Na pewno do rowu wpływają jakieś oleje albo paliwo, czy inne "brudy". Taki kompost z tego do warzyw nie nadaje się, a na rabaty kwiatowe..sama nie wiem. Ja bym nie dawała. Chyba że w dołki pod rośliny ozdobne.
Ziemia gdzie rosną sosny nie musi być wcale kwaśna, niektóre sosny (Pinus nigra) wymagają ziemi obojętnej, nie kwaśnej. Generalnie są tolerancyjne co do warunków środowiska.
Wg mnie pod świerki wykop duże doły i zapraw dobrze kompostem. Wapna nie stosuj, im jest dobry dołek potrzebny. Sosny podkrzesaj od dołu, bo te pospolite ogałacają się od dołu i brzydko stare wyglądają.
Zachwycił mnie jego lekki sposób narracji i niewymuszony humor... wyrazistą i ciekawą osobowość prowadzącego wyczuwa się bez trudu Szkoda, że jego programy nie są u nas pokazywane (a może się mylę?)
Kora jest fajna, ale w bylinach i różach lepsza będzie materia organiczna, natomiast ogólnie w ogrodzie z krzewami stosuję korę, tylko ładną, bez śmieci i o jednolitym wyglądzie
Znam Alana Titchmarsha osobiście, spotykam go na Chelsea Flower Show co roku Mam też jego książki o ogrodaach. To wielka osobistość wśród ogrodników angielskich.
Święte słowa, dlatego szpadelek kupiony i będzie równanie, bo daleko mi do doskonałości w tym względzie. Próbowałam zwykłą łopatą, ale to nie wychodzi równo. A lubię takie właśnie naturalne przejście z trawnika na rabatę, żadnych obrzeży.
No i pomysł, by zamiast kory sypać próchnicę - super, bo nie mogę się przekonać do kory, szczególnie jej zapachu, ale i wyglądu na rabatach.
I to jest pomysł na biznes: produkcja i kompletacja. Trzeba mieć kawałek miejsca i dostawców liści oraz trocin z tartaku oraz hodowcę bydła w warunkach naturalnych.
Witaj Danusiu
Bardzo dziękuje za odpowiedź tak też myślałam , że ten żywopłot to taki złodziejaszek wody bo jego system korzeniowy jest bardzo płytki wiem bo nieraz kopiąc napatoczyłam sie na jego korzonki hi,hi,hi, Zastanawiałam się czy jak bym mocniej tą rabatę od tego żywopłotu odsunęła czy to cokolwiek by zmieniło ? Piszesz Danusiu o ściółkowaniu a mogłabyś mi ciemnej masie powiedzieć czym to zrobić ?? Ogród mam od 2011 r i dopiero sie uczę
Pozdrawiam Justyna