Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

2,5 tys. m stepu u Marty .... do zagospodarowania 08:24, 05 kwi 2016

Do góry
Chciałabym Was również prosić o poradę nt. jednej rabaty - chodzi o dokoptowanie do niej jednej rośliny (tam gdzie stoi wiadro) i mam 4 do wyboru, które i tak muszę przesadzić.

Rabata wygląda tak:

Rabata jest w rogu, dlatego tak pokracznie zaznaczyłam zachód i południe. Jest zacieniona, trochę słońca dociera tam do południa i po południu tylko to, co przedrze się przez świerk.

To w wiadrze, to Astilbe, które stamtąd wykopałam, bo rosło pod świerkiem (źle mu było).

A to są rośliny między, którymi muszę wybrać (bo je mam i sprawdziłam, że warunki powinny im odpowiadać):

1. Zostawić Astilbe, tylko w tym miejscu, gdzie stoi wiadro
2. Wsadzić obok drugiego rododendrona (on jest naprawdę nieszczęśliwy, w tej chwili jest targany wiatrami, przygnieciony kamieniami i poskładany sznurkami, bo się połamał)
3. Bergenia sercowata - od wczoraj dopiero wiem, że to nie chwast - zobaczyłam gdzieś u was na zdjęciach
4. Wsadzić symetrycznie drugiego jałowca.

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, być może macie w ogrodzie podobne zestawienia, albo po prostu lepszą wyobraźnię ode mnie .

W drugiej kolejności myslałam, żeby z tyłu za jałowcm dać jakąś trawę i od przudu też jakieś niskie trawy.
Moje ukochane miejsce na ziemi 08:22, 05 kwi 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Bez pęka

Już mi pachnie pod nosem.

To u Ciebie dużo wczesniejsza wiosna. Moje bzy małe pączki jeszcze maja.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:17, 05 kwi 2016

Do góry
Wczoraj ściągnęłam kopczyki z róż. Większość dosyć ładnie przezimowała...

Choć wszystkie miały takie same kopczyki najgorzej przezimowała JOHANN WOLFGANG V. GOETHE ROSE. Ledwo co wystaje spod ziemi. Jedna łodyga lekko zielona, może coś jeszcze odbije.

Słaba przezimowała też Jude the obscure.

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:09, 05 kwi 2016

Do góry
babka napisał(a)

Zasmuciła mnie wiadomość o piesku, żal mi strasznie
Skręt żółądka najczęściej zdarza się właśnie u psów dużych ras. Pomoc fachowa musi być natychmiastowa żeby udało się uratować, szkoda że go to spotkało.
Do skrętu najczęściej dochodzi kiedy po posiłku pies jest bardzo aktywny ruchowo, ucieczka zapewne się do tego przyczyniła. Nie zaleca się też by pies jadał z miski na podwyższeniu, typu stołek lub stelaż.
A młody jest uroczy, ma mądre spojrzenie no i czarny to czarny, ma to "coś"

Dla nas to był duży szok. Pierwszy raz nam uciekł, pech chciał że własnie po jedzeniu. Jak wrócił to nawet nie podejrzewaliśmy skrętu, tylko że może czegoś się najadł, że może samochód go potrącił. Ale to był sobotni wieczór i żaden weterynarz w okolicy nie odbierał telefonu. Dopiero później w internecie odszukałam, że to pewnie skręt żołądka Szkoda wielka, bo pies był już "odhowany", nauczony zachowania w domu, nie było z nim problemu. Teraz trzeba nad nowym pracować

Z buksów z cmentarza buchniętych się uśmiałam, dobre
Swoją drogą rzeczywiście ludzie maja dziwne pomysły. Sadzone przy grobach moich bliskich bukszpany, tuje i inne ładne rośliny często znikają. Że też sumienie nie gryzie ...

Też tego nie pojmuje, ale ludzie wszystko kradną, nie tylko rośliny.

Czytałam o zasuszonych pąkach magnolii, może rzeczywiście to bardzo wrazliwa odmiana. Na przyszłe przedwiośnie zafunduj jej kapturek może ?

Wszędzie czytałam, że przez to że "Alexandrina" kwitnie późno, przymrozki nie uszkadzają jej kwiatów. Ale żeby pączki? Może faktycznie ją przewiało zimą, bo żywopłot mały.
Może będzie choc jeden dobry kwiat?

A tu suchy w środku...

Ogród z pergolą 08:06, 05 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Aniu
I obiecane zdjęcia bronze form lub buchanani

jak dla mnie ani to ani to
Ogród z pergolą 08:06, 05 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Rozchodniki to raczej przed hortkami bo pomiędzy to zginą
już mnie dziewczyny oświeciły że tak sadzone to tylko w pierwszym roku bedzie dobrze a potem przesadzanie.
ren133 napisał(a)
Aniu
I obiecane zdjęcia bronze form lub buchanani

dzięki za fotki, piekne są. daj znac czy Ci nie wymarzły?
Z Pszenicznej ... 07:56, 05 kwi 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Aniu pergola z drewna będzie, bo najłatwiej i sami będziemy montować.
Zastanawiam się na kolorem - w grę wchodzi biały lub miętowy
Szałwia - nie znam odmiany, miałam ją na bylinówce, ale ponieważ się tam wykładała i brzydko wyglądałam po cięciu przeniosłam ją na różankę.
Tam szybko odbije po przycięciu a róże zasłonią jej nóżki
Tu znalazłam jakieś stare zdjęcie z nią.

