hmmm, nie wiedziałam, że one tam rosną, muszę się rozejrzeć jak tam będę.
A swoją drogą patrzę na lokalizację i rosną chyba gdzieś w okolicy baraków, w których 2 lata pracowałam jak ten osiedlowy budowaliśmy... eh fajne to były czasy
W ostatnich dniach udało mi się przekopać, powyrywać chwaściory i trawę pod rabatę. Teren trudny, bo wzdłuż granicy działki została kiedyś (ok 30 lat temu) wysypana glina spod budowy części domu. Im dalej w prawo, w str tuj, tym większa ilość owej gliny.
Oprócz tego hasie, szkło, cegły i byle co (i to dosłownie). Żeby tego było mało, było tam też małe wysypisko śmieci, bo przecież kiedyś wszyscy tak robili...Ręce opadają!
oto kawałek mojej "ziemi"- w tej części nie jest jeszcze tak źle, koło tuji jest jeszcze gorzej. Wiem bo kopałam wielkie doły pod derenie
a to rabata
Chciałabym pocignac ją dalej za pęcherznice i derenie, ale ręce opadają na sama myśl
Jazzy powinnaś się cieszyć że takie okazy Smardza rosną u Ciebie - to bardzo szlachetne okazy grzybów jadalnych, są pod ochrona w Polsce! Ale za to bardzo niesamowicie wyborne w aromacie i smaku no i cholernie drogie , ceną w sprzedaży są tuż zaraz po truflach i potrafią kosztować 100g smardza ok. 300,- PLN. Ostatnio sam przygotowałem u siebie śniadanie w iście królewskim stylu...no za jakieś 400 stówki złożoną z jajecznicy na smadzach i cebulką - Mmm ... to była poezja i rozkosz dla podniebienia
Czy te jałowce to na prawdę chcesz? Moim skromnym zdaniem to najbardziej ohydne rosliny, zwłaszcza do czyszczenia i z wiekiem - po kilku latach starsze partie zamierają, wręcz czernieją, kupa suchego, potwornie kłujące. Blee
Czy nie lepiej od góry do niemal samego dołu zasadzić gęsto samo sedum, a dołem puścić pas rozplenicy. Stipa będzie zamierać po zimie. Ciężko usunąć zamarłą karpę.
Albo od góry do dołu dać berberyski albo bagatelle albo admiration, lub zółte.
Albo zsypać tę stronę dolomitem i pasami obsadzić lawendą lub perowskią Little Spirit. W tej tonacji na najbardziej ekstremalnych miejscach, np nad widoczną cegłą obsadzić Artemisia schmidtiana 'Nana' dla której te warunki będą jak raj na ziemi.
Osobiście proponuję zrobić monolityczne nasadzenie, łatwe w pielęgnacji i efektowne.
Wydaje mi się, że to żeniszek/Gewöhnlicher Leberbalsam/Ageratum houstonianum.
Wkrótce rozwiną się niebieskie lub białe kwiatki, to roślina jednoroczna, kwitnie nieustannie do mrozów.
Ewcia, jak patrzę na ten Twój warzywnik, to widzę, że my z tej samej branży
Ja nie mam tylko tunelu, ale powierzchnia podobna, obrobiona ciągnikiem
Mi już conieco wschodzi
Pozdrawiam
Wstaje i chodzi, ale musi się trzymać.. niedługo skończy 8 miesięcy. Musi chodzić bo jak dotyka trawkę to się nią brzydzi Dzięki temu nie ucieka z koca, bo dochodzi do trawy i się cofa... za to starszy się przed niczym nie cofa.. nawet sam poszedł do sklepiku.. bramkę trzeba już zamykać na klucz
Z daleka Duduś..
I z bliska
Kora robi a przycisk od wiatru Tak wiało, że wszytko fruwało
Dzisiejsze zakupy kompletnie nie planowane bo szkółka z całkowitego przypadku
jeszcze o niej nie poczytałam, ale za to wszystkie korzenie obsadzone
i nana gracilis
wylądował przed sową