. pienna. Wierzba jest tania, ale nie długowieczna.

Na wrzosowisko potrzebujesz po 15 sztuk każdego koloru, wrzosy i wrzośce, tu masz inspirację
Plus trawy, miskany, rozplenice, turzyce.

Desperacji nie podsycaj a próbuj a na pewno dasz radę.
Pasują Ci Chamaecyparis pisifera Aurea Nana, Tsuga candensis Jeddeloh, berberysy inne też ale co najmniej po 3 sztuki w grupach. Kolumnowe iglaki czy stożkowe.

Choroby trawnika 17:03, 10 cze 2013

Do góry
To taki, idziesz, kręcisz korbką i obracasz się widząc gdzie nawóz spada, jak za rzadko, przechodzisz jeszcze raz, a masz nastawione na rzadko. Szybciutko się nawozi. I równo, bez obawy zdublowania szkodliwego.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies