Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "AngelikaX"

Na zielonej... trawce :) 21:51, 11 lip 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Tak, przez rozłogi, moje dość spore są już nawet... mam w planach znaleźć im nową miejscówkę

Ale masz na myśli nową miejscówkę dla tych młodych? No też mi się wydawało, że widzę tam u siebie maciupkie bitelsiki
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 21:05, 11 lip 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Cześć Sylwia wpadam z rewizytą

Pozdrawiam i będę podglądać

dziękuję
Ogrodowe przygody 21:01, 11 lip 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Ojeeeeeejjjjjjjj.... jak tu pięknie

dziękuję
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:58, 11 lip 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Cześć Aśka

Czytam o przygodach lotniskowych Normalnie jakw filmie akcji

Lawendy masz obłędne

Dzięki! Szaleją
Jak burze nad Europą...
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:57, 11 lip 2017

Do góry
Cześć Aśka

Czytam o przygodach lotniskowych Normalnie jakw filmie akcji

Lawendy masz obłędne

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 20:52, 11 lip 2017

Do góry
Cześć Sylwia wpadam z rewizytą

Pozdrawiam i będę podglądać
Na zielonej... trawce :) 20:49, 11 lip 2017

Do góry
Sebek napisał(a)

Nie piję piwa, dwa razy wziąłem łyka i dwa razy było bleeee... Ale czekoladę to z chęcią

W takim razie wiszę Ci dużą czekoladę... albo i dwie
Na zielonej... trawce :) 20:48, 11 lip 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
To moje Beatles niby na słońcu, ale pod koronami brzozy. W sumie to będzie konkurencja o wodę. Muszę pilnować. A czy one rozrastają się przez rozłogi? Bo mi coś wykiełkowało obok i się zastanawiam.

Tak, przez rozłogi, moje dość spore są już nawet... mam w planach znaleźć im nową miejscówkę
Na zielonej... trawce :) 20:47, 11 lip 2017

Do góry
gierczusia napisał(a)
Angeliko obie załapałyśmy się do streszczenia Sebka, choć każda z innego powodu stąd..nie mogłam się oprzeć ,aby te cudne zdjęcia obejrzeć nooo...i już wiem, co ( poeta ) Sebek miał na myśli jest pięknieee
Pozdrawiam gorąco

Oj dziekuję ale komplementów dziś nazbierałam

Równie gorąco pozdrawiam

Na zielonej... trawce :) 20:46, 11 lip 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Sebuś co nie? Fajną reklamę mi zapodałeś

Duże piwo Ci wiszę... albo dwa

Nie piję piwa, dwa razy wziąłem łyka i dwa razy było bleeee... Ale czekoladę to z chęcią
Na zielonej... trawce :) 20:46, 11 lip 2017

Do góry
ogrodrenaty napisał(a)
Bardzo,czytam dalej.Dziękuję wiesz za co

Nie ma za co

Cieszę się, że lektura interesująca
Na zielonej... trawce :) 20:45, 11 lip 2017

Do góry
Sebuś co nie? Fajną reklamę mi zapodałeś

Duże piwo Ci wiszę... albo dwa
Ogrodowe przygody 20:42, 11 lip 2017

Do góry
Ojeeeeeejjjjjjjj.... jak tu pięknie

Od nowa ... na przekór wszystkim 18:06, 11 lip 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Lilie, tawułki, czosnki, przetacznik... ech.... cudne widoczki
ech ... to ja ide do Ciebie o wzdychac Przy dzisiejszej pogodzie trochę ryzykowne, Coś mi się ciężko oddycha.
Na zielonej... trawce :) 16:12, 11 lip 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Przynam się droga Angeliko, że odgapiłam od Ciebie - w dodatku bez polotu i po najmniejszej linii oporu- nawóz do trawy sztuk 2 i nożyczki do trawy firmy G oraz z rozpędu tejże firmy nożyce do żywopłotu oraz do gałęzi

Inspirujesz

I jaką recenzję im wystawisz? Ciekawam bardzo

Na zielonej... trawce :) 16:10, 11 lip 2017

Do góry
ogrodrenaty napisał(a)
Witam,piękny ogród ....Trafiłam do Ciebie po relacji Sebka Idę czytać dalej.

Oj to Sebek darmową reklamę mi zrobił

Dziękuję - mam nadzieję, że lektura przyjemna
Na zielonej... trawce :) 16:09, 11 lip 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Angelika zajrzyj do mnie i odpisz o conicach

Byłam, odpisałam
Na zielonej... trawce :) 16:08, 11 lip 2017

Do góry
Moje Beatlesy mają 3 sezon - kupione tez jako mikruski, więc spokojnie Twoje też pójdą w masę
Co do zabiegów to po zimie u mnie były średnie, więc na jeżą je ciachnęłam... poza tym bezobsługowa... ponoć średnio znosi silne nasłonecznienie, choć u mnie na patelni przez praktycznie cały dzień
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 16:05, 11 lip 2017

Do góry
inka74 napisał(a)

pisałam już Marcie 40-50 cm od tui koniec obrysu docelowego kulki ale chyba umknęło w ilości wpisów. Ty dosadniej to ujęłaś Jeżeli tam jest metr w tym zwężeniu to kulka fizycznie nie wchodzi w rachubę w rabacie w tym miejscu. Moje 2 metrowe tuje szmaragd mają teraz 60 cm po szerokości. Od 2 lat delikatnie tnę je z przodu i tyłu próbując zrobić ścianę. Przy założeniu że środek tui jest 50 cm od siatki i tuja będzie na ok. 60 cm rosła będąc cięta w ścianę mamy 80 cm z całej rabaty. Plus 5-10 cm luzu by się przydało na oddech. W takiej odległości (90 cm) od siatki nic nie powinno rosnąć (może się kończyć). Na ładną kulkę potrzeba 30-40 cm. Trzeba poszerzyć więc rabatę o 30 cm co da się zrobić ale wymagałoby poszerzenia po całości nie tylko tej jednej ale i hortensjowej. Co może nie byłoby złym pomysłem bo:
- na hortensjowej swobodnie byłoby miejsce na żurawki czy też trawy
- pod półką byłoby miejsce na kontynuację żurawek, czy też traw, czy lawend co optycznie zmniejszyłoby widoczność półki, łatwiej też kosić trawę jak płasko jest
- tu byłoby miejsce na kulki niewchodzące w trawę czy też w tuje.

ale... (zawsze jest jakieś ale) wymagałoby to zerwania darni. I tu trochę element jest zagmatwania całej sprawy bo Martek nie lubi darni zrywać (ja tam się jej nie dziwię, też nie lubię)...

Niestety Martek - chcesz kulki i nie chcesz ścisku - rabata musi być większa. Zgadzam się w 100% z Andżeliką. A wiesz i pamiętasz, że u niej tak ładnie jest ))

i ja takżę myślę, że poszerzenie rabaty kulkowej i hortensjowej to ciekawe najrozsądniejsze rozwiązanie "półka" dała by wtedy fajny trójwymiar, gdyby przed nią byłaby też rabata
ale... skoro Martek nie lubi zrywać darnii (pfff... nikt nie lubi ) to zawsze można część kulek przetransportować na inną rabatę czyt. podokienną która jako tako jest (byłaby ) kontynuacją kulkowiska i dałą by trochę oszczędności - dwie pieczenie (rabaty) na jednym ogniu

Tylko jedno mnie jeszcze zastanawia... jeśli kulkowisko zostałoby w tej formie po jakimś czasie (jak tuje dorosną) brakowało by (moim zdaniem oczywiście) środkowego piętra... bo było by zielona ściana szmaragdów i niskie buksy (ML praktycznie od maja dopiero były by widoczne). Piszę o tym, bo mam taką rabatę i denerwuje mnie ona ciutkę:
* szmaragdy 2,5-3m
* ML (swieżynki)
* Limki
* tulipany
* ID
i teraz na jesień będę sadzić 3 drzewa, bo brakuje tam czegoś

Ogród Mirelli 15:49, 11 lip 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Angelika dobrze widzisz. Coś złego dzieje się z moimi trzema conicami. Nie wiem co im dolega? Myślisz, że to przędziorki? Żadnego oprysku w tym roku im nie zafundowałam.
Czym je pryskać? Czy da się je uratować?

Pytanie czy je przesadzałaś niedawno... bo mogą żółknąc też z tego powodu. Ale pierwsze co mi na myśl przyszło to przędziorki - ja swoje co roku pryskałam (w CO coś mi tam zawsze polecili - mogę Ci sprawdzić kartonik jak chcesz ) a w tym roku opuściłam i też mi zaatakowały dwie sztuki.
Z moich doświadczeń wynika, że jeśli zrobisz oprysk, to w przyszłym roku powinny wyglądać już normalnie - świeże przyrosty zrobią "swoje" (zakładając, że to faktycznie przędziorek)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies