Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kamienny ogród patykiem malowany 01:02, 02 kwi 2016

Do góry

Rośnie w pełnym słońcu....przeżyła bez uszczerbku lato....i kwitła jak szalona całe lato i jesień.....baaaaardzo obficie.

Nie mam już cierpliwości do tej marudy...wszędzie jej coś nie pasuje.

Miała być ładna, a tym czasem ciągle kaprysi.
Kamienny ogród patykiem malowany 00:57, 02 kwi 2016

Do góry

Jedna z moich ulubionych, wiosną jest żarówą na rabacie, kwiaty bardzo wysokie i dorodne, a po zimie wygląda tak jak jesienią.

W lecie zjadły ją malutkie beżowe żuczki na amen.

Demonem szybkości to ona nie jest, rośnie tak powoli, że właściwie wcale nie rośnie....może ma złe miejsce...
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:56, 02 kwi 2016

Do góry
A teraz trochę krokusowo. Botaniczne już powoli kończą swoje pięć minut

Kamienny ogród patykiem malowany 00:53, 02 kwi 2016

Do góry

Rośnie na patelni, przetrwała nawet to lato w słońcu....ale obficie podlewana.

Zima jej nie zaszkodziła....wygląda dokładnie tak samo jak na jesieni, nawet nie miałam czego podcinać.

MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 00:49, 02 kwi 2016

Do góry
Irys się ukrył.

widok z boku dość ciekawy, ale od frontu niestety puuusto, zwłaszcza jak się trawy przytnie...

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:46, 02 kwi 2016

Do góry
A teraz mniej ogrodowo, ale pokażę co przed świętami m. in. ukradło mi sporo czasu

A to tylko kropla w morzu
Kamienny ogród patykiem malowany 00:44, 02 kwi 2016

Do góry

Najbardziej lubiana przez ślimaki....sypałam niebieską karmę ale i tak liście są zawsze dziurawe....chyba, że coś innego ja jeszcze wmiata.

Strasznie szybko się rozrasta.

Ogród prawie romantyczny 00:44, 02 kwi 2016

Do góry
Napia napisał(a)
Coś mi urosło - malutkie i niebieskie absolutnie nie pamiętam, co tam posadziłam.

To nie jest zawilec grecki?
Kamienny ogród patykiem malowany 00:44, 02 kwi 2016

Do góry
Nie wiem jak powiększyć zdjęcia, bo chyba nie wiele widać.

Po obcięciu starych liści okazało się, że jest cała obsypana malutkimi kwiatuszkami....na gęsto.

Ślad po niej zaginął.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:31, 02 kwi 2016

Do góry
m_gocha napisał(a)
Zasiana stipa ładnie wykiełkowała. To zdjęcie sprzed tygodnia.
Teraz ciut podrosła i tak się zastanawiam czy mogę ją zostawić w tych doniczkach - siałam a właściwie sadziłam po kilka nasionek. Wiem, ze niektórzy narzekali, że po przepikowaniu padła. A ja nie mam zbyt gęsto - czy ktoś mi może coś doradzić (to mój pierwszy raz ze stipą)

Ta sitpa to jest w końcu wieloletnia czy co rok zabawa od nowa?
MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 00:24, 02 kwi 2016

Do góry
Przebiśniegi przekwitły, przyszedł czas na krokusy i reszta też się podciąga powolutku.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 00:15, 02 kwi 2016

Do góry
Podpowiedzcie proszę Mam buk purpurea pendula, nisko szczepiony. Wygląda tak:

Sadzony była wiosną ubiegłego roku, nie jest jeszcze zbyt duzy, ale dowiedziałam się, że pendula rośnie szeroko i z czasem moze wejść mi na dom. I teraz się zastanawiam, bo chciałabym go prowadzić jako drzewko o parasolowatej koronie, ale nie wiem, czy z jego pokrojem jest to możeliwe. Czy taki buk mocno rośnie w górę jak purpurea fountain. W razie czego mam dla niego miejsce na innej rabacie, ale wolałabym wiedzieć, czego się spodziewać.
Witam serdecznie - Marta ze stepu ;) 00:07, 02 kwi 2016

Do góry
Kierując się sugestiami wymyśliłam coś, co niestety wydaje mi się za szerokie na ten kawałek przedogródka. On ma szerokość 5 m, a mi rabata wyszła w najszerszym miejscu na 3 m.

Zastanawiam się, czy to rzeczywiście tyle miejsca zajmie, czy ja złą skalę przyjęłam. W takim układzie rabata po drugiej stronie musiałaby być chyba szeroka na metr, aby został już tylko metr trawnika.

Tak to miejsce wygląda:

Dodatkowe zdjęcie tego łysego miejsca za cyprysami:

I zdjęcie drugiej strony ze zdechlakiem jaśminem:

A wymyśliłam coś takiego:

Spis roślin:
1. Żywopłot z cyprysików, żywotników i innych składaków, które nie wymarzły (jest)
2. Drzewko szczepione na pniu, np. miłorząb dwuklapowy, szczepiona trzmielina, cis szczepiony na pniu, albo tuja Golden Globe
3. 2 kule z bukszpanu, z cisa, albo np. jedna kula bukszpanu i jedna trzmielina formowana w kule
4. trawa Hakonechloa macra "Aureola"
5. żurawka citronella
6. Miskant Variegatus
7. Inna trawa - nie mam pomysłu
8. Hortensje bukietowe Limelight
9. trzmielina Emerald'n Gold
10. lawenda drobnolistna
11. bordowe drzewko, np. buk purpurowy, lub buk czerwonolistny, lub buk rohan obelisk szczepiony
12. berberys bordowy, ten co rośnie kolumnowo

Bardzo was proszę o opinie, czy np. nie przesadziłam z ilością roślin, czy to rzeczywiście by tyle miejsca zajęło - 3 m szeroości (?) (zupełnie nie mam doświadczenia w tym zakresie). Dotychczas był to żywopłot i jednoroczne byliny przed nim .
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:01, 02 kwi 2016

Do góry
Zasiana stipa ładnie wykiełkowała. To zdjęcie sprzed tygodnia.
Teraz ciut podrosła i tak się zastanawiam czy mogę ją zostawić w tych doniczkach - siałam a właściwie sadziłam po kilka nasionek. Wiem, ze niektórzy narzekali, że po przepikowaniu padła. A ja nie mam zbyt gęsto - czy ktoś mi może coś doradzić (to mój pierwszy raz ze stipą)
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:51, 01 kwi 2016

Do góry
Choć trochę nadrabię zaległości Ogrodowiskowe. Przed świętami udało mi się zrobić gipsowe jajo. Oto dekoracja

Przyznam nieskromnie, że trochę wysłuchałam ochów i achów Każdy w pierwszej chwili był pewien, że to prawdziwa skorupa z jaja giganta
W Dolinie Muminków 23:47, 01 kwi 2016

Do góry
I prezencik od Mojego Kochana Męża

W Dolinie Muminków 23:43, 01 kwi 2016

Do góry
Nasze ostatnie zakupy.......kora.......dużżżżo kory
Ogród prawie romantyczny 23:39, 01 kwi 2016

Do góry
Cały czas myślę o rabatce na środku ogrodu

W głębi za rabatą rośnie orzech, na razie malutki. Bliżej prawej strony dałabym buk purpurea pendula, a z lewej dereń pagodowy. Przy pergoli rosną róże, mam trzy pomponelle, które rosną w półcieniu i nie najlepiej się tam czują, chciałabym dać je na pierwszy plan i może podsadzić niebieską szałwią. Pomysł na pozostałe rośliny może trochę później Myślę o zielonych, limonkowch, białych, niebieskich i oczywiście różowych. Macie jakieś typy?

Ogród prawie romantyczny 23:29, 01 kwi 2016

Do góry
Nallar napisał(a)

Z jaśminami mam złe doświadczenie, pozbyłam się wszystkich. Sorki, został jeden.
Zawsze były obwalone mszycami i nigdy nie kwitły.
Ale wiem że kwitnące w dużej grupie wyglądają przepięknie. Może poczekaj sezon i zobaczysz czy nie będzie im zbyt ciasno.

Dochodzę do wniosku że dziewczyny które są na diecie do niektórych wątków zaglądać nie powinny.

Sorki Ewa, źle się wyraziłam - chodziło mi o róże jasminy pnące różowe

Jaśminowce też mam i walczę co roku z mszycami, niestety.

nooo, dietetyczne nasze wątki nie są na pewno ale ile przyjemności dają w przyszłym tygodniu może się przymierzę do jabłecznika
W Dolinie Muminków 23:29, 01 kwi 2016

Do góry
zawitka napisał(a)
Super ---spadkobierca rośnie ma od kogo się uczyć ,domek się zmienił i roślinki rosną ---wszystko co ogrodnicy lubią .Cieszcie się wiosna idzie ha ha Pozdrawiam cieplutko

Witam ogrodową Koleżankę - Nasz Miki faktycznie fajnie rośnie - oby tak dalej -ma już dwa lata- jest bardzo pomocny i pracowity.....sami zobaczcie

domek się zmienia z każdym dniem...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies