Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:22, 20 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Piękne te ciemierniki
Mus dokupić
Ogród Sylwii od początku cz.II 10:17, 20 kwi 2016

Do góry
Wszystkich mocno ściskam . Dziękuję za odwiedziny , za cierpliwość ...
Nie spodziewałam się ... po tak długiej przerwie ....

Obiecałam zdjęcia , choć są mocno robocze , na inne , ładniejsze , kiedyś przyjdzie czas ....

Miłego oglądania ...

Na tej rabacie w marcu przycięłam po raz pierwszy carexy Ice Cream... Powinny ładnie odbić . Z obserwacji z ubiegłych sezonów po zimie do kwietnia wyglądały pięknie ale potem brzydły aż do momentu kiedy pokazały się młode świeże liście ....stąd decyzja

Pierwsze dni , kiedy stopniał śnieg i pojawiło się upragnione słońce.

NewLife w ogrodzie 10:05, 20 kwi 2016

Do góry
dominika_
BasiaLT
Anusia
AnnaCh
Dominika11
Agatek

Bardzo się cieszę, że zaglądnęłyście do mnie. Myślałam, że wątek przejdzie niezauważony a tu taka mila niespodzianka. Ja również lecę do Was zajrzeć i się przywitać.
Co do domku, miło mi, że się spodobał. Ja się z moim Edziu (bo tak nazywa się projekt) zakochałam od pierwszego wejrzenia. Projekt kupiłam oczami. Spodobała mi się wizualizacja i już nic innego się nie liczyło. Nawet nie zastanawiałam się czy wnętrze funkcjonalne czy nie. Po prostu chciałam mieć TEN dom. W dobie mody na budowy nowoczesne, proste bryły, na antracyt i biel (które zresztą bardzo mi się podobają), ja marzyłam o domu tradycyjnym, z czerwonym dachem, wykończonym drewnem, kamieniem. Marzenie się zmaterializowało. Teraz przede mną trudniejsze wyzwanie - OGRÓD.
Marzy mi się ogród, w którym znajdzie się miejsce na wiele gatunków nasadzeń. Drzewa poprzetykane krzakami, bylinami, trawami. Może mini zagajnik z brzózek. Z krętą ścieżką, z zawijasami, falistymi rabatami.
Na razie mam rozrysowany prosty projekt z wytyczonym brzegiem rabat dookoła, przy płocie, który niebawem pokażę. Bazuję na okręgach, gdyż najłatwiej mi wtedy będzie samej rabaty wytyczyć. Potem będę go rozbudowywać o kolejne rabaty i z Waszą pomocą zagospodarowywać roślinnością.

A teraz kolejna część mojej historii - marzec, kwiecień 2015 roku.
Z poprzedniego ogrodu wykopałam sporo bukszpanów, różaneczniki, bzy, juki, pęcherznice, jakieś pojedyncze tujowate okazy i trochę innych różności. Musiałam zabrać wszystko naraz, więc czasu miałam niewiele. Chciałam jak najszybciej rośliny posadzić, żeby ich nie stracić. Jak wspomniałam, nawieziony miałam teren tylko wokół domu, więc to tu skupiłam wszystkie rośliny.
I tak, od strony wjazdu (wschodnia część ogrodu) przygotowałam taką robatę:

Wzdłuż podjazdu wygospodarowałam 120cm na nasadzenia:

Po uporządkowaniu wyszło mi tak:

A od wschodu, w zacisznym miejscu umieściłam dosyć leciwe i zmarnowane okazy różaneczników nie wróżąc im za bardzo przyszłości, bo zmasakrowane były niebożebnie podczas wykopywania i transportu.

Potem wróciłam do prac przed domem, od strony ulicy. Zaczęłam sadzić tuje żeby już rosły i kiedyś zasłoniły nas od ciekawskich oczu przechodniów (kiedy one urosną ).
Przy okazji pozdrawiam ze zdjęcia.

c.d.n.
Mój jest ten kawałek ogrodu 10:00, 20 kwi 2016

Do góry
Jest jedna niezmordowana trawka, mozga, u mnie rusza jako pierwsza i zasiedla nowe tereny, tym razem trawnik.

Sianowata Frosted

Barwinek i wilczomlecz rozchodzą się za bardzo, część do usunięcia.

Mazurkowo 09:57, 20 kwi 2016

Do góry
W Mazurkowie też już wiosna, chociaż mamy chyba jakiś mikroklimat szczególny, bo u nas tak jakby zagląda później.
Zakwita pierwszy tulipan:

Kwitną drzewa owocowe:

Grusza dopiero zaczyna, brzoskwinia już kończy. Mam nadzieję, że zdążyłam na czas z opryskami drzew owocowych - ciąglę się uczę. W ubiegłym roku udało się uchronić brzoskwinię przed kędzierzawością liści, ale grusza niestety chorowała - liście były całe w żółtych plamach. Teraz obsypana kwiatami, będzie wyglądała jak panna młoda. Problem w tym, że nie wiem czy będzie jakaś gruszka. Nasza grusza potrzebuje zapylacza - innej gruszy, a niestety jak na razie jest samotna.
Na jabłonkach w tym roku parę zaledwie kwiatuszków - więc nie pokazuję nawet.
Ogród Mirelli 09:54, 20 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
I pojedyncze sztuki Carex Evergold, Lawenda za chwilę zakwitnie

witaj Mirelko.Fajne zakupy,świetne to centrum ogrodnicze.Zdradzisz adres,bo ja również jestem z wielkopolski i często jestem w Poznaniu,może bym wpadła na zakupy?A po ile kupowałaś evergoldy?pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:49, 20 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
KLon Shirasawy

Dziękuję Danusiu Piękny! Piękne fotografie.

Mój ma zimniej, więc jeszcze czekam na ten moment ale chyba będzie dobrze

W Kruklandii 09:49, 20 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Przed szóstą

Lubię słońce z tej strony ogrodu
pięknie
Moja "przyziemna" :) pasja 09:42, 20 kwi 2016

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Witam. Piękny ogród tworzysz, pędzisz z robotami jak szalona. Fajny pomysł z tymi donicami

Gdzie znalazłaś ten niski płotek? Poszukuję takiego na dwie rabaty, bo psy zrobiły sobie na nich miejsce do leżakowania
W Kruklandii 09:35, 20 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Przed szóstą

Lubię słońce z tej strony ogrodu

Ale czad. Piękny widok. Jak to wszystko bujnie to będą tylko achy i ochy... .
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 09:34, 20 kwi 2016

Do góry
nicol21 napisał(a)
Wszystkich klonów nie mogę się doczekać, ale zwłaszcza summer golda - kupiłam bardzo późną jesienią, zupełnie obeschniętego - tzn. bryła korzeniowa. Ale jest i ma się dobrze a potem już tylko będzie cudownie

A cała moja mini-mini kolekcja to:
- Garnet
- SangoKaku
- Aconitifolium
- Peve Dave
- Dissectum
- Orange Dream
- Seyru
- Summer Gold
- Blood Good

i co gorsza mam ochotę na więcej!!

Bo choroba na klony jest tak samo zakaźna jak różyca Uhhh te listeczki cudne takie!
Mirkowy ogród (początki) 09:33, 20 kwi 2016

Do góry
Kuleczki bukszpanowe coraz większe,bergenia miała być ciemny róż a zakwitła na jasno.Ukorzenione sadzonki tawuły będę je przesadzać na jesieni na miejsce docelowe. Dziś u mnie ładna pogoda słonko swieci chociaż chłodno Pozdrawiam z rana zagladajacych
Mazurkowo 09:30, 20 kwi 2016

Do góry
Wracam z wiosną. Przepraszam za dłuuugą nieobecność tym którzy zaglądali. Dużo się działo, ale życiowo, nie ogrodowo Przyleciały bociany na łąki pobliskie. Z bocianami pojawiła się Córunia. Nie ma czasu na ogród. Nie ma w ogóle czasu Postaram się przy kawie zaglądać.

Parę zaległych zdjęć z Akcji Świerk:

Świerczki malutkie, ale dzielne. Przetrzymały zimę. Rośnijcie Maluchy szybciutko!
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 09:29, 20 kwi 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
A to fotki z dzisiaj:
Po lewej przygotowana rabatu pod hortki.

I widok z frontu

Witam nie było mnie kilka dni a tu tyle się u Ciebie dzieje pięknie to wszystko wygląda najważniejsze trzymać się planu wiem coś o tym bo sama jak robiłam ogród z przypadkowych roślin wyglądał nie ciekawie teraz jak robię według założeń jest dużo lepiej bardzo mi się podoba ten zakątek
Ogród na piasku i z wielkim murem 09:20, 20 kwi 2016

Do góry
Zimnica u mnie taka, że uciekłam z ogrodu biegiem ..brrr nie ma co fotografować

Co z tym ogródeczkiem począć 09:20, 20 kwi 2016

Do góry

Czym przytwierdziłaś tę siatkę do muru? Widać ją bardzo w lecie?
Ogrodowe skarby 09:19, 20 kwi 2016

Do góry
Ogród na piasku i z wielkim murem 09:19, 20 kwi 2016

Do góry
Na dzień dobry w narodowych barwach...

Księżycowy... 09:18, 20 kwi 2016

Do góry
Będę miała też jak podlewać warzywny. M. w końcu podłączył mi wodę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies