Fajnie byłoby połączyć balię z altaną, żeby tworzyły jedno relaksacyjno - rozrywkowo - jadalniane miejsce. Spotkania z przyjaciółmi będą się tutaj odbywały.
Nie sadź cyprysików, bo przemarzają i potem brzydko wyglądają. Lepsza będzie tuja np. Aureospicata.
Nie ma gatunku brzoza japońska - jest brzoza chińska lub himalajska.
Polecam je. W miejscach bardziej cienistych będą dobrze rosły rózaneczniki, hortencje bukietowe, do tego łany host o pięknych liściach, plus zurawki - to niezawodne rośliny dające efekt. Do tego turzyce jako "trawiasty dodatek" lub paprocie jeśli lubisz.
Drzewka owocowe między domem a domkiem narzędziowym może?
W początkowym okresie planowania ogrodu i sadzenia czegokolwiek, skup się na miejscu przy wejściu do domu. Po prawej stronie ścieżki zrób wyżwirowaną kamyczkami rabatę, posadź jedno drzewko czy okaz i daj mu towarzystwo na dole.
Narysuj linię rabat na całym ogrodzie. Zamaluj trawnik a na reszcie planuj nasadzenia, korzystaj z naszych wzorców, przeglądając wątki i inne ogrody.
Jest cały artykuł o przygotowaniu gleby pod trawnik, poczytaj tutaj, no bo nie będę kopiowac całego tekstu a w trzech zdaniach nie da się tego napisać
Jednak w Twoim przypadku, żeby nie narobić sobie kosztów - wydaje mi się właściwe posypanie rumowiska-wysypiska warstwą ziemi 10-15 cm, wyrównanie odpowiednie jak przy zakłądaniu trawnika i zasianie trawnika.
Ja nawożę dopiero po którymś (pewnie trzecim koszeniu) jak widać że trawnik potrzebuje nawozu. Przedsiewnie nie daję.
Najważniejsze jest podlewanie jak rmf napisał, Podlewanie i jeszcze raz podlewanie, żeby wszystkie gatunki nasion wzeszły.
Świetne fotki, i świetne aranżacje ogrodowe. Morze inspiracji, to fakt.
Poniższy ogród jest, jak pokazała Danusia, sponsorowany przez Homebase. To sieć sklepów budowlano- remontowo - ogrodowych. Byłam dziś w tym sklepie. I już przy wejściu wiszą wielkie plakaty że "mają złoto na CHFS"
A w sklepie gotowe do kupienia wielopaki z roślinami które użyto w tym ogrodzie
To się nazywa marketing
Sama wystawa jak zwykle zachwyca
Czekam na jeszcze więcej fotek !
Trzymajcie się ciepło !
Pozdrawiam gorąco z równie zimnej szkocji
Pani Danusiu, zachorowałam na formowane bukszpany w donicach (i nie tylko), również (a może głównie) za Pani sprawą I widzę, że będę miała duuuży kłopot zimą. Stąd moja gorąca prośba o odpowiedź, gdzie Pani kupuje takie piękne bukszpany?
A cis też nie przezimuje w donicy?
Te żólte kolory mnie urzekły, takie niepokojące w tych na pozór spokojnych obrazkach i zestawach kolorystycznych, ale świetnie pasujace.Bardzo fajna relacja, dzięki.
Ale piękny taras! Marzenie. Ciekawe czy mój M da się namówić na taką szerokość (wąskość raczej) desek, he he. Rośliny też cudownie skomponowane. Pasują do mojego ogrodu.
Dzikość tak, ona towarzyszy wystawie już jakiś czas, ale bukszpany kule pojawaiają się w każdym ogrodzie (prawie). Bukszpany górą, tym mocnym bryłom nadaje chjarakteru lekkość traw, dzikich bylin i róznorakie zestawienia kolorów.
Spotkałam też "moje" zestawienie - czarny konwalnik i żółta żurawka