Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 10:54, 01 sie 2025

Do góry
Jezyny

Wszystkiego po trochu 10:19, 01 sie 2025

Do góry
mirkaka napisał(a)

Dziękuję za informacje o róży. Jest spora to może dla jednej znajdę miejsce Tym bardziej, że te przy tarasie chcę usunąć więc zostaną tylko the fairy.

To połączenie bardzo mi przypadło do gustu. To jakiś przetacznikowiec?
U Polon 09:31, 01 sie 2025

Do góry
Chryzantemy od Zuzy też porosły na metr chyba. Jest też coś innego, nie wiem co to, będzie kwitło, to może się dowiem
W tle moje dalie, te to mają z 1,5 metra

Ogórki zaraza zaatakowała, nędza straszna. Pomidorów już nie przejadamy, a to głównie betaluxy na razie.

Generalnie jest bardzo dużo owoców, ale niestety za zimno i za mokro, obawiam się że też zaraza je dopadnie zanim dojrzeją

Papryki też porosły, ale całkiem zielone, a że nie mam pojęcia o odmianie, to nie wiem, czy planują zmienić kolor, czy zostaną zielone
Zakładam ogród, czas spełnić marzenia 09:29, 01 sie 2025

Do góry
Witam Cię, rozumiem że początki zawsze są trudne bo pamiętam swoje. Po ponad 10 latach nadal walczę ze swoim przedogrodkiem i ciągle zaczynam na nowo
Z wstępnych zdjęć widać że masz nierówny teren i musisz się dopasować z nasadzeniami I dopasować wysokości roślin. Tak jak dziewczyny piszą trzeba zgrać wiele rzeczy.
Po wielu latach wiem, że rośliny które chcemy żeby rosły kapryszą nieraz bardzo lub okazują się inne wysokością niż było zaplanowane i potem latamy z nimi po ogrodzie i przesadzamy z miejsca na miejsce. Tego się nie da uniknąć tu wszyscy mają tak samo
Jeśli chcesz mieć szybki efekt wizualny w rok to dobrze zaplanować nasadzenia hortensji, niski koszt a kwitną od razu w tym samym roku. Pamiętam swój pierwszy zakup 20szt i mam je do dziś, sadziłam po 3szt blisko siebie.

-Musisz ustalić miejsca komunikacyjne i je wyłączyć z nasadzeń, to wiadomo.
-Bryłę domu masz tak prostą, że chyba wymusza proste linie rabat ( choć ja lubię zaokrąglone to tego u Ciebie nie widzę....)
-trawnik powinien mieć łatwy ciąg do koszenia
-strony świata wstępnie wskazują co będzie chciało rosnąć, np.
- Od północy trudni żeby chciały być kwiatki, ale krzewy, zimozielone niskie żywotniki i byliny do cienia się sprawdzą
-od południa róże, kwiatki,trawy i od zachodu najlepiej komponuje się rabaty
- od wschodu nie mam koncepcji, raczej rośliny fo cienia, koże zimozielone
- na skarpie zrobiłabym schody
Tak poglądowo narysowałam coś, co możesz dowolnie przerabiać. Na pewno dużo osób tu pomoże. Ale tak jak sugerują zajmij dię każdą stroną oddzielnie, bo to wymaga czasu i pieniędzy.
Pozdrawiam i wrzucam rysunek który może Ci pomoże zacząć...

U Polon 09:20, 01 sie 2025

Do góry
Za to powojniki, te polecane przez Ciebie pięknie kwitną

A tu jeżówki od Anuski - wielkie, dorodne

Kaszubskie piaski 09:10, 01 sie 2025

Do góry
Kaszubskie piaski 09:08, 01 sie 2025

Do góry
Parę migawek z rabaty angielskiej
Przekwitły kocimiętki i zrobiło się pusto przez chwilę. Zaczynają liatry, jeżówki, lawendy i floksy.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:15, 01 sie 2025

Do góry

Cisek z dziurą w środku a to drugie podoba mi się ale nie wiem co to jest moę mi ktoś podpowie.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:05, 01 sie 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)

Nie mam ale faktycznie piękna jest Ta druga na kolejnym zdjęciu, różowa też piękna
Klonikowi też niczego nie brakuje

Hortensja o ciemnych liściach to Black Diamond też nic o niej jeszcze nie wiem ale już zrobiłam odkłady.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 07:34, 01 sie 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)
Rabata okienna - czeka na jesien, gotową inną rabatę i przemeblowanie.
Tylne H.V-F zostaną, mimo że niezbyt równo mi rosną. Docelowo ma być ich 4, ale nie wszystkie są tak samo duże. z 10 innych hortensji czeka przeprowadzka.

Zostaną oprócz hortensji v-f też piwonie, róże, trawy. Jeszcze pewnie parę rzeczy dosadzę jesienią. Docelowa szerokość to gdzieś pomiędzy 2,5 a max 3m.

Jakość zdjęć czasami nie pozwala na rozszyfrowanie co to za roślina.
Na pierwszym planie, z trawą to…jarmuż?

Podziwiam Twoje plony.
Ja poza czarną porzeczką i pomidorami nie doczekam się chyba niczego. Nawet cukinie mi ślimaki zezarly.
I to pomimo codziennych polowań wieczornych ze szpikulcem na paskudne golasy.

Dalie kocham i niedlugo doczekam sie kwiatów.
W ubiegłym roku tylko dwie przetrwaly ataki slimakow.
Tegoroczne zakwitna dzieki temu, ze są w donicach i…na noc tę najsmaczniejsza wstawialam do garazu…
Powaznie.
Zaczęlam tak robić po jednym wieczorze, kiedy wyszlam na polowanie i zobaczyłam dookola donicy kilkadziesiąt rudych golasow „w drodze” na wyżerkę. Nie wiem co im az tak smakuje w tych daliach.

Pięknie się juz robi w Twoim ogrodzie
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:28, 31 lip 2025

Do góry
Coraz bardziej podoba mi sie ta bampton. Pomału zaczyna mi kwitnąć aster o takich malutkich białych kwiatach i razem ładnie wyglądają.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:26, 31 lip 2025

Do góry
Koty sąsiada pilnują mojej kocimiętki i przychodzą do wykopanej ziemi jako do kuwety :/ Ale ładne kociaki to są.

Magary Dramaty z Rabaty 23:26, 31 lip 2025

Do góry
Magara napisał(a)
Moja pomponella:

Długo nie pożyła na krzaku. Połamana przez opady. Kolor też niewyjściowy bo brak słońca
Ale cieszy jak może

Piękna ❤️

I świetnie wygląda w tych butelkach.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:25, 31 lip 2025

Do góry
Czy u Was rudbekie też tak szybko konczą być ładne?

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:24, 31 lip 2025

Do góry
Spożywczo

Pomidor z pierwszego zdjęcia najbardziej mi smakuje. Krzak dość mały i średnioplenny, ale pyszny. Nic tylko więcej go posadzić muszę. Ten na zdj jeszcze nie do konca dojrzały.

Dobrze, że mam parapet w kuchni, blisko wejścia z tarasu. Zawsze to muszki owocówki po kuchni mi nie latają.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:21, 31 lip 2025

Do góry
W.Szymborska bardzo ładna, w deszczu też pięknie się prezentuje. Może za rok te 3 szt obok siebie zrobią ładną plamę.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:20, 31 lip 2025

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Po czerwcowej eksplozji lipcowy ogród wydaje mi się smętny. Cieszą oko jedynie fragmenty rabat. Reszta jakby przygasła.

Haniu, co to za piękne połączenie roslin jest?
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:20, 31 lip 2025

Do góry
Dalie rozpoczęły sezon.

Małymi krokami-Ogród Wioli 22:22, 31 lip 2025

Do góry
Fajna pogoda na przesadzanki ,więc trochę podziałalam

Wysadziłam stąd sporobolusa ,bo wysiał mi się bardzo na ścieżkę,a nie uśmiecha mi się go wyrywać z kamienia ciągle

Posadziłam w zamian turzyce Montana raureif ,skoro tak wszyscy zachwalają na O.
No i mega mi się podoba tutaj!
Ps.Anetka buziaki dla Ciebie!

Pasują idealnie ,bo super kontrastują z ciemnym cisem no i fajnie pasuje kolorem do hortek.

A sporobolusy poszły tutaj na betonowej kostce może mniej się będą siać
Uwielbiam je!

Grzebiuszka ziemna 21:02, 31 lip 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
Dziękuję Koleżanki Ogrodowiskowe za obecność w moim wątku. Od wczoraj i w nocy regularnie lało nawet jakiś szkwał wiatrowy przeleciał, ale nie tak agresywny jak poprzedni.
Ziemia jak gąbka, ale szybko przyjmie, pozostawiona taczka pokazuje ilość wody:

Poprzednim razem podwiązałam wszystkie wyższe rośliny i słusznie ale jakoś roślinom służą te nadmiary wilgoci, niskie lilie właściwie zakończyły swój pokaz, teraz zaczynają drzewiaste
Empoli

Moja ulubienica Bell Song:

Zadziwiła mnie różyczka Novalis, po obcięciu przekwitłych puszcza tyle nowych odrostów, mam nadzieję, że buchnie kwiatami jeszcze

Ja miałam wodę w całym garażu, u mnie było dolane na maksa, na szczęście już po akcji, garaż schnie.

Liliowca pajęczaka od Ewci też mam

Róże po takim podlaniu ruszają z 2 kwitnieniem. Sezon sprzyja
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies