Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

U Matki... 17:56, 10 lut 2016

Do góry
Matka napisał(a)
Oczywiście patyki Anabelle na nowe miejsca w ogrodzie się ukorzeniaja od miesiąca w domu.

Hortensja od Hortensjady ładnie przezimowala.

Matko opisz , proszę, jak potraktowałaś te patyki hortensji. Chciałabym zrobić to samo, ale nie wiem, czy już ciąć. I co dalej z tymi gałązkami? Kiedy obcięłaś hortensje, że patyki puściły już liście ??? Używałaś ukorzeniacza?
Mój ogród w cieniu drzew 17:27, 10 lut 2016

Do góry
I to by było chyba tyle,
Na koniec kawałek w zasadzie skończonej rabaty przy tarasie ( buksiki, żywopłocik z trzmieliny i 3 sztuki lawendy, która trochę mi uschła, więc nie wiem czy nie wsadzę tam czegoś innego ) nie mam dobrego zdjęcia z lata, żeby było ją widać, poza tym

Mój ogród w cieniu drzew 17:21, 10 lut 2016

Do góry
szersza perspektywa - w tle kwitnący (!) jaśmin ( coś czasem u mnie kwitnie )

kwitnące róże ( one autentycznie kwitną w cieniu ! )

żeby nie było, że nic nie zrobiłam w zeszłym roku - nareszcie oddzielone borderem od trawy ( korę już też mają )

Sprzeczność w ogrodzie 17:19, 10 lut 2016

Do góry
Jana napisał(a)
dla Miłego Gościa dzisiejsza fotka, forsycja zaczyna kwitnąć

Tak szybko?
Ja kilka gałązek ciachnęłąm do wazonu, ale na zewnątrz i na razie nic.
Mój ogród w cieniu drzew 17:14, 10 lut 2016

Do góry
skarpa za piaskownicą ( jeszcze dwa jałowce do usunięcia )

komunijne dziecko w majowym ogrodzie

i początki rabaty przy tarasie
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:13, 10 lut 2016

Do góry
Wczoraj na nasze Podhale halny zawiał!
Nie był słaby wcale!
Na dachach w Zakopanem używał do woli,
kultura w tym mieście za dachy "zasoli".
W Murzasichlu wypoczywa z rodziną Karola!
Ciekawe czy nie nawiało jej wirusów Ebola?
Jak donosi FB Karola nie boi się Ebola
i tory saneczkowo narciarskie ujeżdża!
Niech jej los wiele sił da!
Ale dziś, już słyszę, halny skręcił szyję.
Zbyszek się odzywa, znak, że nie ma straty.
A może ten wiatr zawiewa na raty?
Nie tak jak u mnie nad Bałtyku brzegiem,
Jak zaczął dąć w listopadzie,
Wieje do tej pory! Na nic me prośby,
żale i me złe humory.
Mazowsze i Śląsk Dolny w strugach deszczu stoi,
A Suwalskie? To ni wiatru,
ni śniegu się nie boi!
Swoją puszkę znaczy, Pandora otwarła!
Niech by tę Pandorę jaka kolka sparła!

Mój ogród w cieniu drzew 17:07, 10 lut 2016

Do góry
No to lecim z fotami z zeszłego roku

początek sezonu - widok na "przedogródek" - taczki w ruchu czyli grabienie resztek liści po zimie. ( Ciągle nie mogę wymyśleć kształtu rabaty przed samym wejściem do domu, żeby "grała" z tą po drugiej stronie )

nasza wiosenna Maja w ogrodzie czyli nasz nabytek z grudnia zeszłego roku

rodek no name z Liroja, miał tyle pąków, a w tym roku już ani jednego nie widzę

I Cunningham też już w tym roku bez pąków

Ogród Małej Mi - sezon 2015 16:49, 10 lut 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Wygooglałam... śliczne .. i zmyłka z nazwą.. nie są białe, białe tylko pręciki

Za to katalpa tak przyrosła... że urwała śrubę którą byłą skręcona..to się nazywa siła. Aby urwać śrubę musiała ją ciągnąć siła grubo ponad 3 tony!!!!!!

Wykręcona druga.. niech się drzewo nie męczy.. ale ładnie się zrosła

Dla tych co nie śledzili tematu.. w 2014 przepołowiło mi katalpę.. skręciliśmy ja do kupy. Operacja się udała

Pamiętam tą burze i ten pogrom jaki uczyniła w twoim ogrodzie, ale z tą śrubą......to kto by pomyslał, nie do uwierzenia wprost...jaka to siła ....

Mam mnóstwo stron do nadrobienia u ciebie Aniu
Ale pozdrawiam cie juz teraz mocno
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:33, 10 lut 2016

Do góry
Witam.
Przybyłam do tego tematu, bo zapewne zagląda tu sporo forumowiczów i oczywiście Szefowa.
W przyszym tygodniu (o ile karta pogodowa się nie obróci i zima nie zaszaleje) będziemy kłaść obrzeża wokół domu. Na chwilę obecną najbardziej problematyczna jest strona północna (jest to ściana garażu, miejsce gdzie jest najwięcej cienia. Już w moim wątku została poruszona opcja opaski wokół domu-musiałabym zdecydować, albo opaska, albo rabata, bo przesmyk między ścianą, a granicą działki jest zbyt wąski, by starczyło miejsca i na i na to. Na mój gust rabata bedzie lepszym rozwiązaniem-bo generalnie ściana jest pusta i fajnie, gdyby coś się na niej działo.
Po pierwsze chciałam poruszyć kwestię szerokości (czy pociągnąć rabatę od kantu kostki brukowej, czy wysunąć ją trochę- w opcji A-będzie 60cm szerokości-czyli chyba za wąsko-a wąskie rabaty to już zaserwowałam sobie przed domem). I co tutaj nasadzić?Jest cień-pomyślałam o żurawkach limonkach, żeby była jakaś wesoła plama wzdłuż brzegu całej rabaty, a co wyższego? MOżna w tych warunkach posadzić jakąś trawę?NIe chciałąbym też, zeby nie było zbyt żółto, bo w miejscach słonecznych poszłabym w kolory typu różowy, biały, lila, fiolet np.lawenda i nie wiem czy wówczas miało by to ręce i głowę.
Fotka poglądowa:
Ogród Loczka 16:12, 10 lut 2016

Do góry
Moja nowa aranżacja bbyło biało i złoto jest: biały spray i troche farby
Gożdzikowa - wiejski ogród 16:09, 10 lut 2016

Do góry
dubelek
Moja codzienność - ogród Oli 15:44, 10 lut 2016

Do góry

Płytki są na placyku a krawężniki na ścieżce. Krawężniki mają dziurki jedne mniej drugie więcej ale bardziej mi się podobają jak te płytki Nasze mają 30x100 ale zauważyłam, że 20x100 są bardziej gładkie jakby mniej tych dziurek chyba dlatego, że są cieńsze.
Gożdzikowa - wiejski ogród 15:13, 10 lut 2016

Do góry
Zobaczcie co znalazłam pod krzakiem
,wsadzilam w lato,postawilam pod krzakiem,i tak stało w zapomieniu ...i co Wy na to?
Basia - Mój Świat 15:10, 10 lut 2016

Do góry
basia3 napisał(a)
Zaczęło się, przygotowania do wiosny i kolorowego lata rozpoczęte

Basiu szalejesz gdzie kupiłaś takie super doniczki do wysiewu?
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 15:07, 10 lut 2016

Do góry
Na Łowieckiej 14:44, 10 lut 2016

Do góry
inag napisał(a)

Tak to mniej więcej wyglądać:

Graby - przed nimi żywopłocik z bukszpanu, który mam nadzieję, ze podkreśli i uporządkuje to wszystko. W środku róże artemis (zachorowałam na nie) i jakieś trawy w jednym gatunku jako wypełniacz. Myślałam o stipie, bo niesamowicie mi się podoba.

Mam jeszcze koncepcję, żeby z tyłu dać miskanta variegatusa, dla rozjaśnienia ciemnego tła z laurowiśni ale boję się czy artemisy nie zginą na jego tle???
No i jutro muszę zadzwonić do "mojego" pana od drzewek, kiedy mogę się spodziewać, że zdobędzie dla mnie graby.. Później się tylko modlić żeby M nie znalazł rachunku za drzewa

No pięknie to sobie wymyśliłaś! To tylko u mnie w głowie pusto A z rachunkami widzę, że masz to samo co ja ha ha Ja robię to tak, że próbuję przejąć przesyłkę i cichaczem zakupy za dom a później upycham Rachunku M. nie ma prawa zobaczyć Teraz jak jestem na macierzyńskim to już się boję wiosny - kurier z zakupami mile widziany
Mój mały ogródeczek :) 14:44, 10 lut 2016

Do góry
moje szklarnie
Z Pszenicznej ... 14:27, 10 lut 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Jak to zdjęcie zobaczyłam to pierwsze co mi do głowy przyszło to ciemnoilistne drzewo/a, zobacz sobie Malus Red Splendor, Prunus Royal Burgundy, Prunus Hollywood - ta z podobno smacznymi owocami. Do siebie szukałam jakiegoś ciemnego i te mi w oko wpadły .
Do raju daleko - u Ewy 14:05, 10 lut 2016

Do góry
Zrobiłam zdjęcia i wysłałam zapytanie do Bogdzi, ale może ktoś z czytających u mnie, będzie mógł mi pomóc?
W ubiegłym roku pytałam Bogdzię jak pomóc mojemu rododendronowi President Rosvelt, to było na tej stronie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2074-rododendronowy-ogrod-ii?page=3146

Przepraszam, że nie wrzucę zdjęcia z ubiegłego roku, ale nie mogę go znaleźć.

Martwiły mnie brązowe plamki. Przez cały sezon te plamki zostały i nie zmieniały się. Rh kwitł i wyglądało to całkiem zdrowo.
W tym roku wygląda dużo gorzej po zimie. Czy on przemarzł? Czy coś innego mu dolega? Jak mu pomóc?
Dwa inne rh obok niego wyglądają zdrowo.

Rododendronowy ogród II. 13:59, 10 lut 2016

Do góry
Bogdziu, w ubiegłym roku pytałam Cię jak pomóc mojemu rododendronowi President Rosvelt, to było na tej stronie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2074-rododendronowy-ogrod-ii?page=3146

Przepraszam, że nie wrzucę zdjęcia z ubiegłego roku, ale nie mogę go znaleźć.

Martwiły mnie brązowe plamki. Przez cały sezon te plamki zostały i nie zmieniały się. Rh kwitł i wyglądało to całkiem zdrowo.
W tym roku wygląda dużo gorzej po zimie. Czy on przemarzł? Czy coś innego mu dolega? Wiesz może jak mu pomóc?
Dwa inne rh obok niego wyglądają zdrowo.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies