Pokaże Wam co wymyśliłam, jest to szkic strony południowej, około 30m, posadzony na razie żywopłot z cisa i 5 rododendronów. Niestety codziennie koncepcja się zmienia chciałabym posadzić coś koło huśtawki. Myślałam że może świerk Glauca Globusa z Kostrzewą a może ktoś ma jakiś inny fajny pomysł?
Alejkę dalej wypatrzyłam nieco inny gatunek, jedne były bardziej zielone o tej samej nazwie Hiksi ale o połowę droższe a drugie nieco jaśniejsze po 10 zł za sztukę. Długo sę zastanawiałam, chciałam się dowiedzieć dlaczego są bardziej zielone. Odpowiedz była prozaicznie prosta dostały więcej 'papu'. Może troszkę były wyższe. Wybrałam największe okazy w ilości sztuk 8. Tak oto znalazły się w moim domu
Ania, Ela, Jolanka, Danusia, Miskka, Ania (anka_), Kerri, witam Was wszystkie serdecznie. Całe popołudnie segregowałam zdjęcia z poprzednich lat i w najbliższych dniach pokażę coś więcej.
A na dobranoc jedno nieco szersze zdjęcie z ubiegłorocznej końcówki lata (okazuje się, że mało mam zdjęć ogólnych):
Mówisz, że front masz skąpany w słońcu i dom twarzą skierowany na południe... ale...
po posadzeniu szpaleru tuj rabata będzie przyjemnie cienista, bo tuje zasłonią południowe słońce i w ten sposób uzyskamy rabatę na północ Zrozumiale?
Możesz posadzić bordowe drzewka, min. 2,50m wysokie (by korona wystawała ponad strzyżony z tuj żywopłot. Pod tujami posadź pas hortensji. Długi pas hortek będzie spektakularnie wyglądać
Na tej 4ro metrowej rabacie daj także hortki, a bliżej chodnika kule z cisa, lub buksa w carexach lub dla rozjaśnienia hakonechloa jakaś żółta + zimozielony kopytnik. Na wiosnę cebulowe.
Sztampowo, elegancko, bez kolorowego oczopląsu, bo ten zrobisz z tyłu, w ogrodzie.
Edit. Jeśli mogę prosić to zaznacz na mapce gdzie dokładnie jest ta, planowana rabata z modrzewiem. Wymiary tyż bym kciała
Wreszcie dojrzałam upragnione cisy'Wojtek' Cena mnie rozłożyła 18 ziko za sztukę. Popatrzyłam sobie na nie, lekko zniesmaczona. Wysokie może i były ale takie chudziny, że na szpaler przy tarasie to takich z 15 byłoby mało.