Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przerwa na kawę... 09:29, 26 mar 2016

Do góry
Efekt wczorajszego sadzenia bukszpanów. Musiałam ziemię dowieźć 6 worków bo tam piach tylko. W założeniach będzie to niska obwódka, taka z 15 cm szerokosci i 20 cm wysokości a przed nią niska jasna trawa z sezonowymi kwiatami np. czarnymi bratkami. Pewnie trzeba będzieają poszerzyć. U mnie dziś leje jak z cebra. Z jednej strony dobrze bo bukszpany wody dostaną dodatkowo. Z drugiej szkoda bo miałam róże jeszcze wsadzić ;(
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:21, 26 mar 2016

Do góry
Powinien być zajączek lub kaczuszki, ale to mnie odwiedziło - z koloru złociutkie ale ta facjata
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:19, 26 mar 2016

Do góry
Wszystkim zaglądającym zostawiam życzenia Świąt pełnych magi i wiosennych niespodzianek
Życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych 2016 09:00, 26 mar 2016

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:55, 26 mar 2016

Do góry
elmagra napisał(a)

Pomożecie?

Robi się rabaty na środku jeśli mają sens, tutaj sensu nie ma.
Toszka dobrze napisała że od czapy, bo jedna rabatka zakończona ostro w kancik, druga zaraz obok jajeczko. Rabaty wsypowe robi się nawiązując do linii rabat i wtedy wyspa jest proporcjonalnie mniejsza, u Ciebie jest większa. a to od czapy włąśnie wygląda. I co na niej jest, ? małe kwiatuszkiO

Tak być nie może, kwiatuszkami nie załatwisz sprawy. Najpierw zaplanuj ramy ogrodu, zasłonięcia brzydkich widoków na cudze domy, które przytłaczają Twój ogród, na tyle że nie masz ogrodu.

W moim małym ogródeczku - Dorota 08:48, 26 mar 2016

Do góry
yolka napisał(a)
Betonowe jaja prezentują się pięknie - wielkość ma jednak znaczenie

Tę wielkość dopiero widać jak przyłoży się jajka kurze normalnych rozmiarów.
(moje są z gipsu)

Ogród z pergolą 08:45, 26 mar 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

No to fajnie

no to jeszcze takie coś wymodziłam jeśli uda mi sie zamowic 2 the fairy jeszcze
wczoraj nie zdązylismy z różami, za długo z równanie skarpy się zeszlo a potem juz z dziewczynkami trzeba bylo posiedzieć. dzisiaj sadzimy, w Wielką Sobotę nieźle
ale juz patrze na rysunek i widzę że ta jedną swany z lewego rogu dam po tych 2 fairy z prawej strony
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 08:43, 26 mar 2016

Do góry
Witam pani Danusiu. Na początek chcę pani życzyć wszystkiego najlepszego z okazji Świąt.Niech pani dalej tworzy te piękne ogrody,które są przepiękne.
Piszę do pani,aby uzyskać wskazówki .Przed oknem balkonowym mam hortensje bukietowe,przed nimi rozplenice i chciałaby coś jeszcze posadzic po bokach.Na zakątku w rogu działki według pani wskazówek usunęłam matę,jeszcze muszę usunąć resztę żwirku .Poprzesadzałam też drzewka.W rogu jest świerk białobok ,po jego prawej i lewej stronie hortensje bukietowe,przed nimi rozplenice,przed nimi rozchodniki.W lewym rogu to drzewo to klon czerwony globusum,a po prawej klon żółty.Proszę o poradę jak obsadzić brzeg .Mam zamiar usunąć kamienie i umieścić ekobord.Z prawej strony zamierzałam posadzić żółte żórawki ,przed nimi konwaliki a między świerkiem i szczepioną choinką hostę .Dalej na lewo mam już posadzoną szałwie niebieską.Wokół niej żórawki w ciemniejszym odcieniu. Mostek stoi na przykryciu betonowym z szamba.Czy w lukę przy i za mostkiem posadzić trawę hakonechole czy turzycę. Mam też w planie posadzić przed szmaragdami po prawej i po lewej stronie wysokie trawy.
Nie wiem jak uzupełnić odcinek przed jałowcem i lewy róg pod klonem czerwonym. Zamieszczam zdjęcia i prosze o pani opinię i wskazówki.Pozdrawiam i jeszcze raz życze zdrowych i wesołych świat.
Tak było przed

Atak jest po zmianach

Rozchodniki są pomiędzy bukszpanami.Przepraszam za bałagan ,ale mamy szczeniaka który dorwał trawę z doniczki.Jeszcze miesiąc i Sara przenosi się na działkę obok.
Ogród Ani :) 06:42, 26 mar 2016

Do góry
Jeju Toszko, jak Ty to ładnie narysowałaś :-* Rewelacja Dziękuję

Widzę, że ta wersja w lewym górnym rogu ma tylko jedna trzmielinę i kulki pod spodem czyli mamy wersję nr 3. Tak, dołóż mi jeszcze z jedną wersję a będę myśleć z pół roku dłużej

Powiem szczerze, że skłaniałam się jednak ku wersji z trzema stożkami w tej dolnej kaskadzie i z kulami u góry (wersja 1) ale ze względów praktycznych widziałam w tej dolnej kaskadzie jednak te trzy trzmieliny (wersja 2)
Te względy praktyczne to wymiary rabat.
Ta dolna kaskada gdzie mają być trzy trzmieliny lub trzy stożki, zależnie od wersji ma takie wymiary:

Widać, że jest zgrabna, taka akurat na trzy trzmieliny

Jak dam tam stożki to muszę trzmieliny przenieść pod studnię a ta rabata była zaplanowana na różaneczniki cunningham's white, grujecznika pendula, klonika, miskanty, choiny kanadyjskie. Ta rabata pod studnią jest większa, bo ma:

(studnia to ta rysowana długopisem )

Więc cały plan mi się posypał Jak wmontować trzmieliny w rh?
Myślałam już żeby zamienić rh na niższą odmianę np czerwone scarlet wonder, ale nie wiem czy trzmieliny pasują do rh?

Meandry Toszko super - takie łuski ryby, piękne
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 05:24, 26 mar 2016

Do góry
Witajcie,

mam podobny problem, rok temu założyłem trawnik mieszanką typu Wembley, po krótkim czasie nawiozłem go. Wyszły plamy jak na zdjęciach poniżej. Następnie dosiałem innym gatunkiem trawy. Wynikiem tego na trawniku są różne odcienie traw różnej jakości. Miejscami soczysto zielona i szybko rosnąca a gdzieniegdzie bladozielona i rosnąca bardzo powoli. Co zrobić aby przywrócić trawnikowi jednolitą zwartą barwę i pozbyć się przepalonych miejsc,

dzięki z góry za odpowiedź.

Życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych 2016 01:30, 26 mar 2016

Do góry
Z okazji Świąt życzę wszystkim wiosny w sercu, wiosny w ogrodzie..

Ogród Małej Mi - sezon 2016 01:28, 26 mar 2016

Do góry
Z okazji Świąt życzę wszystkim wrzucenia na luz... mniej agresji, więcej wyrozumiałości, współczucia.. ........ w końcu to święto, to zwycięstwo dobra nad złem, to święto wiosny. A nic tak nie cieszy ogrodnika jak wiosna

Wiosny w sercu, wiosny w ogrodzie..wszystkim bez wyjątku życzę.

Ogród Małej Mi - sezon 2016 01:11, 26 mar 2016

Do góry
A teraz do spania... bo jutro (a raczej dziś) ciężki dzień.. posprzątać, zrobić zakupy (i niczego nie zapomnieć) coś ugotować.. lista długa.....

Resztę zaglądający bardzo przepraszam, ale indywidualnie nie jestem w stanie odpisać.. krokusikowo.... bo to ostatnie podrygi...

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:49, 26 mar 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Wybrałam się dziś z rana na targ i przytargałam ... takie oto bratki do szarych donic

A zostawilas coś dla innych ?
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 00:28, 26 mar 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
No to mamy mięcho do obrobienia
Wrzucam rzut z góry:

Wizualizacje:

Cytuję wszytko, by rzucać okiem.. miałam Ci podpowiedzieć trawy, ale od razu rzucam okiem na resztę. Styl formalny to jakoś nie moja bajka..

Pinky Winky nie lubię... ale to ja... ale pasuje do bordowego drzewa. Jednak wolałabym Wanilkę. Dużo ładniejsza. I też pasuje.

Z wyjątkiem konwalnika i kępy turzycy w kwadracie.. masz wiosną pusto. Kostka na podjeździe i kamienie na rabacie. Jak chcesz konwalnik, to daj go w kamieniach poziomym paskiem, ale nie jako obwódka... i pamiętaj że się rozłazi na boki. Aby trzymał "paska" to posadź w ograniczniku. Nie rozumiem jak te paski bylin mają zasłonić studzienki szamba.. studzienki są na rabatach czy pomiędzy??
Jak zasłonią to latem i jesienią, a co z połową roku??? Rozplenice z wszystkich traw niezimozielonych najszybciej robią się brzydkie.
I pytanie kto to będzie kosił??? Jak chłop to ci poucina wszystkie liście, bo nie będzie się pitolił z leżącymi na trawie liśćmi traw. Mój leci kosiarką po wszystkim co rzuca się na trawnik. I praktycznie i wizualnie mi nie pasuje..

Rozplenice, miskanty ruszają dopiero w maju i warto o tym wiedzieć.

Żurawka nawet bordowa na słońce to taki sobie pomysł.Zresztą mam nerwa na żurawki..

Jakie trawy??? Dopasuj od drzew.. dopasuj do innych traw. To mały ogród wiec nie może być za dużo kolorów i rodzajów. Może powtórz te careksy co w kostce. Zakładam że to Evergold. Jak nie chcesz by było nudno to podziel na odcinki.. i daj kostkę z bukszpanu, trawy, kostka z bukszpanu, trawy... Nawiąże do kostek grabowych.

Jak wypełnić trawą całość to sadz Ice Dance, ładnie zadarni, nie starzeje się tak jak Evergold.

Ale tak sobie gdybam.. patrząc jednym okiem, a drugim już śpię.

Prawa strona mi się podoba
Ogród z widokiem na jezioro 23:43, 25 mar 2016

Do góry
yolka napisał(a)
Nareszcie mam krokusiki

Widzę, ze moje krokusy mogą się schować przy Twoich cuuuudnych łanach
Piękna wiosna u Ciebie
Pozdrawiam
Ogród tworzony z pasją 23:28, 25 mar 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Pierwszy kancik, co sądzicie?
kancik jak malinka
Ogród Ani :) 23:05, 25 mar 2016

Do góry
a tak? ( w lewym górnym rogu alternatywa z trzmieliną)
Ogród tworzony z pasją 22:55, 25 mar 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Nowe zakupy
Wyczekiwany szpadelek do kancikow

o ja dzis identyczny zakupilam widziałam że już wypróbowany. Równiutko ci wyszło. Ja jeszcze po luku muszę sie nauczyć kanty robić
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:50, 25 mar 2016

Do góry
piwonie już duże

tu też tulipany zaczynają pokazywać główki

pierwiosnki kiepskie po tej zimie

liliowce wielkie już są

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies