Zawsze pokazuje najdłuższa rabatę, a w ogrodzie mam jeszcze jedną (pierwsza która powstała) ogólnie panuje na niej mix roślin, ale bardzo ją lubię i jedynie co myślę poprawić to jej kształt
Jutro biorę się za uporządkowanie jej,czyli jak co roku przecięcie tujek Danica, trzmieliny, berberysow. Jak widać trawa nadaje się już do skoszenia, w tym tygodniu i na nią przyjdzie czas
Patrzę na ogród zupełnie pod innym kątem, bo mam trochę do ogarnięcia, a siama dłubię, wokoło same ugory,
chwasty są plagą i dopiero utrapieniem na rabatach
Całe szczęście, że nie widać co za siatką mam....
Po południu pojechałam na działkę no i wreszcie co nieco wiosny jest i u mnie
Kuleczki rosną za tydzień do cięcia.
Orliki mają być ciemno niebieskie jeszcze u mnie nie kwitły więc będzie niesppdzianka
Jeżówki pokazują listki i jakiś orlik się wysiał
Tawułki jak ja lubię ich żółty kolor.
Na takiej powierzchni z taką glebą, to chyba żaden problem, pomału chwasty znikną, ręcznie trzeba wydłubywć i faktycznie kora przekompostowana lub ściółka zrębkowa naturalna wiele tu pomoże, trzeba ograniczać chwastom światło, ja mam problem ze skrzypem, po prostu go wyrywam, na ile wylezie i co roku mam go mniej
Rabata pod magnolią, to nie najlepszy pomysł, magnolie posadziłam daleko od domu na trawniku i mam spokój, regularne koszenie trawnika załatwia sprawę chwastów, nie zakwitną, to się nie wysieją
Magnolie to delikatne drzewa i z nimi trzeba delikatnie się obchodzić