Witam Danusiu. Mam tę kalinę od kilku lat i nie wiem czy to u nich normalne, ale ona kwitnie nie tylko wiosną ale i jesienią. Teraz właśnie skończyła drugie kwitnienie. Widok jest wtedy super, bo na jednym i tym samym krzewie są zarówno owoce zawiązane po wiosennych kwiatach jak i kwiaty jesienne
Często czytam, że ludzie jej nie lubią - nazywają "drapakiem" przez tej taki luźny pokrój. Dla mnie jest piękna Mieszkam w środkowej Polsce, roślina nigdy nie była okryta na zimę ( nawet w tą potworną) a i tak ma się dobrze- traciła zimą część liści, ale nigdy nawet najdrobniejszego pędu.
Mam nadzieję, że to okaże się dla kogoś pomocne
Pozdrawiam serdecznie
To była smuklejsza wersja Wantanabe o nazwie kilimandżaro Aniu - to te odmiane wyszukała Pszczółka i dostałam od ciebie te nazwę, zapisałam sobie i ostrze sobie na nia zęby na wiosnę....cena nie jest zachęcająca za bardzo ale poszperama a najchetniej popytam w dobrych szkółakch, do wiosny mam czas
Tu jest link gdzie widac jaka ładna jest a nie tak duzo miejsca zajmuje : http://www.futuregardens.pl/kalina-japonska-kilimandzaro-viburnum-plicatum-kilimandjaro.html
Ja fotki nie umiem zrobić jak człowiek, a jak mam zrobić filmik???
Dobrze, że poprawili, bo się przyznaję, tym najbardziej się martwiłam, że ludzie będą zrobieni w bambuko.. kupią kalinę, a tu zong.. i ja będę temu winna... dupa a nie ogrodnik.. Chociaż po zakupie Watanabe nie powinni narzekać, bo cudowna kalina i te jesienne kolory.. bajka..
Urzekły mnie Twoje horcie, bielusieńka kalina, no wszystko.
Wnusio przesłodki, a Ty, kolorystyczna kokoszka, taka naturalna. Dla odcinków z takimi ogrodami warto oglądać ten program. Gratuluję.
Aniu wiem, że to nie Ty pomieszałaś pisałam, że Twoje wypowiedzi były profesjonalne, a Eskimo śliczna buziolkiAniu powinnaś nakręcić filmiki z ogrodu według 4 pór roku bo tyle umknęło w tym programie, byłyby to filmiki poglądowe i wtedy na spokojnie można omówić większość roślin
Aniu, wcześniej pisałam jakie są pomyłki z nazwami roślin.
Aniu.. to nie ja pomyliłam ... i zaraz po programie to sprostowałam na forum i w internecie, bo mi wstyd było.Wstyd za innych. To montujący program pomieszali. Mam te kaliny od 5 lat i już nazwy dawno sobie przyswoiłam.
Konsultowali ze mną jeszcze nazwy roślin a akurat o to nie upewnili się... program był montowany w jeden dzień.. pomyłki zdarzają się każdemu. Co nie znaczy, że w fachowym programie powinne być informacje wiarygodne.
Nie jest to kalina Roseum.. Roseum jest kaliną koralową, kwiaty ma z delikatnych płatków, jest luźnym krzewem i ma liście jasnozielone. Zupełnie inaczej wygląda od mojej Eskimo, która płatki kwiatowe ma mięsiste, liście ciemnozielone, woskowane (w łagodne zimy utrzymują się na krzewie, jest tak zimozielona) i jest zwarta.
Ale tu można jeszcze pomylić, program leci na szybko... ale jak pomylić Watanabe i Eskimo??? W dobie internetu wystarczyło klepnąć nazwę w wujka Google..
Kręcili jedną i drugą.. do emisji poszła tylko jedna... szkoda, bo jedna i druga warta reklamy. Ale program ma tylko 20 minut.
Mogę w rozmowie pomieszać nazwy, ale zanim powiem coś publicznie to muszę być pewna.
Aniu, było super Kolor, pozytywna, wulkaniczna energia - tak jest i tak właśnie było
Fakt, zatkała mnie ta kalina Watanabe, ale sobie pomyślałam, że to jakaś nowa odmiana
Mam jedno małe "ale" - krótko, za krótko było... jak to jest, że niektóre odcinki ciągną się i nie przykuwają uwagi, a akurat twój odcinek tak jakby miał skrócony czas antenowy???
Pokaż bliżej patent z drabiną - dopiero co umordowaliśmy się z przesadzaniem wiąza i mopa (modrzewia)... a tu takie patenty skrywasz!
Wszyscy, którzy znają Twój ogród wiedzą, co u Ciebie rośnie, bo regularnie nas z tego edukujesz Rzeczywiście przez to pomyłki rzuciły się w oczy, ale.... to pomyłki producentów, a nie Twoje.
A prawdziwą Watanabe mam dzięki Tobie
może cosik na wiosnę zostanie ale i mam w domu zostawione widziałam, że coś tam podgryzało może jakieś muchówki? kalina znowu ma kwiatki, wiosenna zobaczymy co będzie wiosną
Tak Tesiu, nie chcę dołować jeszcze jest na tyle ciepło, że można, cebule tulipków i czosnków też jeszcze mam do wsadzenia ale jak zrobię porządek z różami, wtedy będę wiedziała ile mam miejsca wolnego, mam straszne opóźnienie ale to nie z mojej winy i muszę nadrobić Kalina znowu kwitnie 3 kwiatkami, ale aparat mi nie zadziałał dzisiaj chyba za długo leżał na zimnie, sypie się staruszek
Ewo, moja kalina znalazła dla siebie, mam nadzieję odpowiednie miejsce
Szukałam coś rozjaśniającego na zamknięciu osi po przejściu przez mostek.
Na zdjęciu to miejsce (prawy górny róg)w maju, już widzę tam bielejącą kalinę
Aniu, dziękuję Też lubię taką ciepłą jesień jak w tym roku
Kolorów też nie brakuje
Dorotko, znając Twoją pomysłowość szybko coś wymyślisz
Jagodo, dziękuję i zapraszam
Wątków jest tak dużo, pewnie jeszcze w wielu ciekawych ogrodach nie byłaś
Miro, ja nie mam blisko szkółek ale jak jestem przy okazji w dobrym zagłębiu szkółkowym to zawsze coś przytargam
Mój taras i najblizsze okolice czekaja na dopracowanie. Zimą nie będę się nudzić
Leżaczek w tym roku miał powodzenie
Bogdziu, lata bardzo szkoda Będę go przypominać, już sięgam do letnich zdjęć Muszę sie przyznać, że tegoroczna jesień też mi się podoba. O zimie nie chcę myśleć
Lipcowy widoczek
Renatko, ciekawa jestem czy coś kolorowego upolowałaś do swojego ogrodu
Basiu, jak jest bardzo upalnie to liście mają wiotkie ale kwiaty stoją. Moja ziemia to też piach wzbogacony o kompost i trochę gliniastej ziemi
Marzenko, każdy ma jakieś swoje plagi ogrodowe. Ja też wyciągam rośliny bez korzeni ogryzione przez większe ząbki coraz większe.
Sebku, dziękuję za tak miłe spostrzeżenia o moim ogordzie, bardzo miłe
Mam zamiar jeszcze to udoskonalać
Tesiu w rajskim białe ciemierniki zawsze zaczynały tak wcześnie kwitnąć te inne nieU mnie kalina już kwitła w październiku 3 kwiatkami, ale na tym koniec
Naprawde już kończy sie jesien bo właśnie dopiero tuż przed zimą wybarwia sie zawsze moja kalina na pniu...już zaczęła....więc zima tuż tuż....
I mój berberys Julianny - specjalnie z dedykacją dla Małej-Mi, jeszcze mu troche zostało zielonych liści ale już rudzieje :
O tutaj go lepiej widac: