Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 02:39, 02 mar 2016

Do góry
Pomarancza napisał(a)
Kochani, mam zagwozdkę z rabatą przed domem. Jest ona przy ogrodzeniu frontowym, widzę jej część z okien salonu. Teren będzie przygotowany na wiosnę.
Chciałabym na tym kawałku ziemi rośliny głównie zimozielone i trawy, z małym dodatkiem roślin kwitnących. Rośliny od tych średniego wzrostu do wyższych, żeby zrobiły widoczną masę zieleni. Nie ma potrzeby robienia tradycyjnego szczelnego żywopłotu, może być swobodniejszy układ. Zależy mi na możliwie dużej masie zieleni.

Problemem jest szerokość rabaty: zaledwie ok 1,3m, za słupami zwęża się, ale tam już raczej irgę posadzę i tyle. Od furtki do pierwszego słupa jest ok 410cm, między słupami 230cm, całość ma 14 metrów długości.

Kamień z gabionów prawdopodobnie ma zasadowy odczyn, więc odpadają typowe rośliny kwasolubne. I muszę zasłonić czymś ten paskudny słup .

widok z okna:

Moje pomysły: kępy juki ogrodowej, słupy zasłonięte dwiema tujami (Jakimi? Szmaragdy mi lekko obrzydły i chyba są za wąskie, czy żółtawe aureospicata nadałyby się? Albo kórnik? lub coś innego?), + trzecia taka sama tuja na prawo od słupa. Pomiędzy nimi co? Może być małe liściaste. Albo trawy.

Na gabiony miejscami puszczona trzmielina, żeby się wspinała (wytrzyma silne południowe słońce?).

Z roślin, które już mam, a które chciałabym mieść w tym miejscu to :
- whipcord na pniu
- pomarańczowy milin - nie wiem, czy lepiej puścić go po słupie, czy po ogrodzeniu?
- bordowy perukowiec, którego chcę prowadzić na małe parasolowate drzewko.
- koło furtki róża pnąca w towarzystwie trzmieliny harlequin - jaki kolor, żeby pasował do milinu? Żółta? Czerwona?

Rabata jest nasłoneczniona krótko, ale konkretnie: ok 4h latem, w godzinach 11-15.
Proszę o pomoc.

Zacznę od podkreślenia, że 4 godziny słońca to za mało dla wielu wymienionych przez ciebie roslin...

Kwestia milinu - osobiście raczej bym brała pod uwagę opinie o inwazyjności tej rosliny, a to, że niektórzy nie mają z tym pnączem problemów wynika z młodego wieku milina.
Słup. Zastanów się, czy nie warto by było zrobić jakiejś fajnej, w stylu ogrodzenia kratownicy na tym betonie i puścić po niej róży w towarzystwie powojnika kwitnącego w odmiennym terminie. Dodatkowo towarzystwem moze być zimozielony bluszcz. W ten sposób rozwiążesz problem irytującego słupa, a jego obecność możesz przekuć na praktyczny aspekt rabaty.
Zastanów się też czy ta rabata w swej wąskości i długosci najlepiej by nie wyglądała "monotematycznie" obsadzona - gęsto ale z ograniczeniem gatunków, tak by utrzymać elegancję z zachowaniem bujności zieleni. Jeśli jest tam dostatecznie wilgotno to można luźno, w odstępach posadzić cisy kolumnowe lub fastigiata jako element zimozielony (na tuje tam zbyt krótko operuje słońce). Pomiędzy, w pasie wyżej prowadzone hortensje bukietowe i przed nimi pas rozplenicy lub hakonechloa (ta szybciej startuje na wiosnę).
I nic więcej - z resztą więcej w tak ograniczonej szerokosci nie upchniesz.

Inna opcja to kilka wysoko szczepionych, min. 2,30m drzew posadzonych w równych odstępach, a poniżej wspomniana hakonechloa lub rozplenica. Drzewa jakieś niewielkie, no. jarząby fastigiata, graby fastigiata lub inne.

Natomiast milin możesz posadzić w ogrodzie np. przy tarasie lub altanie.
Bordowy, wymagający duzo słonca perukowiec także posadź w innym miejscu.

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 23:56, 01 mar 2016

Do góry
JOlu, poczekaj jeszcze z tydzień z tym kradziejstwem. Jeszcze w tym roku w ogrodzie nie byłam, może zrobię jakieś co bardziej się Tobie spodoba?

A jeszcze w moim parku z przebiśniegami nie byłam. Może w niedzielę się uda pogoda, to i tam kilka fotek pstryknę.

Co u Ciebie? Już ogródkujesz? Czy też taka "brudna wiosna' jak u mnie?

Mój jest ten kawałek ogrodu 23:34, 01 mar 2016

Do góry
Pewnie że tak. Może w taki sposób z przesłoną z roślin?
Ogródek Iwony 23:23, 01 mar 2016

Do góry

taką drogę mogłabym mieć do domu codziennie - ale bym się gapiła
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:08, 01 mar 2016

Do góry
Wstawiam teraz odręczny plan mojego ogrodu. Postaram się również pokazać poszczególne "zakątki". Chciałabym wprowadzić pewne zmiany w moim ogrodzie. Przede wszystkim trochę złagodzić te formowane drzewa i krzewy przez wprowadzenie np. zwiewnych traw, bylin. Mam też takie miejsca do całkowitej zmiany. Liczę na krytyczne spojrzenie Ogrodomaniaków i pomoc w zaaranżowaniu mojej zielonej oazy
Oto naszkicowany przeze mnie plan

Dodam, że cała działka ma tylko 6 arów
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 23:00, 01 mar 2016

Do góry
Wszystkim dziękuję za wspólną zabawę. Zapraszam na jutro.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:58, 01 mar 2016

Do góry
Powojniki i wiciokrzewy mają już dość spore pąki

maki
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 22:56, 01 mar 2016

Do góry
No tak, marzec Wam nasypał z pełnego garnca, u mnie mu się ostały ino paproszki,

Ale nie zazdroszczę, bo teraz za śniegiem nie przepadam.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:55, 01 mar 2016

Do góry
Nieśmiało zaczynają kwitnąć krokusy botaniczne

te ogrodowe dość już mocno wybiły z ziemi

Tulipany nie ozostają wtyle
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:54, 01 mar 2016

Do góry
a mam znalzałam z 13 października
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:52, 01 mar 2016

Do góry
Trochę zaczęłam działać w ogrodzie Zakupiłam szpadel do kancików - wykonałam nawet pierwsze próby Zdjęłam okrycia z hortensji bukietowych - bałam się, że przy takich temperaturach dodatnich jak były ostatnio za szybko ruszą. Poza tym miałam u ich "stóp" posadzone krokusy a tak wogóle to chyba niepotrzebnie przykrywam te moje hortensje... Oskubałam też z brzydkich liści żurawki - nie wiem czy dobrze robię bo niektóre dość teraz "skromnie" się prezentują.
A oto kilka ujęć wczesnowiosennych z niedzieli
rojniki mają się dobrze

Filipiny Azja 22:40, 01 mar 2016

Do góry
The End
Filipiny Azja 22:35, 01 mar 2016

Do góry
Wyspa Cebu -
Cebu City – miasto na Filipinach na wschodnim wybrzeżu wyspy Cebu. Ośrodek administracyjny prowincji Cebu. W 2010 roku jego populacja liczyła 866 171 mieszkańców. Jest piątym najludniejszym miastem kraju.

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:34, 01 mar 2016

Do góry
Pozdrawiam wszystkich
i zostawiam najbardziej aktualne kwiecie które bardzo lubię

Filipiny Azja 22:34, 01 mar 2016

Do góry

Filipiny Azja 22:33, 01 mar 2016

Do góry

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:31, 01 mar 2016

Do góry
i jeszcze coś zostało
dzwonek Sarasto mój nowy nabytek od Doroty już się pokazał

nie ma kiedy pryskać promanalem a potrzeba jest

W trakcie obchodu w sobotę zapadła decyzja odnośnie twego jalowca
ma opuścić to miejsce i tu ma być jakaś tuja robiąca za kolumnę

a może są jakieś inne propozycje

Ogródek Iwony 22:26, 01 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirelko, o igiełkowej napisałam u Ciebie
Anabelkę mam. Jedną kwitnącą, w pierwszym roku posadziłam ją przy różowych różach, i był moment, że nie zagrała mi kolorem, jak się limonkowa zaczęła z czasem robić.
Potem ją trochę przesadziłam na rabacie i zachwycałam się nią. Dostałam od sąsiadki dwie mizerne sadzonki, które u niej rosły w przeciągu. Dosadziłam do mojej pierwszej przy jodle koreańskiej. Spodziewam się w tym roku, ze wszystkie trzy zakwitną.

Planuję je jeszcze w nowym miejscu przy brzozie niedaleko host. Posadzę na tle szmaragdów. Mogłabym rozmnożyć z patyczków, ale nie wiem, czy chcę czekać jeszcze jeden sezon na nie
Choć anabelki najłatwiej się ukorzeniają
Anabelle najszybciej kwitną i długo. Dlatego je chcę
Ale mam też Vanilia Fraize (kiedyś ci pokazywałam), Lime Light, Little lime, od jesieni też Polar Bear

Super ta anabelka i najwcześniej kwitnie
Chyba sie skuszę pod szmaragdy i posadzę żurawka.
Na początku myślałam o limce, ale ona dość późno kwitnie.
Filipiny Azja 22:24, 01 mar 2016

Do góry

Filipiny Azja 22:23, 01 mar 2016

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies