Inne hortki kupione jako limonkow, tylko, że limonki już kwitną - nie jestem pewna co to jest
moja stipa, wyhodowana z nasionek, ale jestem z niej dumna ummm
muszę tylko lawendę zamienić, bo ta jest za niska
Jestem, ale nie bardzo mam czas na forum.
Przetwarzam czerwone porzeczki, ogórki, patisony.
Basen stoi na środku trawnika. Idealny na obecne upały.
U nas co jakiś czas popada i mam mniej roboty z podlewaniem.
Opuchlaki u mnie rządzą.
Trzmielina i Rh CW zgryzione. Także klematisy.
Jeżówki - 5 odmian kwitnie. Stipa wielgaśna, róża nakarmiona bananami oszalała i wypuściła długaśne baty. Kwitną już hortensje.
Nie mam kiedy ściąć przekwitniętej lawendy.
Stipa po takich cenach U mnie kupiłam po 7,5 i nie jest zbyt urodziwa Moje ubiegloroczne wysiały się w grodzie ale zanim urosną zima przyjdzie Za taka cene jak u Ciebie też bym kupiła ale niestety
Bardzo lubię kwiaty BC. Przepięknie pachnie a kwiat jak piwonia. Warto na niego czekać Trawka przy nim to Stipa capillata. Sadzona wiosną i jeszcze bardzo rzadka.
Oj tam 3,ale nie było wszystkich odmian, które chciałaś. I tak byłaś dzielna
A gdzie i po ile kupujesz stipę u Was? Ja widziałam mierną u nas w Brico i po 20 zł wczesną wiosną w Jucce były i żałuję, że nie kupiłam .
Twoja zielona też ma swój urok ale efekt niestety nie ten Będziesz dosadzać do jeżówkowego łanu?
Dziś mam urodziny mojej malutkiej córeczki. Torcik będzie z delfinkami
Jude piękny kwiat miała jeden dzień. Ale jak kwitła to albo były upały po 35 stopni albo ulewy. No ale to w końcu lato w klimacie umiarkowanym, wszystko może się przytrafić.
Karolka z nieplanowanych 3 sztuki kupiłam Z planowanych tylko Weeding Piano
Karola znowu dokupiłam 15 sztuk stipy i posadziłam pomiędzy ścięte przetaczniki. Bardzo lubię tą falującą trawę, ale kupną, a nie z własnego wysiewu.
Ta z własnego wysiewu faktycznie nabiera masy, ale jak powolutku. Nie wiem czy zdąży zakwitnąć, wątpię, żeby dawała taki bujny efekt jak kupna. Może jeszcze zakwitnie, ale pewnie późną jesienią i już zastanie ją zima.
Zobacz fotki porównawcze na tą chwilę.
To kupna stipa
A to stipa z własnego wysiewu - wybrałam najbardziej rozrośniętą
Nie przejmuj sie Marta - czasem tak bywa z roślinami.
Ja miałam taki problem z klonem flamingo - 3 lata się z nim mordowałam. Nie rósł, liście sie nie wybarwiały, żółkły. Pryskałam różnymi specyfikami i nic. Byłam przekonana, że juz nic z niego nie będzie.
Gdzieś u Danusi wyczytałam, że nie wystarczy tylko spryskać od grzyba liści, należy również podlewać korzenie.
Przygotowałam roztwór z topsinu i spryskałam liście, pień, gałęzie oraz podlałam korzenie. Taki zabieg przeprowadziłam ze trzy razy - co jakiś czas.
W tym sezonie jest przepiękny - nawet upały mu nie przeszkadzają.
Z powojnikami, też różnie bywa. Niedawno jednego musiałam wyrzucić - nie wiem dlaczego nie rósł. Oprócz tego mam jeszcze trzy z tej samej grupy. Wszystkie mają te same warunki i trzy pięknie rosną a jeden nie.
Renatko stipa ta rośnie na całodniowej pateli i nie przeszkadza jej żadna roślina został posadzona najszybciej z wszystkich które sadziłam. reszta która jest miedzy roślinami a nawet pod :/ już taka piekna nie jest na dodatek zeszłroczna jest bardziej poplatana a ta taka świeżutka
tak jak myślałam masz śmiałka
co do lawedny...ech cała ta rabata mni wkurza że chyba nie chce jej udoskonalać a zmienić
No może masz i rację.
Choć mój ogrodnik mnie zapewnia, że przy nawadnianiu miskanty utrzymam.
Generalnie planuję ich sporo...
Stipa u mnie też rośnie, ale ona niestety słabo zimuje.
Zastanawiam się nad jakimiś okazałymi turzycami lub ostnicami. No i ostatnio poczytałam o prosie. Ładne i wytrzymałe na nasze piaski. Ma odmiany.
Eukaliptus padnie. Szukaj czegoś mniej kłopotliwego. Mnie zastanawia jedno, bo mam piach i sucho. Werbena u mnie rośnie i nawet się rozmnożyła, stipa też lubi sucho. W tym roku po raz pierwszy siałam w domu, wysadziłam w ogrodzie i jest coraz ładniejsza, ale do efektownego wygladu ze zdjecia jej daleko, perovskia jest na mojej liscie do brzeziniaka i jeszcze nie wiem co o niej mysleć. Wiem tylko, że w suchym żaden miskant nie bedzie rósł. Bo będzie co najwyżej pokurczem. Wołaj bardziej doświadczonych, bo posadzisz, a efekt będzie... dupa. I miskanty i werbena i stipa i perovskia będą późno i będziesz miała łyso. Tam gdzie ma być łał!