pisałam już Marcie 40-50 cm od tui koniec obrysu docelowego kulki ale chyba umknęło w ilości wpisów. Ty dosadniej to ujęłaś Jeżeli tam jest metr w tym zwężeniu to kulka fizycznie nie wchodzi w rachubę w rabacie w tym miejscu. Moje 2 metrowe tuje szmaragd mają teraz 60 cm po szerokości. Od 2 lat delikatnie tnę je z przodu i tyłu próbując zrobić ścianę. Przy założeniu że środek tui jest 50 cm od siatki i tuja będzie na ok. 60 cm rosła będąc cięta w ścianę mamy 80 cm z całej rabaty. Plus 5-10 cm luzu by się przydało na oddech. W takiej odległości (90 cm) od siatki nic nie powinno rosnąć (może się kończyć). Na ładną kulkę potrzeba 30-40 cm. Trzeba poszerzyć więc rabatę o 30 cm co da się zrobić ale wymagałoby poszerzenia po całości nie tylko tej jednej ale i hortensjowej. Co może nie byłoby złym pomysłem bo:
- na hortensjowej swobodnie byłoby miejsce na żurawki czy też trawy
- pod półką byłoby miejsce na kontynuację żurawek, czy też traw, czy lawend co optycznie zmniejszyłoby widoczność półki, łatwiej też kosić trawę jak płasko jest
- tu byłoby miejsce na kulki niewchodzące w trawę czy też w tuje.
ale... (zawsze jest jakieś ale) wymagałoby to zerwania darni. I tu trochę element jest zagmatwania całej sprawy bo Martek nie lubi darni zrywać (ja tam się jej nie dziwię, też nie lubię)...
Niestety Martek - chcesz kulki i nie chcesz ścisku - rabata musi być większa. Zgadzam się w 100% z Andżeliką. A wiesz i pamiętasz, że u niej tak ładnie jest ))
i ja takżę myślę, że poszerzenie rabaty kulkowej i hortensjowej to ciekawe najrozsądniejsze rozwiązanie "półka" dała by wtedy fajny trójwymiar, gdyby przed nią byłaby też rabata
ale... skoro Martek nie lubi zrywać darnii (pfff... nikt nie lubi ) to zawsze można część kulek przetransportować na inną rabatę czyt. podokienną która jako tako jest (byłaby ) kontynuacją kulkowiska i dałą by trochę oszczędności - dwie pieczenie (rabaty) na jednym ogniu
Tylko jedno mnie jeszcze zastanawia... jeśli kulkowisko zostałoby w tej formie po jakimś czasie (jak tuje dorosną) brakowało by (moim zdaniem oczywiście) środkowego piętra... bo było by zielona ściana szmaragdów i niskie buksy (ML praktycznie od maja dopiero były by widoczne). Piszę o tym, bo mam taką rabatę i denerwuje mnie ona ciutkę:
* szmaragdy 2,5-3m
* ML (swieżynki)
* Limki
* tulipany
* ID
i teraz na jesień będę sadzić 3 drzewa, bo brakuje tam czegoś
Gratulacje na pińcet .
Ciekawam bardzo co wymyślisz z tą rabatą i kulkami. Sama mam podobne kłopoty z wąskimi rabatami pod tujami... Tyle, że moje tuje już dorosłe.