Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Na Łowieckiej 20:55, 16 mar 2016

Do góry
inag napisał(a)
Jajo z białego cementu dla Polinki: (W Srodek chcę umieścić uwite gniazdko z mchem i 3 błękitne jajka.

Ilona powiedz mi czy takie jaja są bardzo kruche?

Bo wydają się być bardzo delikatne
Kiedyś będzie tu ogród 20:53, 16 mar 2016

Do góry
Marga napisał(a)
Chyba sobie zaraz wygoogluje co to ten mysi-królik
Anka, Ty to chyba w jakimś parku narodowym mieszkasz tyle zwierząt do Ciebie przychodzi. Kapitalne zdjęcia robisz.

Margo ja też googlowałam, jak zobaczyłam go kiedyś w wątku Bogdzi. Wiele ptaków nauczyłam się rozpoznawać dzięki Bożence, a jeszcze wiele poznam. I przede wszystkim dzięki niej zaczęłam uważniej się przyglądać co wokół fruwa.

Bogdzia napisał(a)
U mnie koty dwie grządki z krokusami bez przerwy rozkopują , juz nie mam do nich siły i cierpliwosci.
Bożenko ta kocica została przygarnięta przez nas po przejściach. Była szkieletem, choć to i tak za dużo powiedziane. Wcześniej siedziała zamknięta przez 8 dni bez jedzenia i wody, więc sobie wyobraź. Przylepek jest okropny, ale jednocześnie ogromny szkodnik. Tak czasami na nią ponarzekam, ale i tal małpiszona nie oddam.
Tak w zasadzie to wszystkie moje czworonogi są z odzysku.

roma2 napisał(a)
Ty nie zmieniaj aparatu, bo zdjęcia cudne. Kup se drugi. Kieszonkowy.

Zaglądam na staw i cieszę się, że jest ok. U mnie dziura i nawet nie pytaj kiedy się to zmieni, bo nabroję Ci gorzej niż ta ślepa i kulawa kotka. Choć to trochę o mnie, bo ja ślepa coraz bardziej i stara kontuzja siatkarska od czasu do czasu odzywa się, to kuleję wtedy . Ale chodzę do kibelka grzecznie. Póki co!

A nasz przygarnięty Niemiec (kot) został oficjalnie Kitem. Rodzinka!

No własnie o kupno drugiego mi chodziła. Muszę się Zbyszka (Działka prawie w Borach Tucholskich) dopytać jaki ma.
A kiedy Romciu bierzesz się za swój staw?

Agania napisał(a)
Mysikrólik, nie uwieczniony przez Ciebie, to aż nie do uwierzenia

Teraz jak wiem, że gdzieś tu fruwa to go upoluję- wcześniej lub później.

Agania napisał(a)
Wiesz jak rozróżnić metasekwoje od cyprysika błotnej w młodym wieku?....ja wiem Mariusz mi pokazał

Metasekwoję mam, cypryśnik w planach. Zdradzisz Agato sposób na rozróżnienie?
Rododendronowy ogród II. 20:50, 16 mar 2016

Do góry
wojtas2101 napisał(a)
Witaj Bogdzia,
Czy to jest fytoftoroza?

Ze 100% pewnoscia nie powiem ale bardzo możliwe ze jest.Szczególnie o tym świadcza te najbardziej suche gałęzie na których ciagle trzymaja sie liscie. Takie rh często mozna jeszcze uratowac. Wytnij dokładnie i wyrzuc poza ogród te najbardziej zasuszone gałęzie i takie po których widac ze tez zasychaja , przesadz rh daleko od innych do odpowiedniej ziemi i podlewaj ale nie dawaj nawozów do ziemi.Mozesz w połowie maja opryskac dolistnym nawozem ze dwa razy i na tym koniec. Moze sie udac uratowanie go ale na jego miescu nie sadz nowego chyba ze dokładnie wybierzesz i wyrzucisz ziemie i opryskasz ,miejsce Previcurem Energy ale ja bym tam nic (rh, azalii i iglaków) nie sadziła.Patrze na zdjecie i moim zdaniem był za głęboko posadzony, wiec jak bedziesz przesadzał to posadz nieco wyżej.
Żywopłotki cisowe. 20:39, 16 mar 2016

Do góry
Zakupiłam taki regał/szklarenkę, zdjęcie z opakowania

Złożonej nie mogę teraz pokazać, wstawiłam do sypialni i zrobiłam straszny bałagan.

Pikowałam Cleome, jest teraz gdzie postawić
Dwa razy siałam drugie podejście siania wstawiłam na grzejnik, a tak bardzo gęsto zasiałam i wszytko powschodziło.

Widok poniżej jak gęsto w siewkach.
Jedna paletka Cleome białe, druga różowe.

Róże z Auchan posadzone do doniczek, miesiąc stoją.

Róże pojawiły się w B. jak można przejść obojętnie

Jeszcze zamówień nie wysłałam do F. i R. to listę pomniejszę o kilka.

Co się stało kwiatom ... 20:38, 16 mar 2016

Do góry
Zbyszek, Ewa, bardzo się cieszę że na was zawsze mogę liczyć , jutro przytnę hortki.
Lawendy,klonik, berberysy, tawuły przycięte,zostały tuje i buksy..i można leniuchować..albo bujać w obłokach...
Przyszły jak zwykle, myłam okna ..patrzę... a tu stadko moich pięknych sarenek, cudowny widok...zrobiłam kilka filmików z nimi w roli głównej.

Kiedyś będzie tu ogród 20:36, 16 mar 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
Siedzę i studiuję jeszcze raz wszystkie wpisy odnośnie roślinności w stawie. Łagodzenie brzegów zdało egzamin, wytrzymało gwałtowny napływ wody, nic się nie obsuwa. Pora wybrać roślinność. Patrząc od strony pomostu to po drugiej stronie będą metasekwoje i cyprysik błotny, podsadzone tulejnikami. Gdzieś w tym rzucone kaczeńce, długosz królewski i tarczownica. Tak więc roślinność wokół stawu musi być na tyle subtelna, żeby trzymała brzegi ale nie zakrywała widoczności. Zdecydowałam się więc na podstawowe gatunki:
-kosaciec żółty i odm Variegata
-tatarak Variegata
-strzałkę wodną lub szerokolistną (którąś mam, tylko nie wiem czy przeżyła zimę)
W wodzie grzybieńczyk i marsylia. Jak upoluję to rdestnica kędzierzawa.
I zaryzykuję na początek z jedną lilią wodną.

Od strony pomostu wsadzona będzie rozplenica. Coś w tym stylu (zachwyciłam się tym widokiem w Rogowie)

Znowu mi podsuwqsz takie widoki, ach... jeśli chodzi o obsadę roślinności nad stawem to moje ulubione typy
Wiesz jak rozróżnić metasekwoje od cyprysika błotnej w młodym wieku?....ja wiem Mariusz mi pokazał
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 20:36, 16 mar 2016

Do góry
Piotrze, kurczaczkowo i kaczuszkowo!

Haniu,
a co tam, rymnij sobie!
Rym jest dobry w każdej dobie!
Myśl do rymu przysposobię,
i ten Niemiec z inicjałem A.
nie ma do mnie wstępu!
Tak myślę ja.

Ewo-Nallar dziękuję za miły wpis! Pszczółki zleciały się z całej okolicy,
w ogródkach jeszcze szaro, tylko u mnie taki wypas!

Anusiu z Malborka, dziękuję za odwiedziny, udało mi się przyłapać mój ogród

na świętowaniu z orkiestrą pszczelą. Nawet latem pszczół tyle nie widuję, co na tych pierwszych pożytkach.

Bożenko - patrz do woli, jeszcze i u Ciebie wstawię jak sobie zażyczysz.
Violu, miałam radochę dzisiaj! Fakt!

Ogród z pergolą 20:33, 16 mar 2016

Do góry
jak tak dumam nad pomysłem Iwony to zastanawiam sie czy 2 LO zmieszcza sie na 1,5m? a moze by je dać po bokach okien, te rozowe prostokaty. obok i w tle gracek
na rogu w trojkat ice dance, dlatego sie przy tym upieram bo po drugiej stronie tarasu byloby tak samo.
dalej w rogu wszystkie hanne.
rózowa elipsa to maria teresa podobno kolorystycznie pasuje do lo
dalej jak u Iwony
zrobiłam tez 2 wersje dokad palisadki, albo z LO na górze albo na dole
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 20:29, 16 mar 2016

Do góry
Toszka od wykusza do płotu jest 4,5m-teraz po zamontowaniu obrzeży-wolnej przestrzeni od obrzeża do płotu jest 3,9m.

Iwk4 ja właśnie tak wchodząc w graby widzę, że mają wielu zwolenników i może faktycznie to byłoby najlepsze rozwiązanie.

Dziś z racji słonecznej pogody udało mi się wejść za dom i sfocić obrzeża z tyłu-narazie wygląda to nieciekawie,ale liczę na to, że coś podziałamy. Już widzę, że będę musiała kapkę podkuć te ciapki betonu po zewnętrznej stronie obrzeży-bo chcąc stworzyć jakby schodek-od zewnątrz ziemi będzie wysypane niżej i ciapki gdzieniegdzie mogą wystawać.

I rzut na stronę wykuszową od strony tarasu i przyszłego gabionu
Ogród z widokiem na jezioro 20:27, 16 mar 2016

Do góry
eda napisał(a)

Jeju jaka fajna ekipa maluchów pewnie urwanie głowy Yolcia szukałam kotków na wierzbie a tu czytam że epizody grypowe pocieszam Cię że jak już przeszłaś to będzie już lepiej pakuj witaminki i czosnek przegryzaj ja długo kaszlałam ale teraz oki i Tobie i maluchom dużo zdrówka życzę i przyjemności z wiosny Trzymaj się kochana

Dziękuję Edyta, kwiatuszek wiosenny śliczny
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:26, 16 mar 2016

Do góry
kasiek napisał(a)
I pogląd na las od bramy Anny

Po włókninie

Super te zakrętasy Kasiu
Rododendronowy ogród II. 20:25, 16 mar 2016

Do góry
Witaj Bogdzia,
Czy to jest fytoftoroza?
Ogród z pergolą 20:25, 16 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ania, Gracki są dostojne, myślę, ze bardziej pasują do róż ...
Mam jedne i drugie. I glosuję na Gracka
Gracilimus:

Trzinnik FC

Iwona a kiedy miskanta juz ładnie widać?ja róże zaczną popis w czerwcu to on już jakieś tło zrobi?
Skrawek raju na ziemi... działka na stepie 20:24, 16 mar 2016

Do góry
Kilka dni temu przypomniałam sobie, że nie przesadziliśmy jesienią lilaków.
Rosną przy płocie. Pod koniec lata postawiliśmy narzędziówkę, która je przysłoniła.
Zastanawiam się, czy możemy jeszcze przesadzić je, skoro mają już spore zielone pączki?
Lilaki chciałam prowadzić jako drzewka. Dostałam je jako odrosty ziemne od ok 3 metrowego drzewka. Jednak teraz zastanawiam się, czy czasem lilak mateczny nie był szczepiony na pniu. I jak tu prowadzić taki krzaczek, żeby było z tego drzewko. Chyba zrobię eksperyment
Na Łowieckiej 20:23, 16 mar 2016

Do góry
Jajo z białego cementu dla Polinki: (W Srodek chcę umieścić uwite gniazdko z mchem i 3 błękitne jajka.

Ukojenie 20:21, 16 mar 2016

Do góry
..i eksperymenty:

na początku lutego wysiałam około 12 nasionek jodły kaukaskiej - trzy z nich od wczoraj wyglądają tak jak wyżej
--------

około 20 lutego wysiałam torebkę nasion judaszowca (chyba było ich z 20) od wczoraj pierwsze i na razie jedyne nasionko prezentuje się tak

Ciekawa jestem jaki będzie wynik końcowy. Jak pisałam to eksperymenty, ale pewne nadzieje z nimi wiążę.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 20:17, 16 mar 2016

Do góry
Anusia napisał(a)
Dzisiejsza porcja bratków do drewnianych donic.

Ślicznie!
Ukojenie 20:17, 16 mar 2016

Do góry
oraz liście właściwe siewek:

heliotrop

astry

poziomki

Ukojenie 20:15, 16 mar 2016

Do góry
Na dworze zimno i ciemno - przynajmniej gdy wychodzę do i wracam z pracy.
...a w domu wiosna:

peonia - kłącze z L

orliki i mikołajki - także kłącza z L

trzymam je w domu i to widać.

---------
edit: kłącza ze strony 7
Z Pszenicznej ... 20:13, 16 mar 2016

Do góry
Tutaj masz z 2014 roku, nie widać go całego ale w tamtym roku go przycinałam właśnie ze względu na przejeżdżające auta. Kiedyś nie było tu takiej ulicy tylko droga szutrowa a samochodów przejeżdżało 2-3 na cały dzień

Otworzył się widok, tam akurat zachodzi słonko więc będzie ładny widok.
Rodki i tak mają cień od brzozy, ona nawet większa od kasztanowca jest
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies