Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kondziowy Ogród :) 10:44, 11 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przeczytałam te kilka łądnych stroniczek, ta naprawa nie jest taka straszna, jakoś dasz radę a autobusem to ja też jeździłam, to żadna ujma

Czekamy na cieplejsze dni, ja odpalam sezon też niedługo Trzymaj się., pięknie Ci kwitnie:
Ja się nie wstydzę jeździć autobusem nawet polubilem hi hi musimy jakoś dać radę mimo ze nie było żadnych pieniędzy i nie mieliśmy na rachunki ale musimy dać radę. To dobrze ze zaczynacie sezon mam nadzieje ze ja tez zastanawiałem się nad wyjazdem ale sam nie wiem
Witam Was Gorąco :) 10:43, 11 kwi 2013

Do góry
No i jeszcze artykuły

https://www.ogrodowisko.pl/tag/warzywa
Witam Was Gorąco :) 10:42, 11 kwi 2013

Do góry
O ogródkach warzywnych mamy wielki watek i sporo porad, popatrz na obrazki poczytaj, na pewno dowiesz się wiele rzeczy potrzebnych.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1390-ogrod-warzywny-warzywnik-kolezenskie-porady

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2683-warzywa-uprawiane-w-skrzyniach-pojemnikach
Lilie - Lilium 10:34, 11 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Odurzające są, może głowa rozboleć.

jej, a ja takie lubię
tyle mam nowych lilii, razem już będę miała około 100, ciekawa jestem, jak to w tym roku zakwitnie
Świerk serbski - Picea omorika 10:34, 11 kwi 2013

Do góry
Doły kopiesz przed sadzeniem, bo mogą się obsunąć, zawalić. Nie ma sensu robić tego wcześniej.

Jak sadzić drzewa i zaprawiać dołek poczytaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/283-latwe-ogrodnictwo-jak-sadzic-drzewa-i-krzewy

Kompost można kupić w niektórych większych miastach, mieszasz go z np torfem i ziemia z wierzchu, wykopaną z dołka i tym zaprawiasz dołek do sadzenia.

Jak nie masz tego to cokolwiek kup, nawet substrat torfowy, albo ziemię ogrodniczą, aby nie sadzić w piasek.
Lilie - Lilium 10:11, 11 kwi 2013

Do góry
Korzenie jak trzeba wyjdą przez dziury, więc jest ok. Dobre to jest. Zdjęcie muszę usunąć chyba że zrobisz swoje zdjęcie.
Cis - Taxus 10:10, 11 kwi 2013

Do góry
A wklej jeszcze zdjęcia jak teraz cały okaz wygląda i zbliżenie
Bukszpan (Buxus) - uprawa 09:16, 11 kwi 2013

Do góry
No właśnie tym się martwię, bo prace z marca i kwietnia mus wykonać w krótkim czasie
Cis - Taxus 09:15, 11 kwi 2013

Do góry
O cholercia, to one świeżo sadzone przed zimą są? Jeśli miały kiepskie korzenie to jest zagrożenie ża zamierają, Teraz je zroś od góry, podlej i obserwuj czy zaczynają wypuszczać młode przyrosty, czy matowieją i schną
Choroby i szkodniki cyprysików, cyprysik - Chamaecyparis 09:12, 11 kwi 2013

Do góry
Nie ma szans na odzyskanie wyglądu jaki być zaakceptował(a), moim zdaniem wyrzuć i wsadź nie cyprysiki a inne rośliny iglaste (tuje, cisy, świerki albo choiny kanadyjskie.
Żywopłot strzyżony liściasty 09:10, 11 kwi 2013

Do góry
Na pewno się rozsiewają chwasty na Twoją działkę. Róża na płocie zostanie, po prostu będzie przerwa w żywopłocie.

Może też być choina kanadyjska (Tsuga canadensis), bedzie jasna zieleń. Albo grab, bo to przecież wątek o żywopłotach liściastych. Masz dużo do wyboru.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/zywoploty
Kiedy, jak i czym pryskać.... 08:59, 11 kwi 2013

Do góry
Teraz usuwaj galasy - to ograniczy ich populację.

Opryskaj Promanalem teraz bo jest zimno jeszcze, inaczej byłoby już za późno. A zaraz po nim jak larwy rozpoczną żerowanie opryskuj kilka razy preparatem o działaniu systemicznym, taki który krąży z sokami np. Pirimor albo Confidor 200 SL

lub innymi np. Polysect 003 EC, Karate Zeon 050 CS, Decis 2,5 EC.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 08:51, 11 kwi 2013

Do góry
Powinien być wg umowy - na drugi dzień po wysłaniu
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 08:28, 11 kwi 2013

Do góry
Resztki roślin zimozielonych nie nadają się do kompostowania, bardzo trudno się rozkładają, jedynym wyjściem jest te suche spalić albo oddać do śmieci.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 08:15, 11 kwi 2013

Do góry
Spalić i popiół na kompost,

Żywopłot strzyżony liściasty 07:22, 11 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tutaj pewnie za chwilę będzie ktoś budował dom i zaciszne, spokojne miejsce się skończy. Jeśli tu jest taras to trzeba się zasłonić przed wzrokiem ciekawskich, dobrze stworzy się także tło dla roślin, których wcale prawie nie widać na tle tych chaszczy za płotem.

Posadź sobie tuje Smaragd albo Aureospicata, Cis wyjdzie drogo.

Lilaki stąd przesadź, bo żywopłot powinien być przy płocie.

Obawiam się, że prędko się tutaj nikt nie wybuduje. Działka ma sporo wad i pewnie nikt jej nie kupi. W sumie to dobrze, chociaż skończyłyby się chwasty.
Lilaki przesadzę.
A jak posadzę tuje to co z różami pnącymi, bardzo je lubię.
Chaszcze za płotem są straszne, co roku przynajmniej przy płocie część usuwam, ale wiadomo jak to chwasty, szybko wracają.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:30, 10 kwi 2013

Do góry
bella napisał(a)
Danusia potrzebuje pomocy. Czy da sie uratować świerka,jeśli tak to czym opryskać

Odpowiedź jest tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1910-rozpoznawanie-chorob-i-szkodnikow?page=12#post_4
Rozpoznawanie chorób i szkodników 23:29, 10 kwi 2013

Do góry
Kiepsko to wygląda, czy on czasem nie przemarzł, ale to dziwne bo to nie jest drzewo które łatwo przemarza. Może on miał ucięte korzenie albo był zalany? Cały jest blady, jakby już nic z niego miało nie być. Od kiedy tam rośnie i jaka była jego historia? Czy to nie było czasem drzewko z choinki bożonarodzeniowej? z uciętymi korzeniami?
Rozpoznawanie chorób i szkodników 23:27, 10 kwi 2013

Do góry
bella napisał(a)
Danusia potrzebuje pomocy. Czy da sie uratować świerka,jeśli tak to czym opryskać

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:23, 10 kwi 2013

Do góry
Z wizytówek:

MarlenaBH napisał(a)
Witam i gratuluję ogrodu, dopiero dzis odkryłam Pani stronę i jestem zachwycona. Ja mój ogród założyłam dopiero w zeszłym roku i teraz czekam co z niego po zimie zostało mam pytanie odnośnie roślin do donic. Chciałabym donice na taras i przed wejście, u Pani widzę hortensje, rozumiem że na zimę muszę je gdzieś schować?Mam już pomysł na rośliny jednoroczne ale chciałbym jeszcze coś całorocznego, co Pani proponuje? I jeszcze jedno pytanie: jesienią na liściach mojej katalpy pojawiły się szare plamy - jakby pleśń, liście opadły, czy teraz na wiosnę mogę jej jakoś pomóc, w szkółce widziałam, że wszystkie miały te plamy?
Dziękuje za pomoc, bo początki bywają bardzo trudne

Ja hortensje potem albo oddaję do posadzenia w ogrodzie, albo sadzę u mamy w ogrodzie, albo u mnie na ulicy. Nie przechowuję ich, ale można - w chłodnym garażu.

Całoroczne? do donic? - iglaki, bukszpany, trzmieliny, trawy, turzyce.

Katalpa pewnie miała mączniaka, pryskaj Topsinem przed wystąpieniem objawów, gdy pogoda jest mokra.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies