Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Od czego zacząć - zapoczątkowanie ogrodu 12:06, 29 mar 2016

Do góry
Wrzesień/Październik 2013
Z początkiem jesieni nadszedł czas na obsadzenie tyłu działki. Ze względu na fakt, że za działką bezpośrednio jest droga, z boku dwóch sąsiadów po lewej stronie a po prawej jeden sąsiad, nie widzieliśmy innej możliwości jak odgrodzić się żywopłotem z tui.

Tuje przyjechały z pobliskiej szkółki w Napachaniu. Prawie 130 sztuk. Do obsadzenie jest jakieś 80 mb. Na razie tył działki i boki. Pozostała część od połowy działki do frontu działki po lewej stronie na wiosnę.

Zależy nam na szczelnym żywopłocie, a więc sadzimy co 60 cm.

Przygotowałem miejsce na tuje - przygotowałem miejsce ok. 0,9-1 metr od płotu. Tuje będą sadzone 0,5 od płotu.

W związku z tym, że na tyłach posadzony został szpaler tui musiałem dokonać przesadzenia jodły koreańskiej. Na razie w niezagospodarowany róg działki po lewej stronie z przodu. Zobaczymy czy w ogóle po przesadzeniu się przyjmie.

Tuje zostały posadzone, a następnie podsypane korą sosnową poszło 100 worków kory. Oczywiście tuje posadzone zostały w kwaśnej ziemi - podłożu do Iglaków od pobliskiego producenta - prawie 50 worków. Średnio z jednego worka podłoże starczyło dla 2,5 drzewka.
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 11:48, 29 mar 2016

Do góry

Świąteczna niespodzianka z kurczakiem, a nawet z dwoma!

Narodziny ogrodu Eweli 11:46, 29 mar 2016

Do góry
AAA, zapomniałabym, jedno z moich założeń zostało wykonane. Może reszta też jakoś się "wykona"
Wianek - tu jeszcze w domu na oknie, ale jak się rozwidniło powędrował na drzwi wejściowe
Od czego zacząć - zapoczątkowanie ogrodu 11:42, 29 mar 2016

Do góry
Pomiędzy wjazdem a ścieżką prowadzącą do drzwi wejściowych zostawiliśmy miejsce na rabatę - miejsce posadzenia drzewek i krzewów. Ma ono szerokość ok 1 metra. Nie jest to zbyt dużo.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:41, 29 mar 2016

Do góry
malkul napisał(a)

Jakie ty masz zieloniutkie trawy? Co to są?
A trawnik śliczny. Mój chyba muszę mocno dosiać, ale nie wiem, kiedy Zbyszek zrobi rekultywację.
Od czego zacząć - zapoczątkowanie ogrodu 11:28, 29 mar 2016

Do góry
Sierpień 2013
Nadszedł czas na wyrównanie terenu i rozwiezienie ziemi.

Po rozmowie z sąsiadami doszliśmy do wniosku, że położymy również siatkę na krety. Śledziłem tutaj wątki na ogrodowisku by położenie siatki zostało zrealizowane zgodnie ze sztuką - nie za głęboko, ale też nie za płytko.

Ziemia mimo poleconego źródła miała pewne mankamenty było w niej dużo kamieni, które należało starannie wygrabić.

I efekt po:

Niestety brak ogrodzenia dawał nam się we znaki, ustawiliśmy siatkę, która została nam z czasów budowy, ale to nie zapobiegało przenikaniu kotów i psów.

6 sierpnia 2013
Trawa posiana, czas więc czekać na efekty. Delikatnie podlewać i czekać.
Zdecydowaliśmy się na mieszankę, którą polecił nam sąsiad Trawy z Iławy - mieszanka sportowa, mogę sobie tylko zarzucić, że w tym czasie nie zaglądałem do wątków dotyczących trawnika być może dzisiaj byłbym bardziej zadowolony z efektów korzystając z polecanych tu mieszanek.

8 sierpnia 2013
Widać, że powoli trwa coś zaczyna się pojawiać:

10 sierpnia 2013
To co zobaczyłem przerosło moje najśmielsze oczekiwania, pierwszy zielonej odcień na żółto-brązowej ziemi.

Niestety równie szybko zaczynają wychodzić chwasty.

13 sierpnia 2013
Robi się zielono pojawiają się też łyse place.

Cały czas intensywnie podlewam, teraz już można mocniej bo większość nasion już dała zielony efekt.

14 sierpnia
Przyjechała w końcu ekipa do montażu ogrodzenia, mieli być przed posadzeniem trawnika, cóż musieli bardzo delikatnie grodzić naokoło działki by nie zadeptać trawnika. Bezpośrednio przy płocie i tak planuje nasadzenie więc pilnując i prosząc robotników by nie chodzili przez środek działki udało mi się uratować trawnik.

W kolejnych dniach przyrosty trawy były coraz większe. Powoli czas było zacząć myśleć o kosiarce.

Chwasty rozchodzą się w bardzo szybkim tempie - wieczorem ich nie widać, a rano jest ich całe zatrzęsienie. Niestety łyse place zaczynają również zarastać chwastami.

Trawa jest już odpowiedniej długości po prawie 4 tygodniach została skoszona.

Po koszeniu jest znacznie lepiej, choć widać miejsca z ciemniejszą i jaśniejszą trawą.

W miejscach styku z trawą pojawiły się puste miejsca, problem, z którym walczę do dziś mimo wielu prób dosiewania trawy:

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:19, 29 mar 2016

Do góry
malkul napisał(a)
przygotowania warzywne w toku

ps. niestety wschody i wzrost do du.... jak i w zeszłym roku
dumam nad przyczyną

Kokoszko, co to jest to pomarańczowe stojące?
Jaka masz ziemię do siewów? Czy nie jest to sam torf albo sam czarnoziem? Dajesz piasek?
Moje ukochane miejsce na ziemi 11:16, 29 mar 2016

Do góry
Donia72 napisał(a)
Agatko, życzę Ci spokojnych i pogodnych świąt spędzonych w gronie rodziny

[/quote

Dziękuję Dorotko
Święta były rodzinne
chrzest bratanka miałam

Droga do spełnienia 11:08, 29 mar 2016

Do góry
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:05, 29 mar 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Przygotowania do Świąt zakończone

Piękny akcent świąteczny.
Anna i Ogród 10:51, 29 mar 2016

Do góry
Święta minęły. Czas nadrobić wątki bo zaległości trochę mam.
Na początek pochmurnego dnia (u mnie) pokazuję mojego kwitnącego Hippeasrtum (Amarylis). W tym roku bardzo biedny bo tylko jeden pęd puścił ale i tak jest śliczny.

Porównanie wielkości z moją ręką

I w całości. Wysokość pędu 100cm.
Jurajski Ogród 10:43, 29 mar 2016

Do góry
Jurajski Ogród 10:42, 29 mar 2016

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Pięknie, a to zdjęcie robi na mnie ogromne wrażenie.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 10:38, 29 mar 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Aniu, lecę Ci odpowiedzieć, ja w krążkach nie sieję pomidorków, ale możesz je po same listki wsadzić do ziemi, to dobrze pomidorkom robi, bo wypuszczają wtedy nowe korzonki przybyszowe.

Tak kiedyś mi powiedziała pani na bazarku jak kupowałam sadzonki..ale wolałam się upewnić Bo moje to jeszcze malotki, a bazarkowe to już były krzaki.

Irysy do przesadzenia... są w cieniu i najpierw rosną liście, a potem kwiaty..

Więcej fotek brak bo deszcz pogonił..
Od czego zacząć - zapoczątkowanie ogrodu 10:37, 29 mar 2016

Do góry
Rok 2013 - początek
Bałagan po budowie na działce był koszmarny. Deski, cegły, płyty to wszystko nie było już potrzebne. To co nam wydaje się niepotrzebne, może jednak przydać się innym. Po wystawieniu ogłoszenia na lokalnym portalu, przyjechał właściciel gospodarstwa, który twierdził, że może wykorzystać deski i płyty.

Rok 2013 - kwiecień:
Oprysk terenu został wykonany zgodnie z zaleceniami.

Przyjęliśmy następującą kolejność działań:
1. Wysprzątanie terenu
2. Oprysk
3. Wykonanie drenażu na działce (zbierającego wodę z rynien)
4. Wyrównanie terenu i posianie trawy (przede wszystkim by skończyło się wieczne błoto i kałuże),
5. Postawienie ogrodzenia wokół działki
6. Ogrodzenie frontowe
i równolegle tworzenie zacisznego ogrodu.

Maj 2013:

Zgodnie z trzecim punktem na działkę wjechała koparka i zaczęły się pracę na instalacją drenarską.

Drenaż to prawie 135m rurek drenarskich owiniętych geowłókniną i obsypanych żwirkiem. Wpadajać do dwóch studzienek zbiorczych jedna osadzona po prawej stronie działki, druga na tyłach działki w odległości ok. 0,6-1,0 metra od ogrodzenia.

Niestety było trzeba skuć kostkę wokół opaski, gdyż ani ekipa brukarska ani my nie pomyśleliśmy o wykonaniu przetok do drenażu. Musiało więc to zostać wykonane przy podłączaniu rynien do drenażu.

Na szczęście nie był to problem.

Z boku ogrodu była brzoza samosiejka:

Wykop pod drenaż wymagał jej usunięcia, spróbowaliśmy ją przesadzić. Koparka mocno obkopała bryłę korzeniową i przenieśliśmy ją w prawy naróżnik na tyłach działki.

To jedno z dwóch drzew, które mamy teraz na działce.
Pierwsze to jodła koreańska - choinka, po gwiazdce 2011.

Posadzona w lewym narożniku w połowie 2012 roku.

Prace zakończyły się pod koniec maja. Ze względu na różne obowiązki zawodowe w tym obronę doktoratu mojej żony wstrzymaliśmy się z posianiem trawy do sierpnia.
Jurajski Ogród 10:35, 29 mar 2016

Do góry
Ogród Małej Mi - sezon 2016 10:35, 29 mar 2016

Do góry
chelll napisał(a)

Ja też, przyznaję nieśmiało, bo uznaliśmy z mężem, że po pierwsze, pracą Pana Boga nie można obrazić ( gorzej z sąsiadami), a po drugie, mieć słoneczny dzień na ogród we dwoje to dla nas prawdziwe święto, o czym na co dzień możemy tylko pomarzyć
Pozdrawiam!

pawel_snopek napisał(a)
Ja sobie pozwoliłem na małe grzebanie w ziemi

Uważam, że milsze bozi jest grzebanie w ogródku niż oglądanie kolejnego głupawego serialu w telewizji czy obgadywanie rodziny przy suto zastawionym stole. O dyskusjach politycznych już nawet nie wspominam. Jeżeli jeszcze się pogrzebało wspólnie i rodzinie to na pewno jest to miłe Bogu..

Poza tym każdy robi co chce, byle innym nie przeszkadzać. Wyciągnięcie kosiarki byłoby wielki nietaktem i brakiem szacunku dla ludzi wierzących..

Ja od piątku pierwszy raz wyszłam do ogrodu... i mam pierwszego tulipanika

Jurajski Ogród 10:28, 29 mar 2016

Do góry
Troszkę tegorocznej wiosny w Jurajskim

Ogród Małej Mi - sezon 2016 10:24, 29 mar 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
A na Ukrainie śnieg....

Na szczęście Ukraina ogromna./. i śnieg jest z dala ode mnie
Gwieździsta zaczyna pękać..

Ogród Małej Mi - sezon 2016 10:22, 29 mar 2016

Do góry
A to moje dwie pozostałe "kępy".. mam tylko na podniesionych rabatach, bo w żadnym innym miejscu u mnie nie dały rady.. miałam kilka podejść.
Te rozłażą się jak perz, słabo kwitną.. nic specjalnego. Z daleka wygląda, ale z bliska liście pozasychane, z plamami.

EDIT. Liriope smakuje opuchlakom !!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies