Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tu ma być ogród :) 14:40, 08 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Wydrukowałam sobie żeby jakieś fale porobic ale nijak mi nie wychodzi
Może jednak poszerzyć tą rabatę ale zrobić na prosto?

A widziałaś ten rysunek powyżej co Asi wrzuciłam w odpowiedzi na jej post?

To jeszcze fotka zrobiona z balkonu w pokoju nad wykuszem, widać prawie całą krawędź działki z zaokrąglonymi rabatami w narożnikach
W ogóle cała ta rabata ma 31 m długości więc miejsca sporo, żeby pomanewrować falami.

Jeśli na prosto to nie wiem jak, objąć rabatą graby i poszerzyć w ich obrębie o taki prostokącik?

Rabaty długiej na 31 m i szerokiej na 4,5 m nie chcę, bo już teraz nie wiem czym to obsadzić
Legendy, baśnie, podania... o kwiatach, drzewach, roślinach 14:27, 08 lut 2016

Do góry
Bajka o Sniegu i Przebisniegu

Bog stworzyl wszystko: trawe, ziola i kwiaty. On dal im najpiekniejsze kolory. Na samym koncu stworzyl snieg. "Kolor mozesz sobie sam znalezc, taki ktory wszyszko pozera na pewno znajdzie sam cos odpowiedniego".
No wiec poszedl snieg do trawy i prosi "daj mi twoj piekny zielony kolor", poszedl do rozy i poprosil o jej czerwona sukienke. Poszedl do fiolka i slonecznika. Kazda roslina wysmiewala go, kazala isc dalej i szukac gdzie indziej. Bardzo zasmucony Snieg przysiadl na brzegu lasu i tam dojrzal malego bialego Przebisniega. "Daj mi swoj kolor, skoro nikt mi nie chce dac swego koloru to bedzie ze mna jak z wiatrem, ktory jest przezroczysty i nikt nie wie dokad gna" poprosil zrezygnowany. Przebisnieg na poczatku chcial odmowic ale zrobilu mu sie zal Sniegu i powiedzial "Jesli podoba Ci sie moj plaszczyk to mozesz go sobie wziasc. Snieg przywdzial plaszczyk i stal sie bialy. Ale od tej pory jest wrogiem wszystkich kwiatow. Przyjazni sie tylko z przebisniegiem. Tylko on moze kwitnac w zimie a snieg otula go ciepla kolderka.

Pogubiłam się po drodze... 14:11, 08 lut 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
A o tu Reniu panele drewniane a na panele bluszcz pospolity, bo nie mogę go dać na siatkę bo siatka nie moja tam jest ok 50 cm szerokości, więc nic innego tam dać nie mogę, bluszcz z czasem zarósł by panele i nie musiała bym sąsiada oglądaćmój em stwierdził ostatnio że jak mi nie pasuje widok za siatka to się wcale tam patrzeć nie muszę, czym zirytował mnie jeszcze bardziej, obiecał mi w tamtym roku że zrobi bo w lecie jak sąsiad kosi trawę swym traktorkiem to skoszoną trawę mam na całej drodze i rabatach no ale widocznie się emowi odwidziało

Faktycznie to może drażnić też by mi na nerwy działało Amelio Ato sąsiad też upierdliwy co mu bluszcz przeszkadzałby. U mnie rośnie rdest auberta jako zasłona. On rozrasta się w błyskawicznym tempie tylko ciężko nad nim zapanować. Tnę go często.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5905-zielonym-od-linijki-ogrod-ivony?page=5
Pogubiłam się po drodze... 14:05, 08 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A panel na co?
A o tu Reniu panele drewniane a na panele bluszcz pospolity, bo nie mogę go dać na siatkę bo siatka nie moja tam jest ok 50 cm szerokości, więc nic innego tam dać nie mogę, bluszcz z czasem zarósł by panele i nie musiała bym sąsiada oglądaćmój em stwierdził ostatnio że jak mi nie pasuje widok za siatka to się wcale tam patrzeć nie muszę, czym zirytował mnie jeszcze bardziej, obiecał mi w tamtym roku że zrobi bo w lecie jak sąsiad kosi trawę swym traktorkiem to skoszoną trawę mam na całej drodze i rabatach no ale widocznie się emowi odwidziało
Le Jardin de Marigny – Normandia 14:04, 08 lut 2016

Do góry
Kondzio napisał(a)

A tutaj są moje krzesła. Dokładnie takie same.
Le Jardin de Marigny – Normandia 14:00, 08 lut 2016

Do góry
Kondzio napisał(a)

Co to jest za roślina?
Le Jardin de Marigny – Normandia 13:52, 08 lut 2016

Do góry
Kondzio napisał(a)

To jest to! Tego mi brakuje. Co to za drzewka były?
Piękna relacja.
Tu ma być ogród :) 13:38, 08 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Albo fale ktora powstanie przy sciance pociagnac az do brzóz

tak to ma być, ta fala musi być pociągnięta do rabat w obu narożnikach działki, czyli z jednej strony do zagajnika brzozowego, z drugiej, czyli przy ogrodzeniu do rabaty z berberysami i planowaną seslerią jesienną.

Na fioletowo jak jest, niebieska kreska jak będzie (tylko chyba zbyt duże krągłości mi tam wyszły, a w rzeczywistości wypadnie chyba łagodniej)

Moje ukochane miejsce na ziemi 13:31, 08 lut 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Jeszcze różowe hiacynty do pary
Powiew wiosny na przekór zimie.

U mnie też pachną... różowe a jesienią cebulki pójdą do ogrodu
Funkie - Hosta 13:29, 08 lut 2016

Do góry
Z lewej strony są posadzone co 30 a z prawej co 50 Kobieto z tego się nie strzela i nie ma aż takiego znaczenia. Liczy się efekt a żeby był lepszy to lepiej posadzić gęściej, najwyżej kiedyś wykopiesz i podzielisz.

Ja sadzę jak mi się wsadzii na to nie ma przepisu w internecie

Zielonym od linijki - ogród Ivony 13:08, 08 lut 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
Nie wiem jak bardzo chcesz obsadzić front ?
Pomysł Asi fajny ale pomyślałam, że może lubisz prosto ze schodków podreptać po trawce więc może coś takiego

Ola ty to chyba jasnowidz jesteś bo właśnie tak wczoraj myślałam że lubię ze schodów wprost na trawnik
Wygląda to fajnie tylko ta rabata po prawej stronie ta bliżej domu to będzie taka wąska kiszka szeroka na 1,5 metra a długa pewnie z 10 i tu problem czym to obsadzić? Choć widzisz będzie miała powtórzenie od strony południowej bo tam też wyjdzie 1,5 metra i ok 10 długości
Zielonym od linijki - ogród Ivony 13:01, 08 lut 2016

Do góry
Nie wiem jak bardzo chcesz obsadzić front ?
Pomysł Asi fajny ale pomyślałam, że może lubisz prosto ze schodków podreptać po trawce więc może coś takiego
Droga do spełnienia 12:56, 08 lut 2016

Do góry
częśc do obsadzenia cisami lub szmaragdem
łącznie 11 metrów od świerka do bzu
hmmm to chyba dużo

na studnie nie patrzymy
Pszczelarnia 12:50, 08 lut 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Czy takiego wilczomlecza powinnam przyciąć, czy dać mu rosnąć?

To migdałolistny, powinno się zostawić, ja jesienią dzieliłam oraz siewki zbierałam, cudny jest
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:49, 08 lut 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
nie spoko tam półcień jest wejście od strony północnej

przód domu

przed ogrodzeniem droga i działki sąsiadów

Cudnie się zapowiada, jeszcze trochę i na miejscu ogrodu będziesz doglądać
Tu ma być ogród :) 12:45, 08 lut 2016

Do góry
I jeszcze z innej perspektywy, na tych ujęciach widać, że jeśli ścianka miałaby być zaoblona to byłby to bardzo łagodny łuk (wycinek elipsy)

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 12:43, 08 lut 2016

Do góry

A dziś rozpoczęłam sezon grzybowy tegoroczny. Ze spaceru przytargałam garść zimówek aksamitnotrzonowych, albo jak nazywają grzybiarze płomienica zimowa.
Będzie jutro świąteczna jajecznica.

mniam

Tak się ze mną zima żegna!

Nawet nie wiedziałam, że o tej porze są jadalne grzyby, wyglądają apetycznie, jak dla mnie, rewelacyjne pożegnanie zimy
Deszcz niech ucieka, posyłam słonko, starczy juz deszczu roślinkom, buziaki Haniu
Ogród Eli 12:38, 08 lut 2016

Do góry
Kasia, Ola, Ania dzięki
korci mnie strasznie by coś pokopać...mam tydzień urlopu...ale chyba jakoś muszę się powstrzymać
jak tylko warunki będą odpowiednie to na pierwszy rzut do rozbiórki idą dwa 10-letnie skalniaki tylko co ja tam nowego zrobię to nie mam zielonego pojęcia bo to teren pochyły ale wiem jedno...że już ich nie chce
fotki stare ale pokazują jaka górka a i w nasadzeniach nie wiele się zmieniło

muszę pobuszować po forum może mi jakiś pomysł do głowy wpadnie
Tu ma być ogród :) 12:37, 08 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Wiem ze lubisz oblisci wiec idz w to

lubie, nie lubię, jestem poniekąd na nie skazana, charakter domu i ułożenie kostki już wymusza pewne rozwiązania, zrobiłam fotki żeby zobrazować jeszcze lepiej sytuację. Rozłożyłam wąż wyznaczając na oko ta linię wyżwirkowanej rabaty.

Na pierwszym zdjęciu spojrzenie w stronę wykuszu z miejsca, gdzie byłaby ściana wodna.

I lekko z boku, tak że widać jak miałaby wyglądać ta rabata - graby są posadzone w odległości 105 cm od miejsca gdzie zaczyna się trawnik, tak więc rabata w najszerszym miejscu miałaby w całości (częśc wykorowana i żwirkowa) szerokość około 4,5 m.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies