Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 11:56, 02 lip 2016

Do góry
Ale Twój ogród piękniej
Śliczne róże i hortki, stipa dorodna - super
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 11:56, 02 lip 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Ania, ale masz juz wielkie stipy. Kiedy moje tak urosna...

Urosną, urosną. Moje trochę pędzą za mocno. W zeszłym roku w sierpniu moja stipa (wówczas w ilości sztuk jeden) tak wyglądała w sierpniu. Koty uwielbiają obejmować je łapkami i czochrać głowę w nich. Ilekroć widzę taką sytuację dostaje prawie zawału. Tyle starań i jeszcze zostaną przełamane. No nie!
Z Pszenicznej ... 09:18, 02 lip 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Super płotek przy różach, co to za trawę tam posadziłaś? Szukam własnie czegoś takiego do moich. Z tyłu widzę, jak go tu zwą "zajęcze ucho" ? Gdybyśmy się miały spotkać w Wojsławicach, a u Ciebie znalazłaby się mała sadzonka, to ciocia Aga ją z chęcią przygarnie Jutro muszę sprawdzić czy moja gipsówka z siewu wyszła...

a zapomniałam o trawach, z przodu rośnie stipa, z tyły dosadziłam tymotkę, a przy perovskiej perłówkę, liczę się się przyjmą te dwie ostatnie, bo stipa wypuszcza już włoski... pierwszy raz ją mam
Zamieszkać w ogrodzie 23:51, 01 lip 2016

Do góry
Ślicznie masz na froncie, a stipa już wielkaśna
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 22:23, 01 lip 2016

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Aniu odrobiłam zaległósci, Twoje zdjęcia jak zawsze piękne a szczególnie te o poranku, piękne już masz hortensje bo u mnie ani koloru jeszcze nie widać. Zakątek leśny cudny, wszystko masz tak dobrze przemyślane i nic tylko się uczyć od Ciebie. No zdjęcie z ciurkadełkiem i w tle ogród i ta stipa no super Ci ta rabata wyszła A sadzonke krwawnika poproszę przy okazji a ta myśle, że gdzieś za te dwa tygodnie będzie? Twój rh Aniu melduję rośnie aż błyszczy i ma coraz więcej pąków już i oby tak dalej ale cicho......Upał dokucza dalej i nic się nie chce. Pozdrawiam Buziaki śle aaaa jeszcze co do pseudo fachowców to taka bezmyślnośc i bezsilnośc zarazem też mnie zawsze irytuje i też bym przegoniła.

Danuś dziekuję cieszę się że chwalisz oczywiście zdjęcia wszystko jakoś upiększają ale fakt że są miejsca które mi się podobają - wszystko urosło i jakiś efekt daje... Myślę tylko czasem o tym że kiedyś to trzeba będzie przerobić bo np. hosty z roku na rok robią się większe i połykają inne rośliny - trzeba to poprzesadzać itd. ale to jeszcze nie dziś bo roboty to z tym będzie że hej.
Rodek - tfu, tfu - nic nie mówimy
Krwawnika oczywiście dostaniesz bardzo się rozrósł i tak muszę go zmniejszyć bo za chwilę cała rabata w krwawniku będzie no chyba że padnie pod dwóch latach jak ostróżki
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 22:07, 01 lip 2016

Do góry
Aniu odrobiłam zaległósci, Twoje zdjęcia jak zawsze piękne a szczególnie te o poranku, piękne już masz hortensje bo u mnie ani koloru jeszcze nie widać. Zakątek leśny cudny, wszystko masz tak dobrze przemyślane i nic tylko się uczyć od Ciebie. No zdjęcie z ciurkadełkiem i w tle ogród i ta stipa no super Ci ta rabata wyszła A sadzonke krwawnika poproszę przy okazji a ta myśle, że gdzieś za te dwa tygodnie będzie? Twój rh Aniu melduję rośnie aż błyszczy i ma coraz więcej pąków już i oby tak dalej ale cicho......Upał dokucza dalej i nic się nie chce. Pozdrawiam Buziaki śle aaaa jeszcze co do pseudo fachowców to taka bezmyślnośc i bezsilnośc zarazem też mnie zawsze irytuje i też bym przegoniła.
Moja bajka 21:49, 01 lip 2016

Do góry
Urszulla napisał(a)

U Ciebie może bez problemu, u mnie to wyższa technologia Stipa jest cudna do wszystkiego, uwielbiam trawy

Ulka zobaczysz, że się ukorzenią . Tez uwielbiam trawy za tę zwiewność i delikatność. I szum .
Ogród Mirelli 20:20, 01 lip 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
A w szkółce dzisiaj też kupiłam kilka roślin.
I znowu kolejne trawy do podmiany, stipa do donicy, krwawnik czerwony na którego polowałam dwa lata i jeżówka biała odmianowa brakująca do kolekcji

Zakupy wypasione jak zwykle Mirelko, gdzie sadzisz krwawnik?
Moja bajka 19:51, 01 lip 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

Ulcia stipe mam u siebie po raz pierwszy, zobaczymy co pokaże. Hortki ukorzenia się bez problemu. Ja teraz kombinuję z krzewuszkami. Zobaczymy co z tego wyjdzie .

U Ciebie może bez problemu, u mnie to wyższa technologia Stipa jest cudna do wszystkiego, uwielbiam trawy
Zamieszkać w ogrodzie 16:42, 01 lip 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Ale masz ładne stipy.

dziękuję stipa z achana po 3 zł kupiona w maju przypadek zupełny.
Ogród Mirelli 14:14, 01 lip 2016

Do góry
A w szkółce dzisiaj też kupiłam kilka roślin.
I znowu kolejne trawy do podmiany, stipa do donicy, krwawnik czerwony na którego polowałam dwa lata i jeżówka biała odmianowa brakująca do kolekcji

Ogród z rzeźbą 22:20, 30 cze 2016

Do góry
Aniu, wejdź do mnie do wizytówki. Jesień: 12 i 14 zdjęcie. Molinia z prawej, stipa z lewej strony dla porównania.
Wcale nie jest taka wysoka
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:55, 30 cze 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
O jaki fajny sekator nabyłaś
Roślinki obejrzałam - róże piękne i liliowce a stipe naprawdę ładną wyhodowałaś. Mi się niestety nie udało, wszystko zmarnialo i wyschło
Chyba nie będę już próbować za rok. Niech Twoja rośnie zdrowo
Macham!
mam kowadełkowy i jestem very zadowolona, więc postanowiłam sobie dokupić drugi a co se będę żałować
mam nadzieję, że stipa nabierze jeszcze "masy", ale nie wiem czy za rok też się wezmę za własną hodowlę - przyznam się, że mi też dwie padły
Ogród z rzeźbą 16:34, 30 cze 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, pada mi bateria w telefonie. Wieczorem poszukam ci fotki tej molonii.
Może u Juzi bogatsza ziemia, ale na pewno wysoka była jak stipa. Mówię o kwiatostanach molonii variegata

Hahaha....bogatsza...
U mnie molinia variegata w ogóle nie chce rosnąć!

Ogród z rzeźbą 16:07, 30 cze 2016

Do góry
Aniu, pada mi bateria w telefonie. Wieczorem poszukam ci fotki tej molonii.
Może u Juzi bogatsza ziemia, ale na pewno wysoka była jak stipa. Mówię o kwiatostanach molonii variegata
Ogród pod sosnami 15:27, 30 cze 2016

Do góry
jak cały dzień w słońcu to albo brązowe trawy+ żółte jeżówki (plus oczywiście lawenda) albo stipa a z tyłu przy miskantach zawilce jesienne (one są wysokie i tu albo białe albo rózowe). Pomiędzy lawendą zimowity przynajmniej z 15 na start. Na wiosnę w jednym kolorze krokusy i tulipany. Potem czosnki, a główkowych minimum setka (tanie są)
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:25, 30 cze 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

może ja pomogę?
Anabelka jest tam sliczna, pewnie że warto ją zostawić/
Akurat masz tam poza nią gatunki wysoce światłolubne, faktycznie lepiej je stamtąd zabrać.
Może zamiast goździków daj plamy żurawki i w nich kępy np Hakonehloa, lub jeśli jest tam mało wody to selerię heuflerianę albo jesienną ( ta byłaby najlepsza ale mus mieć dość sporo słońca, jednak nei tyle co lawenda czy stipa. Gdześ dalej od hortensji gromadkę ciemierników, albo brunnery wielkolistnej ( tej to nawet kilka punktów po 3 szt).
a bliżej sciany świecznice brunette- tak z 5szt i jarzmianka większa pomiędzy czy lekko przed nią- sporo jej.
Zakładam że nie masz tam bardzo sucho

Bardzo dziękuje za pomoc i sugestieI co tu zrobić ,żeby wykorzystać rady Twoje i Danusi ?
Chyba trochę wprowadziłam Was w błąd bo tam aż tak ciemno nie jest. Drzewo rzuca cień na skraj rabaty gdzie są goździki i tylko przez krótki czas w ciągu dnia a reszta rabaty ma słońce. Stad te światłolubne rosliny.Anabelki mają cień od brzozy i od sosen ,które rosną dalej a których nie ma na zdjęciu. Smutno na rabacie bo tak jednostajnie zielono i jak przekwitnie lawenda to nic nie kwitnie a zioła na dodatek są nieporządne i nie zdobia.Pod ściana jest najwięcej słońca stąd w tym miejscu zioła. Gdy je usune to jednak coś swiatłolubnego by się tu przydało .Na rabacie jest linia kroplujaca.
Może zamiast gożdzików dać żurawki i Hakonehloa( zawsze o niej marzyłam)a za nimi to już muszą być światłolubne .Polubiłam tą Stipe może jednak zostawic skoro jest tam słońce? Pasowałyby jeszcze jarzmianki?
Te trzmieliny co proponowała Danusia dadzą radę pod nagrzewającą się ścianą?Bo świecznice chyba nie...?

Chyba bałaganu narobiłam tymi pytaniami, ale chciałabym skorzystać ze wszystkich rad naraz skoro tyle pomocy dostałam
Kulą w płot 23:04, 29 cze 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Niskie rozplenice później startują i później kwitną niż te średnie. Hameln już wypuszcza małe kotki a mój 'little boy' dopiero w powijakach. Rozplenice lubią wilgoć. Na suchym stanowisku są marne

Na suche lub umiarkowane miejsce nadaje się świetnie stipa, ew. sesleria. Na korzyść tej drugiej przemawia fakt, że szybko startuje i bez problemu zimuje.

Może niskie berberysy + carex bronze form, albo zamiast berberysów tzrmielina cięta w kulki
ew. przywrotnik 'alchemilla molis' (ślimaki nie przepadają za nim + Carex elata 'Aurea' + niska, compaktowa szałwia (np.Marcus) lub równie kompaktowe przetaczniki.

Toszko super dzięki za gotowe zestawienia Seslerii nie znałam wcale a to ładna trawka. Myslalam o trzmielinie wiesz, ale mam tam już buksy to za dużo kulek a może płożąca? Podumam nad Twoimi podpowiedziami. Dzięki
Odcienie zieleni 2 22:31, 29 cze 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Ewelinko, u mnie tez bukszpany coś podsychają Pewnie część będzie do wymiany. Stipa będzie bardzo zwiewna, nada lekkości Dzisiaj widzialam stipę, ale w takich cenach Normalnie poszaleli.
Za ile widziałaś?
Odcienie zieleni 2 22:26, 29 cze 2016

Do góry
Ewelinko, u mnie tez bukszpany coś podsychają Pewnie część będzie do wymiany. Stipa będzie bardzo zwiewna, nada lekkości Dzisiaj widzialam stipę, ale w takich cenach Normalnie poszaleli.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies