jesienno/zimowa stołówka dla ptaków w Wilczej już otwarta !!!
zapraszam wszystkie ptaszki z okolicy
przepis na placuszki tez już jest ...
piekłam dla gości, a potem od razu wyjechałam...nie miałam czasu wstawić ...
...ostatnio z wszystkim jestem opóźniona
kalina ... mam nadzieje, ze się rozkręci i pokaże więcej
a zawilce-białe truskawki oczarowały i mnie
kalina nadal ma kwiatki
a inna pączki
a Baron G po posadzeniu ma takie pędki i co teraz?
a trawy stipy samosiejki jutro ponakrywam butelkami coby nie zmarzły oczywiście jest ich więcej w całym ogrodzie
czy ktoś nakrywał takie samosiejki kiedyś?
Ewo, rośnie szybko, ten ma jakieś 7lat, ma ok. 2,5m, słońce mu nie szkodzi, jak sadziłam tu było pusto i pełne słońce. Zapach nigdy mi nie przeszkadzał, nie pachnie tak mocno jak te zwykłe i sok z niego też niestety nie jest tak aromatyczny.
Aganiu, kalina dopiero rozwija swoje kwiatuszki. Mam takie fotki.
Vivo,
o urodzie twojego ogrodu wszystko juz zostałao powiedziane albo prawie wszystko.., dodam więc mało odkrywczo że jest przepiekny.
Zagladałam tu niejeden raz ale bez wpisów, chyba na poczatku mojej obecności na forum cos pisałam a potem tylko czytałam i podziwiałam, szczególnie pod wpływem relacji naszej Bogdzi z wizyty u ciebie
Przyznam sie że nie czytałam całego watku od poczatku ale to co czytałam i oglądałam to budzi mój zachwyt i podziw, wcale sie nie dziwie że twój ogród znalazł sie wsrod ogrodów "telewizyjnych" i że bedzie pokazany w programie z Mają. Masz pięknie skomponowane rabaty,które z tego co pokazujesz wygladają świetnie o każdej porze roku, nie mówiąc o uroku twoich róz - bo to temat na osobny wpis
Klimatyczne zakątki, pieknie zaaranzowany taras, idealny porządek na rabatach i trawniku, bukszpanowe obwódki i kulki a do tego te wielkie drzewa, woda w ogrodzie, nierówności terenu - to wszystko powoduje że chce sie tu być i byc bez końca...
Widać ile serca i pracy wkładacie w ten ogród i jaki on dla was jest wazny. Gratuluje !
Twoje zakupy sprowokowały mnie do napisania tego posta, bo i ja na wiosne zaplanowałam do zakupu kiscienie ( za sprawą naszej Mandzenki) oraz kaline Kilimandżaro ( za rada Małej Mi i Pszcczółki), a do tego koniecznie chciałam podasadzic moje rośliny rdestem - i oto u ciebie taki sam zestaw Judaszowiec też mi sie podoba bardzo - oglądałam nie raz w arboretum ale cóż mój areał nie pozwala na takie szaleństwa zakupowe jak bym chciała.
Pozdrawiam i czekam na emisję programu, sorry za takiego długasnego posta
Witam Danusiu. Mam tę kalinę od kilku lat i nie wiem czy to u nich normalne, ale ona kwitnie nie tylko wiosną ale i jesienią. Teraz właśnie skończyła drugie kwitnienie. Widok jest wtedy super, bo na jednym i tym samym krzewie są zarówno owoce zawiązane po wiosennych kwiatach jak i kwiaty jesienne
Często czytam, że ludzie jej nie lubią - nazywają "drapakiem" przez tej taki luźny pokrój. Dla mnie jest piękna Mieszkam w środkowej Polsce, roślina nigdy nie była okryta na zimę ( nawet w tą potworną) a i tak ma się dobrze- traciła zimą część liści, ale nigdy nawet najdrobniejszego pędu.
Mam nadzieję, że to okaże się dla kogoś pomocne
Pozdrawiam serdecznie
To była smuklejsza wersja Wantanabe o nazwie kilimandżaro Aniu - to te odmiane wyszukała Pszczółka i dostałam od ciebie te nazwę, zapisałam sobie i ostrze sobie na nia zęby na wiosnę....cena nie jest zachęcająca za bardzo ale poszperama a najchetniej popytam w dobrych szkółakch, do wiosny mam czas
Tu jest link gdzie widac jaka ładna jest a nie tak duzo miejsca zajmuje : http://www.futuregardens.pl/kalina-japonska-kilimandzaro-viburnum-plicatum-kilimandjaro.html
Ja fotki nie umiem zrobić jak człowiek, a jak mam zrobić filmik???
Dobrze, że poprawili, bo się przyznaję, tym najbardziej się martwiłam, że ludzie będą zrobieni w bambuko.. kupią kalinę, a tu zong.. i ja będę temu winna... dupa a nie ogrodnik.. Chociaż po zakupie Watanabe nie powinni narzekać, bo cudowna kalina i te jesienne kolory.. bajka..
Urzekły mnie Twoje horcie, bielusieńka kalina, no wszystko.
Wnusio przesłodki, a Ty, kolorystyczna kokoszka, taka naturalna. Dla odcinków z takimi ogrodami warto oglądać ten program. Gratuluję.
Aniu wiem, że to nie Ty pomieszałaś pisałam, że Twoje wypowiedzi były profesjonalne, a Eskimo śliczna buziolkiAniu powinnaś nakręcić filmiki z ogrodu według 4 pór roku bo tyle umknęło w tym programie, byłyby to filmiki poglądowe i wtedy na spokojnie można omówić większość roślin
Aniu, wcześniej pisałam jakie są pomyłki z nazwami roślin.
Aniu.. to nie ja pomyliłam ... i zaraz po programie to sprostowałam na forum i w internecie, bo mi wstyd było.Wstyd za innych. To montujący program pomieszali. Mam te kaliny od 5 lat i już nazwy dawno sobie przyswoiłam.
Konsultowali ze mną jeszcze nazwy roślin a akurat o to nie upewnili się... program był montowany w jeden dzień.. pomyłki zdarzają się każdemu. Co nie znaczy, że w fachowym programie powinne być informacje wiarygodne.
Nie jest to kalina Roseum.. Roseum jest kaliną koralową, kwiaty ma z delikatnych płatków, jest luźnym krzewem i ma liście jasnozielone. Zupełnie inaczej wygląda od mojej Eskimo, która płatki kwiatowe ma mięsiste, liście ciemnozielone, woskowane (w łagodne zimy utrzymują się na krzewie, jest tak zimozielona) i jest zwarta.
Ale tu można jeszcze pomylić, program leci na szybko... ale jak pomylić Watanabe i Eskimo??? W dobie internetu wystarczyło klepnąć nazwę w wujka Google..
Kręcili jedną i drugą.. do emisji poszła tylko jedna... szkoda, bo jedna i druga warta reklamy. Ale program ma tylko 20 minut.
Mogę w rozmowie pomieszać nazwy, ale zanim powiem coś publicznie to muszę być pewna.
Aniu, było super Kolor, pozytywna, wulkaniczna energia - tak jest i tak właśnie było
Fakt, zatkała mnie ta kalina Watanabe, ale sobie pomyślałam, że to jakaś nowa odmiana
Mam jedno małe "ale" - krótko, za krótko było... jak to jest, że niektóre odcinki ciągną się i nie przykuwają uwagi, a akurat twój odcinek tak jakby miał skrócony czas antenowy???
Pokaż bliżej patent z drabiną - dopiero co umordowaliśmy się z przesadzaniem wiąza i mopa (modrzewia)... a tu takie patenty skrywasz!
Wszyscy, którzy znają Twój ogród wiedzą, co u Ciebie rośnie, bo regularnie nas z tego edukujesz Rzeczywiście przez to pomyłki rzuciły się w oczy, ale.... to pomyłki producentów, a nie Twoje.
A prawdziwą Watanabe mam dzięki Tobie