Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Mirelli 17:05, 19 kwi 2016

Do góry
Coś dla miłośników bukszpanów

Kiedyś będzie tu ogród 17:04, 19 kwi 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
Ewo zdjęć wcześniej nie wstawiałam bo trochę (a w zasadzie bardzo) wstyd. Jest do ogarnięcia. Ale proszę:

Ten betonowy przód będzie obudowany otoczakami i cegłą, nawiązując do grilla i studni. Coś w tym stylu. http://www.mojpieknyogrod.pl/gfx/00/00/bf/29/image-23v06i2_jpg/thumb_560x800_10.jpg
No i drzwi do wymiany. Tyle tylko, że zimą mam lokatorów i nie chciałabym im zaszkodzić.

Jaki wstyd...super jest, wiadomo, że powoli, pracy ciut trzeba, ale sama w sobie i to miejsce jest extra. No i lokatorzy tacy! U mnie nad głową gacki
Ogród Mirelli 17:03, 19 kwi 2016

Do góry
I na zewnątrz

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 17:02, 19 kwi 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Taką dwumetrowa piwonię chciałabym zobaczyć! No i oczywiście kwiatki pokażesz!
Ropuchy u mnie pod ochroną, niepotrzebnie je nie niepokoję. i zdjęcia im robię kiedy się na świat pokazują. Następnym razem, może będzie cieplej, to się wynurzy z dołka.

A czerwone na liliach już grasują, trzeba oglądać za każdą bytnością w ogrodzie.

Hanuś narazie moja królowa wygląda tak zdjęcie robione 14.04
jak zakwitnie to pewnie że się podzielę z Wami widokiem wiem tylko że pieknie pachnie
Ogródek nad jeziorem 16:59, 19 kwi 2016

Do góry
I jeszcze różne widoczki

Ogród Mirelli 16:58, 19 kwi 2016

Do góry
Coś dla nacieszenia oczu

Ogródek w którym klon osłupiał:) 16:58, 19 kwi 2016

Do góry
Jedno co mnie nie zawodzi na tej rabacie to piękne wysokie żółte tulipany od 4 lat niezawodne
Gunnera - parzeplin 16:58, 19 kwi 2016

Do góry
U mnie ma raczej nadmiar wszystkiego, ale nie wiem czego jest to obiaw. Może Mariusz coś wymyśli, zajmuje się tymi stworami od lat. Jak pisałem wcześniej w zeszłym roku też tak miała i nic złego się nie działo. Drugi pąk jest ok.
Ogródek w którym klon osłupiał:) 16:58, 19 kwi 2016

Do góry
Jakby tego było mało to jeszcze azalie marnieją w oczach

Miłkowo - sezon 2016-2022 16:57, 19 kwi 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Rzeczywiście, jak ogarniasz to wszystko? Ilość roślin wspaniała, ilość pracy chyba ogromna, bo przecież krasnoludki tego nie robią
Widziałam w CO jakąś nową magnolię, niestety nie pamiętam nazwy - nowości kosztują Jakieś 160 zł. A duża nie była. A piękna była

Idę z planem w ogród, a kończy się chaotycznie i tak latam, z doskoku, to tu, to tam, więc idealnie nie jest, ale przy tylu roślinach, bylinach, cięciu, kantach, innej pracy, nie będzie, bo ogród duży, to jednak 2500m, a obrabiamy na razie sami.
Te nowości wyśrubowane, trzeba czekać, zaraz obniżą. Ale jak ci się podobała, to może warto??
tu mam do plewienia miliony firletek, jeżówek, łubinów i czort wie czego.
Ogródek w którym klon osłupiał:) 16:57, 19 kwi 2016

Do góry
I moja pięta achillesowa- mikroprzedogródek.

Plan przewidywał obwódkę z trzmieliny a w środku cudo na kiju i róże.

Róże stanowią już przyrodę nieożywioną, a cudo na kiju chyba też jest żywym trupem, bo kupiłam je w biedronce i okazało się że w tej firmie chyba próbują zaoszczędzić na doniczkach, bo tuja miała okropnie ucięte korzenie, więc nie wiem czy żyje.

Miłkowo - sezon 2016-2022 16:53, 19 kwi 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
Irenko u ciebie chyba naprawdę jest jakiś super mikroklimat i złote rączki do sadzenia. Mój Ogon jest całkowicie klapnięty, tzn był bo go ścięłam. I wiem, że nie tylko u mnie kiepsko wyglądał po zimie. U ciebie aż świeci.

U mnie całą zimę tak wyglądał, tam gruba ściółka i wilgoci dużo, aż sieją się takie grzyby

Może las też chroni, tzn mój mały lasek, jest jakby cieplej i zaciszniej, mojej zasługi jakoś nie widzę
my tak jakoś usadowieni, że wkoło otoczeni domami, murem i roślinami, w tym dużo drzew.
tu od drugiej strony

i pnąca hortensja cała w pąkach
szybciej, jak rok temu
Ogród Mirelli 16:53, 19 kwi 2016

Do góry
Jak w palmiarni

Raczkujący ogród u Gosi ;) 16:52, 19 kwi 2016

Do góry
Witam wszystkich

Jestem zupełnym lajkiem jeśli chodzi o ogrodnictwo. Nie ukrywam, że bardzo liczę na Waszą pomoc. Z wielką ciekawością czytam wszelkie rady i jestem pełna podziwu dla wiedzy jaką posiada Danusia i inni znawcy roślin

Nasz ogród na razie obsadzony jest tujami szmaragd. Zagospodarowane jest również niewielkie półkole z przodu domu. Do zrobienia pozostaje jeszcze niewielkie skarpa na tarasie oraz przód przy frontowym ogrodzeniu. Jeszcze sporo pracy jest przy tujach ponieważ zamierzam zdjąć matę, dokładnie wypielić, wyrównać krawędź przy trawniku i ułoźyć obrzeże. Niestety wszystko to muszę jakoś pogodzić z opieką nad dzidzią więc pewnie trochę jeszcze to potrwa Powolutku do przodu

W pierwszej kolejności chciałam zagospodarować przód wzdłuż ogrodzenia frontowego i mam ogromny dylemat co tam posadzić. Myślałam nad liściastymi krzewami ale trochę martwi mnie fakt że w zimę będzie łyso, a chciałabym jednak trochę się osłonić. Zakupiłam program do projektowania więc będę coś tworzyć i zapewne pokaże swoje dzieło jak już skończę Najgorsze jest to, że coraz więcej przeglądam i czytam i niestety coraz trudniej mi się zdecydować na rośliny.

Myślałam żeby pomieszać iglaki z liściastymi np. pęcherznica, tawula van Houtea, świerk serbski, hortensje, może jakieś tuje. Na pewno nie chce berberysów bo mam małe dziecko. Zastanawiam się również czy przy samym ogrodzeniu nie zasadzić iglaków, żeby uzyskać zielone tło dla innych roślin.

Rabata jest od północy i zachodu nie jest całkowicie zacieniona i ma ok 12 m.
Wstawię zdjęcia. Jeśli ktoś miałby jakieś sugestie co z czym połaczyć to będę wdzieczna.

Z drugiej strony koło szamba również przydałoby się coś wsadzić. Trawnik trochę ucierpiał bo robiliśmy przyłącze do kanalizacji.

Pokażę Wam jeszcze taras i skarpę, którą zajmę się w drugiej kolejności za jakiś czas. Muszę pogodzić się z faktem, że póki co nie mam czasu żeby zająć się wszystkim na tip top, ale córka najważniejsza

Skarpa usytuowana jest od zachodu 7 m i południa 11 m do tego wchodzą jeszcze schody więc do zagospodarowania zostaje troszkę mniej. Na chwilę obecną nie korzystamy z tarasu w upalne dni bo jest tam "patelnia".

Od południa

Od zachodu
Ogródek w którym klon osłupiał:) 16:52, 19 kwi 2016

Do góry
Nie tylko ja cieszę się oczkiem. Mój syn bardzo lubi się przy nim bawić

Ogród Mirelli 16:48, 19 kwi 2016

Do góry
Coś dla Ilonki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies