Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Pomóżcie wyczarować mi ogród 22:26, 21 paź 2014

Do góry
Viola napisał(a)

Małgosiu, a Twoja kalina ile czasu kwitnie i od kiedy ma owoce? I jeszcze napisz czy długo trzyma liście jesienią. Bo moja jarzębina już od dawna łysa, a wierzby Hakuro nie polecane na ogrodowisku wyglądają jak w środku lata, ani jednego listka jeszcze nie straciły i kolor cały czas taki sam . Fajnie by było kupić jeszcze takie drzewko lub krzew, który właśnie cieszy przez większość sezonu. A buki są takie delikatne. Szkoda by go było dla mnie. Czasami myślę, że ja może za szybko chcę mieć ogród, żeby wszystko ładnie rosło i kwitło. Cisy mnie podłamały - bo takie piękne były wiosną, a mi się udało je zepsuć

Hola hola . To cisy są wymagające i kapryśne.... a nie Ty słaba w ich uprawie i pielęgnacji. Trochę wiary w siebie.
Ogród z platanem. 21:04, 21 paź 2014

Do góry
Filip, a ta Twoja kalina, to co ona? Fajna jest? Ile czasu kwitnie, a jakie ma listki latem, ma owocki????
Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:40, 21 paź 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
A ja swojego perukowca lubię...za jego peruczki śliczne, za prześwitujące czerwinią liscie, szczególnie te młode krwisto-czerwone i najlepiej w zachodzacym słońcu, za to że ciąc go można ile dusza zapragnie a on wciąz rosie (choc po cieciu nie ma peruczek bo on wytwarza peruczki na dwuletnich pedach dlatego trzeba mu co roku wycinac co druga gałąź). Z tym że ja mam zwykłego nie szczepionego, tego najbardziej typowego - bordowego bo odmian kolorów też jest wiele - Mała Mi ma kilka róznych kolorów a Ana Art ma jednego prowadzonego w donicy i co roku jej odbija, nie marznie.....

Kaline tez mam - szczepiona na pniu, jest ładna cały rok.
Z czerwonolistnych to poleciłabym może jakiegos buka, najlepiej w formie pendula...choc w tym roku mojego buka i u sasiadów tez ale i na Ogrodowisku u wielu ludzi atakowała zdobniczka i przez to buki niespecjalnie wygladały tego roku.

Małgosiu, a Twoja kalina ile czasu kwitnie i od kiedy ma owoce? I jeszcze napisz czy długo trzyma liście jesienią. Bo moja jarzębina już od dawna łysa, a wierzby Hakuro nie polecane na ogrodowisku wyglądają jak w środku lata, ani jednego listka jeszcze nie straciły i kolor cały czas taki sam . Fajnie by było kupić jeszcze takie drzewko lub krzew, który właśnie cieszy przez większość sezonu. A buki są takie delikatne. Szkoda by go było dla mnie. Czasami myślę, że ja może za szybko chcę mieć ogród, żeby wszystko ładnie rosło i kwitło. Cisy mnie podłamały - bo takie piękne były wiosną, a mi się udało je zepsuć
Igiełkowy ogródeczek 16:47, 21 paź 2014

Do góry

Zachwyciła mnie kalina:

Pozdrawiam wszystkich zaglądających
Pomóżcie wyczarować mi ogród 10:43, 21 paź 2014

Do góry
waldek727 napisał(a)

Viburnum plicatum Cascade
Piękny pokrój niewysokiego krzewu który z powodzeniem może zastąpić również trudny w pielęgnacji zimowej dereń pagodowy.

Muszę sprawdzić jak to wyglada, bo tak chwalicie

No cudowna jest ta kalina japońska. Już nawet znalazłam dla niej miejsce, ale nie tu w rzędzie między tujkami i cisami tylko w części ogrodu, gdzie jest trochę cienia. Gdzieś na tle zielonego płotu, może zamiast tego klonu krzaczastego po lewej, albo centralnie zamiast cyprysików???

Zdjęcie już nieaktualne ( trzeba dodać cisy )

Może przysłoniłaby z boku kompostownik Ale zamiast klonu, bo nie chcę przedłużać tej rabaty w kierunku kompostownika, tam zresztą nie da się kopać bo korzenie brzóz to uniemożliwiają.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 08:14, 21 paź 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
... kalina zachwycająca pomponami kwiatów, a potem koralem owoców, czy choćby tak smakowita, a zapomniana morwa...

Viburnum plicatum Cascade
Piękny pokrój niewysokiego krzewu który z powodzeniem może zastąpić również trudny w pielęgnacji zimowej dereń pagodowy.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 07:34, 21 paź 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
też uważam, że perukowiec nie jest wart miejsca w ogrodzie - prędzej bym się skłaniała ku jarząbowi, np Sorbus Autumn Spire Flanrock ... jakieś rajskie jabłuszko... oczar pachnący na przedwiośniu, kalina zachwycająca pomponami kwiatów, a potem koralem owoców, czy choćby tak smakowita, a zapomniana morwa...

Ten spis musze ukraść do siebie, mogę?
Ptasi Ogród 22:06, 20 paź 2014

Do góry
Kalina koralowa.

W zielonej aptece 21:39, 20 paź 2014

Do góry
Jolu, Dorciu, Pasjonatko - Ewo?, Ewciukonewciu dziękuję za odwiedziny.
Z niedzielnego spaceru kalina japońska Watanabe - jeszcze kwitnie prawdziwa terminatorka kwiatowa, nie mogę doczekać się starszego i większego egzemplarza bo wtedy pokarze się w całej krasie

Żółci u mnie mało w ogrodzie. Ale na jesieni większość roślin przebarwia się z żółtymi odcieniami. Wtedy zaczynam lubić ten kolor - w październiku i listopadzie jest naprawdę radosnym kolorem, zwłaszcza jak się spotka zagubionego nagietka - kobiece piękno i zdrowie ukryte w żółtych płatkach

Sporo leczniczych roślin ma żółty kolor.
Dają one życiodajne ciepło, napędzają witalność, rozgrzewają powietrze, przyspieszają dojrzewanie owoców i zbóż, rozświetlają mrok nocy. Blask, radość i optymizm emanują z żółtej barwy. Lubię żółć późną jesienią i wczesną wiosną. Latem mnie przytłacza i w moim ogrodzie wprowadza dysonans z innymi kolorami, wtedy co roku ujmuję go po troszeczku nie mogąc wciąż znaleźć harmonii....
Też tak macie?
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:26, 20 paź 2014

Do góry
Kalina, morwa może nie, ale jarzęby sadził bym hurtowo. Teraz jest pełno pięknych odmian!
Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:11, 20 paź 2014

Do góry
też uważam, że perukowiec nie jest wart miejsca w ogrodzie - prędzej bym się skłaniała ku jarząbowi, np Sorbus Autumn Spire Flanrock ... jakieś rajskie jabłuszko... oczar pachnący na przedwiośniu, kalina zachwycająca pomponami kwiatów, a potem koralem owoców, czy choćby tak smakowita, a zapomniana morwa...
Rozpoznawanie chorób i szkodników 16:58, 17 paź 2014

Do góry
Donia72

Myślę, że kalina wytrzyma do wiosny. Teraz tylko wygrab opadłe liście. Wiosną przejrzyj gałęzie, usuń suche i opryskuj. Na przełomie marca/kwietnia opryskaj ziemię topsinem, a raczej podlej.

AnnaS

Wystarczy dobrze spryskać pęknięcie, a jeśli kora odchodzi natomiast tkanka pod nią jest żywa to wystarczy przybić gwoździami nierdzewnymi korę do pnia.

Pozdrawiam
Kolorowy ogród na piasku 10:00, 17 paź 2014

Do góry
viva napisał(a)
Obiecałam pokazać nowe zakupy.
Teraz jest dobry czas na uzupełnianie ogrodu kolorami jesieni, w szkółkach barwny raj. Ja dokupiłam sobie jesiennej czerwieni

Kiścień Zeblid Scarletta

Kalina Kilimandżaro

Judaszowiec Forest Pansy

Rdest

Vivo oglądanie Twojego wątku na początku dnia zapewnia dobry humor na jego całość, ślę Wam buziolejak myślisz judaszowiec pod wiosnę wyda pierwsze kwiaty?
Kolorowy ogród na piasku 23:14, 16 paź 2014

Do góry
Obiecałam pokazać nowe zakupy.
Teraz jest dobry czas na uzupełnianie ogrodu kolorami jesieni, w szkółkach barwny raj. Ja dokupiłam sobie jesiennej czerwieni

Kiścień Zeblid Scarletta

Kalina Kilimandżaro

Judaszowiec Forest Pansy

Rdest

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:08, 16 paź 2014

Do góry
Winobluszcz, który skrada się i zagląda mi do okien

Bluszcz pospolity jak zielony dywan

Kalina koralowa bardzo niezdecydowana kobieta, nie wie czy zakwitnąć ponownie czy się przebarwić i zrzucić szatę

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 10:58, 16 paź 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)

trawki trawkami, ale jaki piękne masz jesienne drzewa w tle
u nas taka straszna susza, że kolorowej jesieni to chyba nie zaznam w tym sezonie
wszystko usycha i opada zanim się poradnie przebarwi
klony tylko dają radę
w weekend może mi się uda zrobić foty
...nie wspominając już o hortensjach, które przymrozek pięknie "zbrązowił"
..a gdzie moje ukochane burgundy? ....nie będzie !

Tło i las to nie moja zasługa...to matka natura .... ale staram sie powolutku bujnościa i kolorami ogrodu dorównac do tła..

Twoje foty sa pierwszoklasne, to juz pisałam, ale ja tu na Ogrodowisku tez zrobiłam postępy zarówno jesli chodzi o komponowanie rabat jak i o ich pokazywanie..

Ja tez czekam na czerwienie i burgundy w ogrodzie, u mnie teraz kalina, berberys green carpet i perukowiec powinnny sie bardziej zaczerwienic... nie wiedziałam ze zalezy to od wilgotności...moze sie doczekamy
Pozdrawiam !
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 18:28, 15 paź 2014

Do góry
Mazan

Staram się zapraszać i ptaki i owady. Część działki od strony łąk i lasu obsadziłam różnorodnymi krzewami i drzewkami. To ma być w przyszłości nieformowany "żywopłot". Rośnie kalina hordowina (miała w tym roku pierwsze owocki), berberysy, róże rugosy, jabłoń ozdobna, trzmielina itp. Latem fruwało zatrzęsienie motyli przy kwiatach i mnóstwo pszczołopodbnych (nie rozróżniam ich) przy macierzankach piaskowej i cytrynowej. A i woda dla ptaków jest, bo wykopany dół pod przyszły staw (to melodia przyszłości) pięknie zapełnił się wodą i zarasta trzciną. Nie używam chemii, te moje ugory (17 arów) przerabiam własnymi ręcami. Ale lubię to. Co ja mówię - uwielbiam.
Pozdrawiam serdecznie
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:33, 14 paź 2014

Do góry
zaskoczeniem jest też kwitnąca kalina angielska i to z zapachem

kalina sztywnolistna też kwitnie ale to nie dziwi

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 20:48, 13 paź 2014

Do góry
Na wiosnę posadzona kalina sztywnolistna niedawno zakwitła. Podoba mi się jej pokrój i ciemnozielone liście. Kwiatki w zbliżeniu są prześliczne. Rośnie w półcieniu z cisami, bukszpanami, hostami i hakone.

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:21, 12 paź 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
no to odjechałam ... piwonie jesienią ??? ... Anek wywróciłaś mi wyobrażenie o piwoniach ... i przy okazji o mojej zielonej wiedzy ...

No tak... też teorie kwarkowe Ci zaświtały w głowie

A ja tylko w słoneczku zachwycałam się kolorami.. pogoda letnia, kolory jesienne, ale było miło
Borówka amerykańska i aronia

Kalina

Azalia pontyjska i trzmielina oskrzydlona

enkiant dzwonkowaty

I piwonie też zachwyciły... a tyle osób na nie narzeka No i wyszło, że piwonie kwitną jesienią ..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies