Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Moje ogrodowe marzenia... 19:11, 30 kwi 2015

Do góry
Za radą Irenki naszej po obcięciu hortensji wsadziłam patyczki do ziemi i w tej chwili mają już pierwsze listeczki.korzonków na razie brak bo z ciekawości jeden patyczak musiałam wyjąć.A moja rubrum po podziale i trzymaniu w domku umarła śmiercią naturalną niestety.Facet na targach miał rubrum i vertigo ale po 20 zł. za małą sztukę i stwierdziłam że z lekka przesadził.Czeka mnie jeszcze w tym roku delikatna przebudowa rabatki.Takie tam rycie trawnika i połączenie dwóch w jedną.Plus oczywiście dosadzenie roślin.w dziurach rośnie rząd miskanta malepartus i w mniejszych rozplenica autumn magic lub hameln.Już się pogubilam.A chce to połączyć z tym fragmentem z tawułą.łatwe to nie będzie bo straszne fale wyjdą,ale może chociaż tego nie zawale.sugestie z waszej strony bardzo mile widziane.Między rozplenicami mam miejsce żeby coś dosadzić.iglaki które są cały sezon zielone?chociaż bardziej wolalabym byliny bo trawy super przy nich wyglądają.I między albo lepiej za miskantami 3 szt.śliwy nigry lub wiśnie japońskie.Co o tym myślicie?
Szmaragdowy Zakątek 18:36, 30 kwi 2015

Do góry
Magda, ice dance nie jest niziutka, jak sie wezmie za rosniecie to 45 cm bedzie miala Zajrzyj do Any-Art albo Sebka jakie maja potwory!!
rozplenica to ta ktora Ci kupowalam? Jesli tak, to 1,5m wysokosci i tylez srednicy hihi

pozdrawiam!
Mirkowy ogród (początki) 07:02, 30 kwi 2015

Do góry
Troszkę parapetowo Werbena.Stipa i Szałwia i trawa Rozplenica Perłowa ma już 50 cm wysokości.Ciekawa jestem jej kwitnienia
Mirkowy ogród (początki) 06:55, 30 kwi 2015

Do góry
Rozplenica i Turzyca włosiasta z Łowickiej od Ilony oj będzie dzielenia Dziękuję
Ogródek Iwony 23:38, 29 kwi 2015

Do góry
Iwk4 size=320x480

I moja rozplenica, która udawała nieżywą:

dobrze że jej nie eksmitowałaś. Jutro zerknę jak młody ML wygląda , czy tak jak na zdjęciu ?
Ps. Gratuluję rozsady hortek, mnie chyba z naciskiem na chyba uda się rozsada Perowskiej, pokazują się młode listeczki na " patyczkach".
Szmaragdowy Zakątek 18:05, 29 kwi 2015

Do góry
A teraz rośliny które śmiało mogę polecić:
berberys ATROPURPUREA NANA

berberys HARLEQUIN

berberys ORANGE ROCKET

RODODENDRONY do wyboru do koloru…

trawki (wiem, że się zraziliście, ale może warto spróbować jeszcze raz)
miskant MORNING LIGHT (dość wysoka, ale jest śliczna i nie rozrasta się tak bardzo na boki)

BUCHANANA (trawka koloru brązowego, ładnie wygląda posadzona w białych kamyszkach)

ICE DANCE (niziutka trawka, najładniejszy efekt daje posadzenie kilku sztuk obok siebie)

i rozplenica (niestety nie znam nazwy)

Ogródek Iwony 13:41, 29 kwi 2015

Do góry
A teraz dla Ewy jej - moje trawki
Molinia i to, co podejrzewam, ze jest ML :

I moja rozplenica, która udawała nieżywą:

Ogródek Iwony 12:41, 29 kwi 2015

Do góry
Przeszłam się właśnie po ogrodzie, dotlenić się
Na prace w ogrodzie za zimno, wiec cyknęłam kilka fotek i wróciłam. A ogród woła do pracy Może po południu przestanie wiać, to tam wrócę.
W czasie ostatnich kilku dni zdołałam posadzić wszystkie zaplanowane roślinki na ognistą rabatę. Ja sadziłam, a deszczyk po moim sadzeniu wszystko ładnie podlał
Tam, gdzie z tyłu są puste miejsca, startuje miskant Grosse Fontanne, rozplenica japońska Piórkówka i wsadzone są kłącza paciorecznika.
W przyszłym roku o tej porze muszą się koniecznie tam znaleźć tulipany
Tylko kolor muszę rozpracować
Ps. na lewą stronę nie patrzymy, teren budowy jeszcze

Na ognistej posadziłam też małego klona czerwonego, buk Dawyck Purple jeszcze nie wystartował:

Małymi kroczkami do celu... 07:30, 29 kwi 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Purpurea pendula albo purprle fountain. Wanilki są dosyć wysokie więc może byś rozplenica hameln. Rozchodnik olbrzymi z różowymi kwiatami i buksiki. Można jeszcze jakąś obwódkę ale nie koniecznie

Coś takiego

Małgosiu jesteś nie zawodna Bardzo podoba mi się projekt i rośliny, które mi napisałaś. Dziękuję Ci bardzo a ten rozchodnik olbrzymi gdzie ma iść? przed hortensję?
Małymi kroczkami do celu... 21:48, 28 kwi 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Purpurea pendula albo purprle fountain. Wanilki są dosyć wysokie więc może byś rozplenica hameln. Rozchodnik olbrzymi z różowymi kwiatami i buksiki. Można jeszcze jakąś obwódkę ale nie koniecznie

Coś takiego

Wow!! Super, będzie pięknie
Małymi kroczkami do celu... 20:54, 28 kwi 2015

Do góry

Coś takiego

Trudny teren - dużo pracy! 12:15, 28 kwi 2015

Do góry
Dominiczko ale nie każda trawka bo np rozplenica japońska nie lubi piaszczystej gleby i miskanty zebrowany też nie z tego co pamiętam.

Paulinko trzemina na pniu jest piękna o ile jest takiego pokroju jak u Ciebie bo jakoś nie lubie jej przyciętej pod linijkę
Jest jeszcze jedno ale.... tam będą roślinki w sąsiedztwie dachu gdzie zimą leci mi śnieg, który może je połamać
Ciągle siedzą mi w głowie berberyski w np 2 odmianach kolorystycznych lub nawet trzech aby to one dostąpiły miejsca w przedogródku. Dodatkiem do nich kulki thui Danica?
Kurcze nie mam na czym tworzyć wizualizacji a na tablecie to mega wyczyn aby coś narysować

Kosolkowa Pasja 19:16, 27 kwi 2015

Do góry
Perovskie ruszyły Nie zdechły A róże wyglądają już tak:

Rozplenica się buja powoli

Szafirki znowu

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:08, 27 kwi 2015

Do góry
Nula napisał(a)
Aneta czy rozplenica już staruje u Ciebie czy jeszcze za wcześnie?

Te na najbardziej nasłonecznionej wyglądają tak

A inne tak
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:02, 27 kwi 2015

Do góry
Nula napisał(a)

Ja nie Aneta, ale u mnie wystartowała kilka dni temu. Nawet ta, co udawała martwą.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:51, 27 kwi 2015

Do góry
Nadzieja na piękny ogród 22:13, 26 kwi 2015

Do góry
Przyrosty na świerku conica, uwielbiam je

rozplenica coraz ładniejsza

Lawenda odbija po mooocnym przycięciu

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 14:55, 26 kwi 2015

Do góry
Z większych prac sporo pchnełam wczoraj
- przesadziłam 5 duuuzych miskantów spod brzóz - troche czosnków zmasakrowałam, ale cóż, to już była ostatnia chwila
- przesadziłam 4 hortensje - było 3 szt Vanille Fraise w trójkacie, będzie 5 w szpalerze
- przesadzona 1 ogromna rozplenica - niby medium Boy, ale jaka ona była medium jak prawie wzrostem mnie dogania...
- przesadzona 1 molinia

Z cięższych prac to jeszcze zdzieranie darni... oj, przydałby się deszcz bo taka suchą to ciezko...

Ogródek Iwony 23:18, 25 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Inne też. Miskanty wszystkie. Najgorzej startuje rozplenica, nic nie widać. Ale jak zaczęłam macać, w środku jest kilka zielonych źdźbeł. Żyje.

U mnie miskanty juz z 15 cm mają Ale one przy ścianie i chyba ciepeło im służy. Za to rozplenica udaje nieżywą. Mam nadzieję,że jak u Ciebie Iwonko - tylko udaje

Fajne takie lekarskie zalecenia
Ogródek Iwony 22:15, 25 kwi 2015

Do góry
Inne też. Miskanty wszystkie. Najgorzej startuje rozplenica, nic nie widać. Ale jak zaczęłam macać, w środku jest kilka zielonych źdźbeł. Żyje.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies