Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kraina spełnionych marzeń 15:05, 24 wrz 2025

Do góry
Wracam powoli do normalności po urlopie. Coś tam sobie dłubię małymi (maleńkimi) kroczkami.

Nie ma żywopłotu...

...i jest żywopłot.

Muszę jeszcze tylko dosypać kory.
Udało mi się kupić cisy Hicksii około metrowe po 50 zł.
Sezon 2017 u Hanusi 13:51, 24 wrz 2025

Do góry
Jolu, pierwszy raz borówki pokazały się na plaży w Mielnie w połowie lat 70-tych. Nabyliśmy 2 sadzonki, ale owoce były mizerne, i niewiele ich było. Mąż z giełdy w następnych latach przynosił od jednego sprzedawcy, z informacją, że trzeba brać sadzonki, które mają duże liście, to będą duże owoce.

No i były, Były też inne odmiany, już teraz ich nie nazwę. Teraz są i takie, które mają różowy kolor. Ale ja już nowej plantacji nie zakładam. A i część aktualnych oddam, do innego ogrodu. Jeden rząd zlikwiduję na korzyść żurawiny. Będzie jej więcej. Sadzonki mam własne.

Mnie już borówki się przejadły, a i fruktozę trzeba ograniczać.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:35, 24 wrz 2025

Do góry
Pęcherznice posadzone. Zbliżam się coraz bardziej do wykonania planu.

Zieleń, drewno i antracyt 12:42, 24 wrz 2025

Do góry
antracyt napisał(a)
I jeszcze trochę wczesnojesiennego słońca.
Kadry powtarzalne, ale bardzo je lubię, nawet z suchulcami na rabatach

Też lubię!
Możesz powtarzać bez końca
Ogród z plażą 12:24, 24 wrz 2025

Do góry
Plan na dzisiaj - ogarnięcie tego chaosu

Cześć sadzonek posadzę pod drzewami owocowymi. Truskawek nigdy nie za wiele

Pierwszy raz urosła mi papryczka chili

A tu pierwsze zbiory żurawiny - 8 szt z ośmiu tegorocznych sadzonek. Nie za dużo Do mięska dorzucę.

Ogród z plażą 12:00, 24 wrz 2025

Do góry
Nasadzenia przy magnolii ogarnięte. Zostały tylko róże i hortensje. Na wiosnę będę przycinać róże, tak by powstał piękny szpaler dookoła magnoli, mam nadzieję, że mi to wyjdzie. Na razie róże rosną bardzo nierówno, część wyschła, część się rozrosła i musiałam je dzielić. Do wiosny zostawiam je bez drastycznych cięć.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 10:56, 24 wrz 2025

Do góry
Tomaty zebrane to czas na sadzenie tego co w tle zdjęcia.
Pomidorowy Zawrót Głowy 10:55, 24 wrz 2025

Do góry
Dzisiejsze zbiory.

Najbliższe noce zapowiadają na tylko +3’C. Coraz gorsze warunki dla pomidorów. Przez różnice temperatur i wilgotności niektóre odmiany zaczęły pękać.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 10:45, 24 wrz 2025

Do góry
Pamiętacie moje rozkminki na temat pewnego miejsca w ogrodzie? I że stanęło na rzeźbie autorstwa małżonka?
No to mam nowe koncepcje . A małżonek już dawno zamówił i dostał stosowne narzędzia do zmiany pnia w nowoczesną bryłę .
Cokolwiek tu będzie - wyznaczyłam sobie sznurkami miejsce i się z nim oswajam. Póki co na tapecie jest kwadratowa rabata z jednolitymi niskimi nasadzeniami oraz jednym drzewkiem Pissardi.
O tak:

Zacisze Alicji 10:18, 24 wrz 2025

Do góry
Alija napisał(a)

Cudnie tu
Zdjęcie z ławką w słońcu też piękne i zachęca żeby przysiąść i cieszyć się ciepełkiem
Zieleń, drewno i antracyt 10:10, 24 wrz 2025

Do góry

Przyjemnego dnia
Zieleń, drewno i antracyt 09:56, 24 wrz 2025

Do góry
I jeszcze trochę wczesnojesiennego słońca.
Kadry powtarzalne, ale bardzo je lubię, nawet z suchulcami na rabatach

Zacisze Alicji 09:45, 24 wrz 2025

Do góry
Alija napisał(a)

Rozchodniki teraz najpiękniejsze.
Mam ochotę na nowe. A kilka widzę muszę na wiosnę przesadzić bo inne rośliny je zasłaniają. A szkoda jak nie są teraz widocznie.
Widok z pierwszego zdjęcia śliczny.
Zieleń, drewno i antracyt 09:42, 24 wrz 2025

Do góry
Alija napisał(a)

Jesień idzie, nie ma rady na to...
Niby jeszcze zielono, niby jeszcze kolorowo i pięknie, ale czuć już jesień.

No nie chce być inaczej

Lubię ten moment, jesienne światło i kolory. Przyjemne ciepło a nawet czasem szarugę ( gdy zalegam z książką przed kominkiem), ale w tym roku jakoś to jeszcze za szybko.

Schowam dzisiaj hamak, kokon na tarasie jeszcze trochę powisi, tam ciepło utrzymuje się dłużej.

Widoki z kokonu na ogród już prawie "kokonowy"
Ogród z koniczynką 09:42, 24 wrz 2025

Do góry
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 09:17, 24 wrz 2025

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Jakieś decyzje w sprawie wąskiej rabaty? Nowych rabat u siebie nie mam, to u Ciebie zaglądam co planujesz i co wybierasz

Decyzja jeszcze nie podjęta, jedynie wiem, że jedną hortkę tam chętnie dam. Z hakonkami mi ciężko idzie, więc ewentualnością jest sesleria. Muszę jeszcze ocenić jak to będzie wyglądać przez okno, bo mam na to miejsce widok z salonu.

Teraz w pierwszej kolejności muszę posadzić te 5 pęcherznic co kupiłam wczoraj i rozmieścić wstępnie te dwie kulki na zachodzie. Do tego jakaś zimna noc idzie więc zbiorę dziś pomidory kolejne na przetwory.

W sobotę odbieram zamówione 3 ambrowce Slender Silhouette i mamy grupowy napad na szkółkę. Pewnie dojdzie jeszcze coś do dosadzenia. Denerwują mnie pomyłki hortensji - miałam mieć 6 Polar Bear, a ani jedna nią nie jest. Dlatego pomyłki powędrują w inne miejsca sukcesywnie, a w sobotę jak spotkam miśki to kupię chociaż 3 sztuki.

Kaszubskie piaski 09:14, 24 wrz 2025

Do góry
Jednak Złota Reneta
Czekam do października żeby spróbować.

Ogrodowe skarby 08:56, 24 wrz 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
Patrycjo dzięki za relację a co to za olbrzymki te białe zawilce jesienne?

Andrea Atkinson.
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 08:30, 24 wrz 2025

Do góry
Dzięki za cynk, że się zaczęły. Pozdrowionka!
Sezon 2017 u Hanusi 08:29, 24 wrz 2025

Do góry
Gosiu, łąkę bylinową masz przy lasku, jeszcze październik może dać kilka grzybków, tylko trzeba w ogrodzie bywać. U mnie z tym bywaniem gorzej, ale jak się udaje, to staram się przewietrzyć. Powodzenia

Elu, bardzo mi przykro, że u Ciebie borówka nie owocuje. Moje już siedzą na tym samym miejscu 40 lat, i ciągle mam owoce. Raz mniej, raz więcej, ale co roku. Czy dajesz im siarkę na jesieni? A azotowych nawozów to dawać trzeba tylko wiosną, potem potas i fosfor. A najlepiej taki nawóz do borówki, chociaż ja tym opisom nie wierzę. U siebie daję azofoskę wiosną i m lecie, i w razie zauważenia chlorozy, podlewam właśnie magiczną siłą. Co roku wiosną odgarniam sosnową korę i sypię pod krzew torf. Potem go z powrotem okładam korą i cała moja robota przy nich. A , i zapomniałam o cięciu. Trzeba ciąć i wycinać stare gałęzie, wtedy z tych pniaczków wyrosną nowe gałązki i na drugi rok już będą owoce. I woda, woda, woda.

Bożenko, dziękuję za zerknięcie do mnie na wątek. Niewiele w tym roku, bo zafundowano mi wojaże na cały sierpień, ogród się rządził sam, i ogólnie jestem zadowolona. Jest jeszcze dużo miejsc do ogarnięcia, ale jak co roku, mordor zostanie pewnie aż do wiosny.

Jeszcze mam do zebrania pigwę i pigwowce, maliny owocują pełną parą i jeżyna ma jeszcze chęć uraczyć mnie owocami aż do przymrozków.

Kwietny ogród jeszcze w rozkwicie, chociaż to już schyłkowe kolory. Trawy w rozkwicie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies