Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja "przyziemna" :) pasja 11:08, 12 maj 2016

Do góry
Torcik na 1000

Ja jestez za lawendą, a w nią szafirki na wiosnę
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:05, 12 maj 2016

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Uwielbiam żółty z białym

Śliczne pełniki. Szkoda, że u nas na ryneczku w większości jednoroczne.
Plany nabiorą mocy Podobnie jak u mnie, na razie plany..
Kompozycje na balkony, parapety i balustrady 11:01, 12 maj 2016

Do góry
A oto moja kompozycja na sezon 2016.

Rośliny są jeszcze malutkie ale wierzę w to, że urosną i będzie niesamowity efekt. Po raz pierwszy u mnie trawa VERTIGO - ta w najwyższej donicy. W średniej jest różowa pelargonia i niebieska lobelia, a w najniższej rozplenica japońska.

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 10:53, 12 maj 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
I pierwsze kwiaty peonii drzewiastej

Kocham peonie, mam właśnie plan na zakup drzewiastej, nawet to, że tak długo trzeba czekać na kwiaty mnie nie zraża, na wszystko co piękne, warto poczekać Zastanawiam się nad towarzystwem dla niej.
Ogród w cieniu brzozy 10:52, 12 maj 2016

Do góry
laurowisnia napisał(a)

Thalię mam drugi rok, nawet mam wrażenie, że się troszkę namnożyły. Muszę je wykopać, bo posadziłam obok kulkę cisową, zapomniawszy, że cebulki tam są. Liście już żółkną, więc chyba pora dobra. Ale obok widzę brunnerę? o białych kwiatkach? Chciejstwo mi się załączyło Mam trzy odmiany brunner, ale wszystkie kwiatki mają niebieskie, mus poszukać białej, jeśli to ona.
Kalina z piwonią - będzie się działo.
Bawarka 10:51, 12 maj 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)
Moj ogrod nie jest doskonaly, nie ma kantow, zawsze jakis chwascik sie znajdzie, cos podgryzie mi i to i owo...Moj ogrod jest moj. Nie wysilam sie, nie wypruwam zyl, nie poddaje sie innym. Bo ogrod jest moj. To moj oddech.

Już ze dwa lata temu zachwycałam się Twoimi Montanami, w końcu odważyłam się i też kupiłam, tę pachnącą Mayleen.
Pod tym mottem podpisuję się, ogród tworzymy dla siebie a nie dla innych A jeśli przy okazji podoba się innym to to tylko dodaje nam skrzydeł
Ten widok jest zachwycający.
W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 10:51, 12 maj 2016

Do góry
Aniu, dzięki za odwiedziny i cenne uwagi o moich nieszczęsnych Chopinach teraz spokojniej poczekam na ewentualne listki, a jak nie to najwyżej kupię w doniczkach tyle ile mi padnie. Szkoda, że od razu tak nie zrobiłam.

Melduję, że bukszpany posadzone, choć sadzone szybko i jeszcze będzie przy nich sporo roboty. Dwa muszę dziś przesunąć nieco a spod wszystkich zacząć usuwać trawę. Muszę też powiedzieć, że kule w ogrodzie to coś fantastycznego. Nawet u mnie wyglądają super, nadają takiej przestrzenności, głębi. Jak to stwierdziła sąsiadka, "nieoczywistego uroku"

Tak że jestem zadowolona, ale jeszcze masa pracy, żeby wyglądały naprawdę dobrze

Międzyczasie buk, buczek raczej, o którego się już mocno martwiłam, puścił liście,

I azalie zbierają się do kwitnienia, dwie z nich mają różne kolory pąków na jednym krzaczku, chyba podkładka wybija?

No i Rubens, coraz piękniejszy

Skarbonkowy ogródek 10:48, 12 maj 2016

Do góry
Trzmielina po wczorajszym cieciu. Jeszcze ma dziury bo była zaniedbana i nieprzycinana. Ale nadrabia. Trochę płasko wyszło bo mama moja nie zarejestrowała ze kula ma być.

rodek na froncie

i odmłodzony zywoplot ma się ku życiu

Tonący w bieli 10:47, 12 maj 2016

Do góry
Lamaze dziękuję

Widoczek o poranku

Najwyższe z tulipanów mają 85cm!

Czosnek Mount Everest
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 10:45, 12 maj 2016

Do góry
no i są fotki
tak to wyglądało zapakowane

a tak po rozpakowaniu

a zamówiłam
Trzcinnik ostrokwiatowy 'Karl Foerster'
'Red Baron'
Kostrzewa sina 'Eliah Blue'
Skarbonkowy ogródek 10:42, 12 maj 2016

Do góry
Jakas bidula w zaroślach się wyłoniła :

Limki nowoposadzone się zielenią:

hakuro

Anabell

Skarbonkowy ogródek 10:39, 12 maj 2016

Do góry
Wiecie co, obsadziłam ten mój placyk co to dylematy miałam. Na razie cisów nie mam a kulki w doniczkach się dusiły. Na razie musi być.

A teraz trochę wiosenki:
jabłonka

bez:

Ogród z pergolą 10:39, 12 maj 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Renia zmieniłam molinie na trzcinniki bo masz rację molinie za późno starują
tak to widzę, nie zrobie takich ładnych malunków jak Ty bo mi myszka sie zepsula i mi cięzko w paincie działać

jajo na srodku to amanogawa

No właśnie o to mi chodzi, że ja tą rabatę widzę od lewej ... i tu mi pasują niższe trawy z frontu(sesleria lub evergold) + amonagawa + kosodrzewina + molinia (lub trzcinnik)
Bawarka 10:35, 12 maj 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)

i troche latajacych...szkoda ze kiepskie fotki

Piękne i przywrotnik alpejski też
Narodziny ogrodu Eweli 10:33, 12 maj 2016

Do góry
Mój ogród w tym roku daje mi tyle pozytywnej energii, że pomimo niewielu zmian jakie udało mi się w zeszłym sezonie wprowadzić - DUŻO się zmieniło

Każda roślina daje mi wiele radości Uwielbiam cykać zdjęcia i potem oglądam je wiele razy...

A czosnki NIESAMOWITE !!! Jakby Matka Natura szpileczkami przyszpiliła drobne kwiatuszki

Ogród Ani :) 10:33, 12 maj 2016

Do góry
Toszka co Ty spać nie możesz w nocy????

Ogrodowy spektakl trwa ... 10:30, 12 maj 2016

Do góry
mira napisał(a)
Dobrego ogrodniczkowania życzę i upajania się majem
mi już nie chce się w ogrodzie pracować, wolę gapić się na tą zieleń i te kolory -

pozdrawiam

Ależ piękne zdjęcie.
Fajnie w warzywniaku wszystko rośnie Ja pomidorki już mam posadzone do gruntu, liczę że zimnych ogrodników przetrwają
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 10:30, 12 maj 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
wiec ostatecznie posadzilam tak:
mniej wiecej oczywiscie, rysunek "na oko"

to niebieskie to male przetaczniki

Bardzo jestem ciekawa tej rabaty
Miscant Yaku Jima szybko u mnie ruszył.
Bawarka 10:29, 12 maj 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)
Posadzone w tamtym roku kolejne maximy, zaczynaja chodzic po nich mrowki, a to oznaza ze zaraz beda mszyce. Trzeba zwalczyc mrowki to nie bedzie mszyc

i rh cw

Mrówki zawsze chodzą po piwoniach, ale mszycy nigdy na nich nie ma.
Cudne widoczki, te poduchy i róże, lecę szukać tego, co furorę zrobił; ale widoki z Rubensem u ciebie, to dla mnie boskie
mleczy mam od groma, wkoło nikt nie walczy, więc u mnie muszą być
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 10:24, 12 maj 2016

Do góry
Poproszę o poradę, co dolega moim tujom aureospicata. Tuje nawożone i podlewane.

W całym żywopłocie część tui brązowieje - od prawej strony żywopłotu gdzie rosną one na podwyższonym terenie względem reszty ogrodu. Jedna z nich zbrązowiała do reszty wiec ja wymieniliśmy. Reszta jest brązowa nie w całości i tylko tak jakby do pewniej wysokości od dołu. Zaznaczam że ogród jest ogrodzony i nie mamy zwierząt. Miejsce jest wietrzne.

Podobnie zbrązowiały rosnące obok szmaragdy. Szmaragdy są gęste i na nich można to zbrązowienie opisać, że wygląda jakby ktoś je sprayem brązowym opryskał. Od środka tui są zielone a na obwodzie brązowe.

Aureospicata nie są takie zwarte więc trudno określić jaką część gałązki obejmuje zbrązowienie. Poza tym górne części tui aureospicata mają zdrowe przyrosty i wyglądają bardzo dobrze.

to jest cały żywopłot w widoczną częścią której dotyczy brązowienie (na prawo na dole za trzmieliną):

Chore tuje:

Chore tuje z bliska (zdjęcie robione po deszczu, błyszcza krople wody, nie ma oznak widocznych gołym okiem bytności jakichś owadów, nie ma nalotu, narośl itp.:

Dla porównania górna część tych samych chorujących tui:

I na koniec szmaragdy rosnące po sąsiedzku:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies