Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

mrokasia 21:43, 25 maj 2026

Gosiu, ta Twoja bylinowa łąka otoczona zagajnikami to coś niesamowitego. Cudny klimat. Niby rabaty ale takie niewymuszone. Super.
Gosialuk 21:43, 25 maj 2026

I efekty piątkowo-sobotnich działań.
Wykoszone i wygrabione. Ta pierwsza trawa rośnie jak głupia, a potem przewala się na wszystko. Wolę tą drugą, bo rośnie już wolniej i widać rośliny pomiędzy.

Nowe nasadzenia pod świdośliwą. Bergenie, rosplenice od Uli, czarcikęs i nowy bodziszek Elworthy Eyecatcher. Kupiłam 4, jeden rozparcelowałam na 3, to te klapnięte. Może przeżyją.

I jeszcze wyplewiony i przycięty brzeg rabaty. Jestem zadowolona.

Magara 22:02, 25 maj 2026

Gosialuk napisał(a)

Gosia, co to jest to limonkowe?

Ślicznie masz. I te widoczki - no ale to już tyle razy pisałam, że nie chcę się powtarzać
LIDKA 22:06, 25 maj 2026

Połowy nazw roślin nie znam.
Podziwiam że umiesz tak fajnie wkomponować ogroód w nature.
Ilości pracy nie zazdroszczę.
Pielenie lubię ale Ty masz go dużo więcej.
Pięknie jest u Ciebie Gosia.
Ulina 22:13, 25 maj 2026

Te rabaty to mistrzostwo, robią wrażenie już na początku sezonu, efekty których się nie spodziewałam tak szybko.

Widać Twoją pracę i pomysł. Nawet kanty się pojawiają
Penstemony fajnie przełamują zieleń

Sarenki fajnie uchwyciłaś, zazdroszczę dzikości klimatu
Bee 07:11, 26 maj 2026

Gosialuk napisał(a)
I efekty piątkowo-sobotnich działań.

I jeszcze wyplewiony i przycięty brzeg rabaty. Jestem zadowolona.

Pięknie jest na bylinowej łące. Prawda, że kanciki porządkują przestrzeń. Nie wiem Gosiu jak Ty to wszystko ogarniasz.

Jeszcze raz dziękuję Gosiu za przesyłkę.
mirkaka 13:12, 26 maj 2026

Fajnie zagospodarowujesz dziką przestrzeń, tak jak Lidzia, połowy Twoich roślin nie znam, chyba celujesz w takie bardziej łąkowe ? naturalne?
ewsyg 22:21, 01 cze 2026

Małgosiu, odbierz priv
Gosialuk 22:54, 01 cze 2026

ewsyg napisał(a)
Małgosiu, masz dużą różnorodność roślin. Bardzo ładny kolor ma ten jaśminowiec, taki limonkowy. Zaskoczona jestem, że borówki rosną Ci na zboczu, one przecież lubią wilgoć. Jak sobie z tym radzisz, żeby zatrzymać dla nich wilgoć?

Ewo u mnie jest glina, to dużo daje, a dodatkowo od dwóch lat ściółkuję je trawą i liśćmi. Trawa nie rośnie, a krzaczki wydają mi się bardziej okazałe.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Nie dziwie się, że tym gościom straty wybaczasz. Swoją droga u Ciebie mają świeżą, młodą trawkę cały sezon bo kosisz ścieżki, a one odrastają. Więc sarenki zwiedziały się i przychodzą do paśnika. Przy okazji skubną to czy tamto.

Ja mam martagony w różnych miejscach, nie pamiętam z których Ci dawałam. Ale w zeszłym roku kwitły mi już te z łusek cebuli co nornica ją zjadła.

Skubią,skubią. Śmieję się, że mam usługę cięcia Chelsea.
A lilię dałaś mi tą z łusek właśnie. I jaki kolor ma?

mrokasia napisał(a)
Gosiu, ta Twoja bylinowa łąka otoczona zagajnikami to coś niesamowitego. Cudny klimat. Niby rabaty ale takie niewymuszone. Super.

Zapraszam do oglądania.

Magara napisał(a)

Gosia, co to jest to limonkowe?

Ślicznie masz. I te widoczki - no ale to już tyle razy pisałam, że nie chcę się powtarzać

Daga to limonkowe, to turzyca Everillo. Dostałam od Anitki. W słońcu ją przypalało, nawet jak było tylko do południa. Tu gwiazdorzy.

LIDKA napisał(a)
Połowy nazw roślin nie znam.
Podziwiam że umiesz tak fajnie wkomponować ogroód w nature.
Ilości pracy nie zazdroszczę.
Pielenie lubię ale Ty masz go dużo więcej.
Pięknie jest u Ciebie Gosia.

U mnie pielenie jest właściwie tylko na wiosnę, bo potem tak się wszystko rozrasta, że tylko powój i skrzyp muszę wyrywać. Te ciągle są obecne.
A rośliny cały czas testuję, które u mnie się sprawdzą wziąwszy pod uwagę sposób opieki.

Ulina napisał(a)
Te rabaty to mistrzostwo, robią wrażenie już na początku sezonu, efekty których się nie spodziewałam tak szybko.

Widać Twoją pracę i pomysł. Nawet kanty się pojawiają
Penstemony fajnie przełamują zieleń

Sarenki fajnie uchwyciłaś, zazdroszczę dzikości klimatu

Początek sezonu jest bardziej łysy. Dopiero jak niezapominajki i pierwiosnki zakwitną pojawia się kolor. Potem przez maj wszystko nadgania, a teraz pokazuje się więcej koloru. Zakwitły orliki.

Bee napisał(a)

Pięknie jest na bylinowej łące. Prawda, że kanciki porządkują przestrzeń. Nie wiem Gosiu jak Ty to wszystko ogarniasz.

Jeszcze raz dziękuję Gosiu za przesyłkę.

Zgadzam się, że wyraźna linia lepiej wygląda, choć trudno ją utrzymać. A ogarniam w soboty. Więc nigdy nie jest ogarnięte. Jednak lubię jak uda się wykosić i zgrabić.

mirkaka napisał(a)
Fajnie zagospodarowujesz dziką przestrzeń, tak jak Lidzia, połowy Twoich roślin nie znam, chyba celujesz w takie bardziej łąkowe ? naturalne?

Tak. I raczej duże, których trawa i chwasty nie zagłuszą. Teraz to już dużo się sieje i samo zasiedla rabaty. Większość siewek zostawiam, więc mają szansę najsilniejsi.

ewsyg napisał(a)
Małgosiu, odbierz priv

Odebrałam.
antracyt 10:20, 02 cze 2026

Gosiu, piękny masz ten swój kawałek ziemi
Z roku na rok coraz piękniejszy!
Bardzo mi się podoba to, jak konsekwentnie tworzysz dziki, ale lekko ujarzmniony ogród.