Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Rozmowy » Mały ogród w małej gminie

Mały ogród w małej gminie

elmagra 18:51, 04 maj 2016

Mam takie zdjęcie (jeśli ci o to chodziło, rabata przy samej kostce) To zdjęcie super zimowe, z 26 grudnia 2015r, jeszcze bez tulipanów (ta rabata of course jest do wywalenia, systematycznie przenoszę rośliny, teraz zostały mi tylko cebulaki)

Pani w szkółce powiedziała, że jodła ma mieć ok 1,5 metra z każdej strony. Tak też ma. Nie strasz mnie, że ona większa będzie. Aż się boję takiego kolosa.

Tawuła nie jest konieczna, ale strasznie mi się podoba i chciałabym mieć takie kolorowe kulki. Może być koło jodły też. A ten berberys admiration nie?

paula23 23:23, 04 maj 2016

No to jeśli jodła ma być z tych mniejszych osiągnie ten rozmiar za dajmy na to za 10 lat więc tak bym się tym nie przejmowała i coś bym tam wsadziła chodź by na te 10 lat fakt szpaler szmaragdów będzie bez sensu ale hortensja da ładny pokaz od strony placu i ulicy

Myśle że mniej więcej tak było by dobrze:

Szczegóły musisz sama już wybrać czyli tawuła może być z boku a berberys przed hortkami z żurawek można zrezygnować całkiem, hortki i miskant ozdobią ten kawałek zimą, koło róż i hortek wsadź cebulki dadzą pokaz wiosna, jak Ci już będzie bardziej pasować
Czyli zimą zostanie to:

paula23 23:26, 04 maj 2016

WYSOKIE:

ŚREDNIE:

MAŁE:

elmagra 23:46, 04 maj 2016

paula23 napisał(a)
No to jeśli jodła ma być z tych mniejszych osiągnie ten rozmiar za dajmy na to za 10 lat więc tak bym się tym nie przejmowała i coś bym tam wsadziła chodź by na te 10 lat fakt szpaler szmaragdów będzie bez sensu ale hortensja da ładny pokaz od strony placu i ulicy

Myśle że mniej więcej tak było by dobrze:

Szczegóły musisz sama już wybrać czyli tawuła może być z boku a berberys przed hortkami z żurawek można zrezygnować całkiem, hortki i miskant ozdobią ten kawałek zimą, koło róż i hortek wsadź cebulki dadzą pokaz wiosna, jak Ci już będzie bardziej pasować
Czyli zimą zostanie to:

Czy te rysunki sugerują trzy hortensje i trzy miskanty? A pamiętasz ze tak od berberysow w dół idzie szpaler szmaragdow? Nie zrobi się mi tam dziwna dziura od tego momentu? Bo wiesz, jak hortensje będą bez liści to będą mieć tzw łyse plecy i bok.
Przyznaje, że mi się podoba bardzo twój pomysł. Dziękuję Ci ogromnie.
elmagra 23:56, 04 maj 2016

A jeśli zrobię dwa metry to czy za hortkami jednak nie dac zielonego ekranu? To jest akurat przed domem sąsiada i na mój ogród z tyłu i tak sobie myślę czy jednak się nie zasłonić bardziej. Zanim tuje urosną to dzieci też co nieco.
paula23 00:16, 05 maj 2016

Prawda jest taka że jednolita ściana zieleni jako tło jest najlepsza do tworzenia rabat to była opcja jako że nie chciałaś się całkiem osłaniać jeśli zmieniłaś zdanie to posadzenie tujek za hortkami to świetny pomysł. Teoretycznie nie było by całkiem pusto bo przez zimę możesz zostawić hortki z zasuszonymi kwiatami i miskanty związane w snopek ale jeśli Ty jesteś za dosadzeniem tujek to ja tym bardziej jestem na tak. Ilość hortek i miskantów jest taka orientacyjna musisz przemierzyć ile tam będzie dokładnie miejsca licz sobie około 1,5m na jedna (ale to też w zależności od odmiany) A dzieciaczki nawet nie takie co nie co urosną a całkiem sporo

Ps. Cały rysunek jest orientacyjny bo na żywo zawsze wszystko wygląda inaczej będziesz sadzić roślinki to najpierw je poustawiaj w doniczkach, pooglądaj z każdej strony i samo Ci się "nasunie na myśl" co przesunąć i jak ustawić
elmagra 06:58, 05 maj 2016

paula23 napisał(a)
Prawda jest taka że jednolita ściana zieleni jako tło jest najlepsza do tworzenia rabat to była opcja jako że nie chciałaś się całkiem osłaniać jeśli zmieniłaś zdanie to posadzenie tujek za hortkami to świetny pomysł. Teoretycznie nie było by całkiem pusto bo przez zimę możesz zostawić hortki z zasuszonymi kwiatami i miskanty związane w snopek ale jeśli Ty jesteś za dosadzeniem tujek to ja tym bardziej jestem na tak. Ilość hortek i miskantów jest taka orientacyjna musisz przemierzyć ile tam będzie dokładnie miejsca licz sobie około 1,5m na jedna (ale to też w zależności od odmiany) A dzieciaczki nawet nie takie co nie co urosną a całkiem sporo

Ps. Cały rysunek jest orientacyjny bo na żywo zawsze wszystko wygląda inaczej będziesz sadzić roślinki to najpierw je poustawiaj w doniczkach, pooglądaj z każdej strony i samo Ci się "nasunie na myśl" co przesunąć i jak ustawić

Bardzo Ci dziękuję.
Oby nie padało od dziś to będę szaleć dalej.
anbu 08:29, 05 maj 2016

Elu jak poszalejesz to pochwal się efektami
paula23 10:09, 05 maj 2016

elmagra napisał(a)

Bardzo Ci dziękuję.
Oby nie padało od dziś to będę szaleć dalej.

To czekam na zdjęcia będę obserwować efekty Twojej pracy z ciekawością czy wykorzystasz któryś z moich małych pomysłów. Jestem pewna że uda Ci się tu zrobić piękną rabatę, powodzenia
elmagra 18:03, 05 maj 2016

Dziewczyny, na jak długo mogę wykopać rośliny do doniczek (takich ze szkółki )? Jeden dzień byłby ok?