Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:47, 20 lis 2014

Do góry
Czaruje, oj czaruje, choć kolory przymglone i niewyraźne, u mnie kwitnie właśnie kalina wonna, listopad się spisał w tym roku.
Kalina - Viburnum 09:39, 20 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Viburnum rhytidophyllum - kalina sztywnolistna

Jest dość wysoka - dorasta do 3 m, ozdobą są zimozielone liście, lancetowate, charakterystycznie pomarszczone z meszkiem, kwitnie na przełomie maja i kwietnia na biało. Rośnie wolno i wymaga okrywania w mroźne zimy kiedy jest jeszcze młoda.

Witam Danusiu. Mam tę kalinę od kilku lat i nie wiem czy to u nich normalne, ale ona kwitnie nie tylko wiosną ale i jesienią. Teraz właśnie skończyła drugie kwitnienie. Widok jest wtedy super, bo na jednym i tym samym krzewie są zarówno owoce zawiązane po wiosennych kwiatach jak i kwiaty jesienne
Często czytam, że ludzie jej nie lubią - nazywają "drapakiem" przez tej taki luźny pokrój. Dla mnie jest piękna Mieszkam w środkowej Polsce, roślina nigdy nie była okryta na zimę ( nawet w tą potworną) a i tak ma się dobrze- traciła zimą część liści, ale nigdy nawet najdrobniejszego pędu.
Mam nadzieję, że to okaże się dla kogoś pomocne
Pozdrawiam serdecznie
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:29, 18 lis 2014

Do góry
To była smuklejsza wersja Wantanabe o nazwie kilimandżaro Aniu - to te odmiane wyszukała Pszczółka i dostałam od ciebie te nazwę, zapisałam sobie i ostrze sobie na nia zęby na wiosnę....cena nie jest zachęcająca za bardzo ale poszperama a najchetniej popytam w dobrych szkółakch, do wiosny mam czas
Tu jest link gdzie widac jaka ładna jest a nie tak duzo miejsca zajmuje :
http://www.futuregardens.pl/kalina-japonska-kilimandzaro-viburnum-plicatum-kilimandjaro.html
Ogrodnik Mimo Woli cd 00:45, 18 lis 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Mam Aniu Watanabe ale nie wiem czy komuś jej nie oddam, pomimo pięknego koloru liści, bo za duża do mojego "pryszcza" a nie kupię sobie Eskimo

.....zaopiekuje się z przyjemnością ta kalina.....
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:56, 17 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ja fotki nie umiem zrobić jak człowiek, a jak mam zrobić filmik???

Dobrze, że poprawili, bo się przyznaję, tym najbardziej się martwiłam, że ludzie będą zrobieni w bambuko.. kupią kalinę, a tu zong.. i ja będę temu winna... dupa a nie ogrodnik.. Chociaż po zakupie Watanabe nie powinni narzekać, bo cudowna kalina i te jesienne kolory.. bajka..

Mam Aniu Watanabe ale nie wiem czy komuś jej nie oddam, pomimo pięknego koloru liści, bo za duża do mojego "pryszcza" a nie kupię sobie Eskimo
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:44, 17 lis 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Jeszcze dzisiaj raz obejrzałam o 18.00 poprawili Eskimo i w ogóle stwierdzam,że na taki ogród to powinna być godzina przynajmniej Aniu kręć filmiki

Ja fotki nie umiem zrobić jak człowiek, a jak mam zrobić filmik???

Dobrze, że poprawili, bo się przyznaję, tym najbardziej się martwiłam, że ludzie będą zrobieni w bambuko.. kupią kalinę, a tu zong.. i ja będę temu winna... dupa a nie ogrodnik.. Chociaż po zakupie Watanabe nie powinni narzekać, bo cudowna kalina i te jesienne kolory.. bajka..

Ogrodnik Mimo Woli cd 23:06, 17 lis 2014

Do góry
Urzekły mnie Twoje horcie, bielusieńka kalina, no wszystko.
Wnusio przesłodki, a Ty, kolorystyczna kokoszka, taka naturalna. Dla odcinków z takimi ogrodami warto oglądać ten program. Gratuluję.
Kwiatowy ogródek Monteverde 09:59, 17 lis 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Tak, teraz doniczkowe na tapecie
U mnie grudniki, fiołki i storczyki kwitną. Z tych ostatnich jedne przekwitają, drugie pędy nowe wypuszczają a jeszcze inne kwitną.

Wpadnę Basiu pooglądaćkalina ma kilka kwiatków ale dzisiaj pada jak na razie to fotek nie mogę zrobić
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:13, 16 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Aniu, wcześniej pisałam jakie są pomyłki z nazwami roślin.

Aniu.. to nie ja pomyliłam ... i zaraz po programie to sprostowałam na forum i w internecie, bo mi wstyd było.Wstyd za innych. To montujący program pomieszali. Mam te kaliny od 5 lat i już nazwy dawno sobie przyswoiłam.
Konsultowali ze mną jeszcze nazwy roślin a akurat o to nie upewnili się... program był montowany w jeden dzień.. pomyłki zdarzają się każdemu. Co nie znaczy, że w fachowym programie powinne być informacje wiarygodne.

Nie jest to kalina Roseum.. Roseum jest kaliną koralową, kwiaty ma z delikatnych płatków, jest luźnym krzewem i ma liście jasnozielone. Zupełnie inaczej wygląda od mojej Eskimo, która płatki kwiatowe ma mięsiste, liście ciemnozielone, woskowane (w łagodne zimy utrzymują się na krzewie, jest tak zimozielona) i jest zwarta.
Ale tu można jeszcze pomylić, program leci na szybko... ale jak pomylić Watanabe i Eskimo??? W dobie internetu wystarczyło klepnąć nazwę w wujka Google..
Kręcili jedną i drugą.. do emisji poszła tylko jedna... szkoda, bo jedna i druga warta reklamy. Ale program ma tylko 20 minut.
Mogę w rozmowie pomieszać nazwy, ale zanim powiem coś publicznie to muszę być pewna.

To ESKIMO

To Watanabe

Aniu wiem, że to nie Ty pomieszałaś pisałam, że Twoje wypowiedzi były profesjonalne, a Eskimo śliczna buziolkiAniu powinnaś nakręcić filmiki z ogrodu według 4 pór roku bo tyle umknęło w tym programie, byłyby to filmiki poglądowe i wtedy na spokojnie można omówić większość roślin
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:46, 16 lis 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Aniu program wyszedł super, ale wiadomo za krótko, profesjonalnie opowiadałaś o roślinkach i Kaziu również co do kaliny Watanabe chyba pomyliłyście z Mają nazwę, moja całkiem inaczej kwitnie, bardziej mi wyglądała na Roseum, obejrzałam o 7.55 i 9.10 i jeszcze będę oglądała iryski są śliczne też mam te miniaturki buziolki

Aniu, wcześniej pisałam jakie są pomyłki z nazwami roślin.

Aniu.. to nie ja pomyliłam ... i zaraz po programie to sprostowałam na forum i w internecie, bo mi wstyd było.Wstyd za innych. To montujący program pomieszali. Mam te kaliny od 5 lat i już nazwy dawno sobie przyswoiłam.
Konsultowali ze mną jeszcze nazwy roślin a akurat o to nie upewnili się... program był montowany w jeden dzień.. pomyłki zdarzają się każdemu. Co nie znaczy, że w fachowym programie powinne być informacje wiarygodne.

Nie jest to kalina Roseum.. Roseum jest kaliną koralową, kwiaty ma z delikatnych płatków, jest luźnym krzewem i ma liście jasnozielone. Zupełnie inaczej wygląda od mojej Eskimo, która płatki kwiatowe ma mięsiste, liście ciemnozielone, woskowane (w łagodne zimy utrzymują się na krzewie, jest tak zimozielona) i jest zwarta.
Ale tu można jeszcze pomylić, program leci na szybko... ale jak pomylić Watanabe i Eskimo??? W dobie internetu wystarczyło klepnąć nazwę w wujka Google..
Kręcili jedną i drugą.. do emisji poszła tylko jedna... szkoda, bo jedna i druga warta reklamy. Ale program ma tylko 20 minut.
Mogę w rozmowie pomieszać nazwy, ale zanim powiem coś publicznie to muszę być pewna.

To ESKIMO

To Watanabe

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:29, 16 lis 2014

Do góry
Aniu, było super Kolor, pozytywna, wulkaniczna energia - tak jest i tak właśnie było
Fakt, zatkała mnie ta kalina Watanabe, ale sobie pomyślałam, że to jakaś nowa odmiana
Mam jedno małe "ale" - krótko, za krótko było... jak to jest, że niektóre odcinki ciągną się i nie przykuwają uwagi, a akurat twój odcinek tak jakby miał skrócony czas antenowy???

Pokaż bliżej patent z drabiną - dopiero co umordowaliśmy się z przesadzaniem wiąza i mopa (modrzewia)... a tu takie patenty skrywasz!
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:39, 16 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Dziewczyny porażka....... źle podane nazwy roślin!!!!!!!! Ktoś pomyśli, że ja nie wiem co mam......

Klon to nie Faassen's Black tylko Crimson Sentry
Kalina to nie Watanabe (nawet jej nie pokazali) tylko Eskimo
Jeżówka też ostatnia pomylona.

Wszyscy, którzy znają Twój ogród wiedzą, co u Ciebie rośnie, bo regularnie nas z tego edukujesz Rzeczywiście przez to pomyłki rzuciły się w oczy, ale.... to pomyłki producentów, a nie Twoje.
A prawdziwą Watanabe mam dzięki Tobie
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:36, 16 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Dziewczyny porażka....... źle podane nazwy roślin!!!!!!!! Ktoś pomyśli, że ja nie wiem co mam......

a teraz odbieram telefony....

Aj tam. Wszystko super. Ja sobie nie pomyślę,że nie wiesz co masz. Myślę tylko że masz cudowny ogród.
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:27, 16 lis 2014

Do góry

a teraz odbieram telefony....
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:05, 13 lis 2014

Do góry
Dużo pączków ma Twój ciemiernik.

A kwiat mojego jakieś dziadostwo poobgryzało, dobrze że przedwczoraj fotkę zrobiłam, bo dziś wyglądał fatalnie.

A ośmiał zimy nie przeżyje, może inne nasionka wiosną wzejdą?

może cosik na wiosnę zostanie ale i mam w domu zostawione widziałam, że coś tam podgryzało może jakieś muchówki? kalina znowu ma kwiatki, wiosenna zobaczymy co będzie wiosną
Kwiatowy ogródek Monteverde 19:39, 13 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Sadzisz jeszcze, Aniu?
To mnie pociesza, bo ja też jeszcze wsadzam.
Buziaki

Tak Tesiu, nie chcę dołować jeszcze jest na tyle ciepło, że można, cebule tulipków i czosnków też jeszcze mam do wsadzenia ale jak zrobię porządek z różami, wtedy będę wiedziała ile mam miejsca wolnego, mam straszne opóźnienie ale to nie z mojej winy i muszę nadrobić Kalina znowu kwitnie 3 kwiatkami, ale aparat mi nie zadziałał dzisiaj chyba za długo leżał na zimnie, sypie się staruszek
Kolorowy ogród na piasku 00:58, 13 lis 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Zgłębiając temat kalin, chciałam podzielić się moim doświadczeniem, że japońskie (viburnum plicatum) potrzebują miejsca i tła na to, by pokazać pokrój. Pięknie tej 'Kilimandżaro' będzie u Ciebie, w Twoim ogrodzie jest wiele takich miejsc panoramicznych z zaskoczenia zaskakujących odbiorcę.
Moje kaliny japońskie ('Watanabe' i Mariesii')czekają na przesadzenie (wiosną dopiero). Potrzebuję czasu dla nich.

Ewo, moja kalina znalazła dla siebie, mam nadzieję odpowiednie miejsce
Szukałam coś rozjaśniającego na zamknięciu osi po przejściu przez mostek.
Na zdjęciu to miejsce (prawy górny róg)w maju, już widzę tam bielejącą kalinę

anabuko1 napisał(a)
Masz piękny jesienny ogród i nie tylko!
Kiścień Zeblid Scarletta piękna.
A rdest jaki ciekawy

Aniu, dziękuję Też lubię taką ciepłą jesień jak w tym roku
Kolorów też nie brakuje

Dorota123 napisał(a)
To lustrzane okno jest piękne już kiedyś zwróciłam na niego uwagę, ale obraz, który się teraz w nim odbija jest cudny. Też myślę nad takim oknem, ale muszę dopracować nasadzenia, które będą się w nim odbijać.

Dorotko, znając Twoją pomysłowość szybko coś wymyślisz

Jagodaa napisał(a)
Vivo, masz cudowny ogród, nie wiem jakim sposobem jeszcze mnie tu nie było. Będę częściej zaglądać.
Pozdrawiam!

Jagodo, dziękuję i zapraszam
Wątków jest tak dużo, pewnie jeszcze w wielu ciekawych ogrodach nie byłaś

mira napisał(a)
Nooooo zakupy na ukojenie problemów to najlepsze lekarstwo i udało Ci się cudności nakupić - macie tam fajne szkółki aż jutro pojadę zobaczyć co u nas oferują.
Mam kiścienie ale mi coś kiepsko rosną powoli.
Ja mam trochę pólcienistą Teneryfę na tarasie ale u Ciebie szykuje się jakaś Prowansja, może greckie wyspy albo klimaty włoskie - już jestem ciekawa co wymyślisz.

masz wytrzymałe leżaczki

pozdrawiam

Miro, ja nie mam blisko szkółek ale jak jestem przy okazji w dobrym zagłębiu szkółkowym to zawsze coś przytargam
Mój taras i najblizsze okolice czekaja na dopracowanie. Zimą nie będę się nudzić
Leżaczek w tym roku miał powodzenie

Bogdzia napisał(a)
Piękne zakupy i juz sobie wyobrażam jak cudnie będą te rośliny u Ciebie wyglądac.Szkoda ze juz prawie zima i koniec podziwiania Twojego ogrodu, ale będzie czas na dokładne obejrzenie wszystkich tegorocznch zdjęc i powspominanie odwiedzin u Ciebie.A jednak szkoda lata.....

Bogdziu, lata bardzo szkoda Będę go przypominać, już sięgam do letnich zdjęć Muszę sie przyznać, że tegoroczna jesień też mi się podoba. O zimie nie chcę myśleć

Lipcowy widoczek

Rench napisał(a)
I nowa lekcja, chcesz mieć kolory w ogrodzie jesienią, ruszaj na zakupy w jesieni

Renatko, ciekawa jestem czy coś kolorowego upolowałaś do swojego ogrodu

A ja się dziwię, że Twoje Eukomisy w słońcu sadzone nie mdleją. Swoje w półcieniu sadzić muszę. Moja gleba piaszczysta, to wody nie zatrzymuje.

Basiu, jak jest bardzo upalnie to liście mają wiotkie ale kwiaty stoją. Moja ziemia to też piach wzbogacony o kompost i trochę gliniastej ziemi

Marzena2007 napisał(a)
Dziwiłam się, źe moje kiścienie marnie wygladają... Niemal są bez korzeni, dobrały się do nich opuchlaki..chyba nie doczekam się takiej pieknej czerwieni ich liści...

Marzenko, każdy ma jakieś swoje plagi ogrodowe. Ja też wyciągam rośliny bez korzeni ogryzione przez większe ząbki coraz większe.

Sebek napisał(a)
Jak zwykle Twój ogród powala swobodą i lekkością - pozdrawiam

Sebku, dziękuję za tak miłe spostrzeżenia o moim ogordzie, bardzo miłe
Mam zamiar jeszcze to udoskonalać

Kwiatowy ogródek Monteverde 20:23, 12 lis 2014

Do góry
Tess napisał(a)

Tak, aura zwariowała.
U mnie zakwitł rodek jednym kwiatkiem i kaczeniec ma pąki.

Tesiu w rajskim białe ciemierniki zawsze zaczynały tak wcześnie kwitnąć te inne nieU mnie kalina już kwitła w październiku 3 kwiatkami, ale na tym koniec
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 15:51, 11 lis 2014

Do góry
Naprawde już kończy sie jesien bo właśnie dopiero tuż przed zimą wybarwia sie zawsze moja kalina na pniu...już zaczęła....więc zima tuż tuż....

I mój berberys Julianny - specjalnie z dedykacją dla Małej-Mi, jeszcze mu troche zostało zielonych liści ale już rudzieje :

O tutaj go lepiej widac:

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:14, 10 lis 2014

Do góry
Iza - to weekend świąteczny...

Pszczółka - to kalina Eskimo Nie pachnie ,ale jest ładna

Yola - był czarny .. i tak mu się zmieniło... już pojechali, zapanował spokój i cisza, coś wiesz na ten temat Prąd w domu jeszcze jest

Monika - już domek rewiduję pod katem co schować i gdzie ... a jak wpadnie do garażu dziadka.. oj tam sie będzie działo

Aniu Monte - kabel od ładowarki też próbował odgryźć.. pod napięciem, ale M stwierdził, ze to akurat nie zabije Faceci!!!

Ola - ja już nawet u siebie nie na bieżąco...

Aneta - gorsze gniazdka zasłonie... chyba trzeba... ale przed wszystkim złem i tak nie uchroni.. bez chisteryzmu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies