Witaj, jako właścicielka tego forum chciałam Cię zapewnić, że trafiłaś w dobre miejsce, jest u nas tyle inspiracji, poza tym dzięki swojemu doświadzceniu w wieloletnim projektowaniu i zakładaniu ogrodów staram się przekazywać rady i wskazówki jak założyć piękny ogród.
Na początek dedykuję Ci ten artykuł, zrobiłaś podstawowy błąd, sadziłaś po jednej sztuce.
Projektowałam Sylwii ten żywopłot i sadzę je nagminnie w różnych ogrodach. np. w ogrodzie z lustrem. Nie cięty będzie dość lużny i prześwitujący, jasna zieleń, delikatne igiełki, młode mogą nieco przemarzać. Cięty będzie gęsty i ładny.
Masz od lewej świerk serbski, potem tuja Smaragd, potem choina kanadyjska.
Tutaj świerki sebrskie
a tu sama choina
Choina od lewej potem Thuja Yellow Robbon
Zastanów się też dlaczego ci padły cisy, to samo może być z choiną, albo materiał z niepewnego źródła i złej jakości, albo złe warunki i gleba, może brak podlewania a może były wiosną przemarznięte? Takie może kupiłaś.
Przygotuj się teoretycznie aby kolejne wydatki nie poszły na marne. Cis lubi nie kwaśną glebę tak jak świerk serbski i nie lubi zalewania, może miał za mokro?
Trzeba najpierw ustalić przyczynę, czy ma za mokro? Czy ma za sucho? czy zaatakowała ja choroba grzybowa? Czy objawy są tylko na starych liściach?czy na wszystkich.