Miętowy wyglądałby bardzo oryginalnie.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 07:51, 05 kwi 2016

Do góry
malkul napisał(a)

mam dwie rabaty z nimi.
na jednej z nich w sobote nieźle porządziłam z moja mamą

chyba mi te beatlesy tam zgniły więc je wywaliłam i wsadziłam tam seslerie.nie mam zdjecia po ukonczonej robocie ale uwierz mi na słowo. jak będę miłą czas to zrobie foto tej drugiej rabaty z nimi gdzie w sobote obięłam ja z suchego i zostawiłam na ten sezon ae jak mnie wkurzy to ją wykoie i tez zamianię an seslerię. te rzołogi sa okropne. mimo ze kocham jej urode jak jest w ryzch trzymana.
jak zobaczyłam 5o wpisów to się zastanawiałam czy chce wchodzić żeby ataku serca nie dostać ale weszłam i w końcu zdjęcia na jakie mogę patrezeć
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:45, 05 kwi 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
a grujeczniki już wszystkie 3 caaałe obsypane listkami

w dwie godzinki to chyba i tak sporrrro roboty odwaliłaś śliczny ten grujecznik, one mają taki kolumnowy pokrój?!
2,5 tys. m stepu u Marty .... do zagospodarowania 07:37, 05 kwi 2016

Do góry
Pierwsze efekty pracy:

Zostało mi tu jeszcze dokończenie drugiego kawałka, odchwaszczenie części po starej rabacie, wykopanie trochę gliny i uzupełnienie ziemi, nawiezienie obornika i przekopanie tego.

A potem pokażę Wam, jaką mam koncepcję na nasadzenia
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:29, 05 kwi 2016

Do góry
a grujeczniki już wszystkie 3 caaałe obsypane listkami

Ogród Mirelli 07:29, 05 kwi 2016

Do góry
W Obi mają bardzo ładne bluszcze, cena 12,00 złotych. Dokupiłam 5 sztuk. O troszeczkę przedłużam bluszcze na płocie

Lawendowy zawrót głowy 07:25, 05 kwi 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
teraz czuje sie jak u siebie .......sasiadow nie widac )) moge fotkowac ))trzy deby i podziekowania dla Kasi za pomysł na nowe drzewa miały byc wisienki ale sa dęby )

a dęby ostatecznie skąd?
Ogród Mirelli 07:24, 05 kwi 2016

Do góry
Drzewka i krzaczki

Ogród Mirelli 07:16, 05 kwi 2016

Do góry
Trochę wiosny

Zaczynają zakwitać niektóre hiacynty

Większość jeszcze czeka

Rozchodniki fajne kapustki

Piwonie

Tulipany, czosnki, liliowce, trzcinniki bardzo ładnie jako pierwsze z traw w moim ogrodzie ruszyły

Blaski i cienie nowego życia 07:13, 05 kwi 2016

Do góry
A wczoraj przy pięknej pogodzie oczywiście musiałam się pobrudzićpróbowałam lekko wykulkować bukszpany, bo ostatnim razem wyszły zbyt kanciaste -jeszcze między nimi czeka mnie przesadzanie traw i dosypywanie ziemi-na razie tylko bałagan zrobiłam i za tujami powoli dosadzam bergenię i coś tam dalej będę wymyślać efekty na fotkach nie porywające, na efekty trzeba będzie poczekać

Ogród Mirelli 07:05, 05 kwi 2016

Do góry
To kilka zdjęć

Trawnik po wertykulacji - dzisiaj dosiewka, nawożenie i podlewanie

Przygotowane miejsce pod nowy trawnik, dzisiaj wysiewamy

Krawężniki przy drugim garażu wkopane. Została do nawiezienia ziemia i mogę sadzić berberysy

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 07:04, 05 kwi 2016

Do góry
Izabelko, borówka w sierpniu dużo wody potrzebuje, i kwaśnego torfu. Jeżeli nie dawałaś tego wtedy, to wypada teraz dosypać, dokarmić i podlewać, Wody nie żałować, Nawóz jak dla Rh, albo specjalny do borówek, i garść siarki pod krzaczek. Na borówki zapraszam w sierpniu,

Zbyszku, ogrodnicy mają chwilkę oddechu albo przy śniadaniu, albo przy kolacji. Nie dziw, że net się zapycha.
U mnie straty też są. Tulipany, część nowo kupionych zgniła w ziemi, i jak tu funkcjonować? Znowu na mojej alejce Tulipanowej nie będzie tulipanów! To znaczy będą, ale tylko te, co je miałam swoje, wykopane. A te inne padły z braku śniegu. No może jakieś pojedyncze się uchowały.

Miłego dnia w ogrodzie, ja dziś regeneruję siły, wolałabym Twoją sytuację, codziennie po kawałeczku, a nie raz w tygodniu, aż do zemdlenia.

Nie, nie, jeszcze nie mdlałam, ale już ciężko było nogi ciągnąć!

Mało kwiatów będzie na mojej drzewiastej chociaż pąki są, susza ub. roku, jednak jej dała się we znaki.

Ukojenie 06:46, 05 kwi 2016

Do góry
Prawie na pociag nie zdazylam ale roslinki wystawione.

Niektore zostaly w domu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies