już odpowiadam
ad. 1) w skrzyniach rośnie bukszpan narawany na spacerach jesiennych ... ale chyba żaden się nie przyjął a obok nich tulipany w doniczkach ... wkopane tam jesienią ... jednym słowem skrzynka robiła za przechowalnik
ad. 2) moje skrzynki w liczbie trzech sztuk każda o wymiarach 70x200 cm
ad. 3) nożem do kantów z firmy czarno pomarańczowej na literę F ale niestety nie ja robiłam tylko mój mąż ... ja się wiecznie spiesze a on na wszystko ma czas
ad. 4)
w skrzyni nr 1) pomidorki koktajlowe - bardzo wdzięczne - jedne żółte wysokie drugie niższe czerwone i fioletową bazylię i klasyczną miętę
w skrzyni nr 2) sałata, buraki i truskawki
w skrzyni nr 3) marchewka, pietruszka, sałata, szczypior
obsadzałam bardzo klasycznie bo skrzynie jednak malutkie
wnioski na ten sezon:
- pomimo tego, że skrzynie na 45 cm wysokie - ślimaki w najlepsze zajadały moje sałaty - trzeba zrobić półapkę przed skrzynkami
- na marchewce pojawiła się mszyca - a bałam się pryskać bo w skrzynce obok miałam truskawki, które zajadały maluchy - i nie pryskałam, marchewka dała radę i sama nie wiem czy truskawek nie eksmituje w inne miejsce
- za gęsto sadziłam .. chciałam upchnąć dużo - w tym roku mniej znaczy lepiej, lepiej się rozrośnie
- sałate wysiewałam bezpośrednio do skrzynek, w tym roku wysiałam do doniczek i będę pikować - myślę, że to rosądniejsze wyjście niż srylion centymetrowych sałatek
... chyba tyle w tym roku zostaję przy tym samym mniej więcej wyborze warzyw, marzyłby mi się jeszcze bób, cukinia, por ... ale moje skrzyneczki za malutkie na to wszystko
powiem Ci, ze jak uda mi sie prysnąć olejowym wczesna wiosna to conici też dostają, ale jak po zimie zaraz robi się lato to nie zdążam.. iii pryskam profilaktycznie razem z bukszpanami, zdarzało mi sie też robić im prysznic zimną wodą (ktos kiedyś pisał ze przędziorki tego nie lubią)
Conici mam od maja 201, sadziłam je maciupeńkie, może ze 25cm miały
ta sama teraz jest prawie mojego wzrostu
Myślałam też o tym, że pod wpływem ciężaru kwiatów mogą się pokładać. Z drugiej strony chciałabym też zrobić kilka nowych hortek z odkładów. Co w takim razie radzisz?
Ale jestem szczęśliwa !! Dostawa dotarła, wszystko posadzone, niech rośnie zdrowo
Szpaler Pissardii
obsypane są maleńkimi pączkami i kilkoma różowiutkimi kwiatkami
i upragnione Doorenbosy
Słupki do drzewek już zamówione u TŻ więc muszę poczekać z przywiązeniem.. I na razie to tyle z poczynań ogrodowych
PS. to jest ten wspomniany cis... czy ktoś może pomóc odgadnąć odmianę?? Śmieszny taki przewieszający się
Renatko czyli to u góry wywalić? zdjęcia stipy widziałam, ciekawe co nam z nich wyrośnie. Ale przezimowała ładnie. Reszta traw chyba mi padła, bo nic nie rusza- tylko montana i sesleria. U reszty cisza.
dla mnie bomba! bardzo czytelnie a ja tak lubię ale ja sie nie znam więcnie warto brać mojego zdania pod uwagę
to jest południe?
nie poznaję koleżanki, róż tam nie będzie?
Kuba, fajny musiałaś mieć widok na ptactwo Miś Polarny też ale to w inne miejsce, do donicy musi by bardziej kompaktowa hortensja, myślę o Diamantino.
Renia na zdjęciach bałagan raczej rzadko się pojawia, oko obiektywu potrafi wspaniale "wykroić" to co chce zarejestrować
Cała lewa strona jest nietknięta, nawet liście miejscami leżą niesprzątnięte.
Piwonie miałam już w ub roku ale nie zakwitła. Ciekawa jestem czy w tym pokarze na co ją stać
W trawie było dużo gąsienic a te pożądanymi gośćmi tak jak dżdżownice nie są. Pewnie jakieś chrząszcze w glebie złożyły jaja i teraz zaczynają wychodzić.
Zanudzę Was ale tak niecierpliwie oczekuję kwiatu magnolii, że codziennie prowadzę obserwacje pąków
Jutro ... ?
Dęby masz chyba strasznie wielgaśne, te kuleczki na pniu przy nich takie maleńkie Cudne masz te ciemierniki, u mnie się tak nie rozrosły. Tulipany już z główkami?
Z każdym miesiącem u Ciebie coraz piękniej Dużo pracy wkładacie w ogród i są efekty Brawo WY
Mam pragnię syberyjską i mnóstwo podobnego zielska też U mnie na razie nie kwitła, nie mam zdjęcia nawet. Jesienią wsadziłam sadzonkę i widzę, że zaczęła się rozrastać.
Ta moja stipa, to taka jak piszesz, z ostrymi, sztywnymi liśćmi, nową fotkę zapodałam.