Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kwitnące byliny do cienia 12:36, 09 kwi 2013

Do góry
Jeśli masz możliwość odsuń rabatę i nawet odizoluj ją czymś w glebie, żeby korzenie nie lazły w Twoje roślinki.

POtem podsyp kompostu, żyznej ziemi, przekop lekko i sadź wykopane rośliny.

Ściółkuj korą bo inne ściółki są pewnie u Ciebie niedostępne.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 12:30, 09 kwi 2013

Do góry
Na pewno do rowu wpływają jakieś oleje albo paliwo, czy inne "brudy". Taki kompost z tego do warzyw nie nadaje się, a na rabaty kwiatowe..sama nie wiem. Ja bym nie dawała. Chyba że w dołki pod rośliny ozdobne.
Kubusiowo 12:28, 09 kwi 2013

Do góry
Na zdrowie psychiczne

Zazdraszczam miejsca na wysiewy, właśnie idę pikować pomidory
Bukszpan (Buxus) - uprawa 12:17, 09 kwi 2013

Do góry
Pisałaś że zamierzasz przesadzać w maju, więc to odpada, bo bukszpan wtedy rośnie.

Jednak nic nie stoi na przeszkodzie żeby przesadzić teraz zanim zacznie rosnąć.

Jeśli masz możliwość przesadź teraz albo w czerwcu. Po prostu on nie może mieć świeżutkim młodziutkich przyrostów, bo będą więdły w czasie upałów.

Jak przesadzisz teraz to po przesadzeniu przytnij i wtedy ładnie się zagęści.
Przycinanie - cięcie drzew owocowych - zabezpieczanie ran 12:14, 09 kwi 2013

Do góry
Wyciąć boczne gałęzie i wyprowadzić środkową na wyższy pieniek, jak osiągnie 2 metry, dopiero formować koronę.

Albo wyciąć gałązki skierowane do środka korony a z reszty kształtować niskie drzewo rozłożone na boki.
Świerk serbski - Picea omorika 12:12, 09 kwi 2013

Do góry
Ziemia gdzie rosną sosny nie musi być wcale kwaśna, niektóre sosny (Pinus nigra) wymagają ziemi obojętnej, nie kwaśnej. Generalnie są tolerancyjne co do warunków środowiska.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/355-iglaki-sadzenie-i-pielegnacja

Wg mnie pod świerki wykop duże doły i zapraw dobrze kompostem. Wapna nie stosuj, im jest dobry dołek potrzebny. Sosny podkrzesaj od dołu, bo te pospolite ogałacają się od dołu i brzydko stare wyglądają.

Tę sosnę można jeszcze bardziej podciąć od dołu.

Działeczka koło Muzeum 12:08, 09 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Znam Alana Titchmarsha osobiście, spotykam go na Chelsea Flower Show co roku Mam też jego książki o ogrodaach. To wielka osobistość wśród ogrodników angielskich.

Zachwycił mnie jego lekki sposób narracji i niewymuszony humor... wyrazistą i ciekawą osobowość prowadzącego wyczuwa się bez trudu Szkoda, że jego programy nie są u nas pokazywane (a może się mylę?)
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 12:05, 09 kwi 2013

Do góry
Kora jest fajna, ale w bylinach i różach lepsza będzie materia organiczna, natomiast ogólnie w ogrodzie z krzewami stosuję korę, tylko ładną, bez śmieci i o jednolitym wyglądzie
Działeczka koło Muzeum 12:04, 09 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To jest pensjonat koło Barcelony (Hiszpan jest szefem, byłam widziałam

A to jest ten (usunę zdjęcia jak zobaczysz)

W takim razie odwiedzając ciocię w Mikoszewie, sprawdzę czy dbają o zieleń
Działeczka koło Muzeum 12:02, 09 kwi 2013

Do góry
Znam Alana Titchmarsha osobiście, spotykam go na Chelsea Flower Show co roku Mam też jego książki o ogrodaach. To wielka osobistość wśród ogrodników angielskich.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 11:59, 09 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzięki temu szpadelkowi można łatwo i szybko doprowadzić wygląd ogrodu do doskonałości. Nie ma to jak czyste i konkretne linie trawnika. Na rabatach może być nawet niewiele roślin, ale jak są zadbane linie to ogród wygląda pięknie.
Najbardziej to widać przy pielęgnacji wiosennej,. Robi się kanty i zachwyt na całego
W swoim ogrodzie też robię, nawet częściej niż raz w roku, co jakiś czas jak się zatraci linia - poprawiam.

Święte słowa, dlatego szpadelek kupiony i będzie równanie, bo daleko mi do doskonałości w tym względzie. Próbowałam zwykłą łopatą, ale to nie wychodzi równo. A lubię takie właśnie naturalne przejście z trawnika na rabatę, żadnych obrzeży.
No i pomysł, by zamiast kory sypać próchnicę - super, bo nie mogę się przekonać do kory, szczególnie jej zapachu, ale i wyglądu na rabatach.
Działeczka koło Muzeum 11:59, 09 kwi 2013

Do góry
madzielena napisał(a)

Bardzo dziękuję za te adresy, część z nich już przeczytałam, ale na pewnę do nich wracać bo nie sposób wszystkiego spamiętać

Z pensjonatów w Mikoszewie znam tylko "Barcelonę" i Ośrodek "Kasia". W sumie Mikoszewo to nie jest jakiś kurort, choć w ostatnich latach znacząco się rozwinęło.

To jest pensjonat koło Barcelony (Hiszpan jest szefem, byłam widziałam

A to jest ten (usunę zdjęcia jak zobaczysz)

Mój 4 arowy azyl... 11:37, 09 kwi 2013

Do góry

Ewa567 napisał(a)
Jest co podziwiać i zazdrościć, Pozdrawiam Ewa

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:30, 09 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

U nas do wyboru do koloru

I to jest pomysł na biznes: produkcja i kompletacja. Trzeba mieć kawałek miejsca i dostawców liści oraz trocin z tartaku oraz hodowcę bydła w warunkach naturalnych.
Kwitnące byliny do cienia 10:33, 09 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzeba dolewać mocno Justynko, cień i półcień suchy mało co znosi.

Albo posadź np, śliwę wiśniową Nigra, zacieni je nieco. Aaa. zobaczyłam teraz zdjęcie. Nie sadź nic, a dolewaj i widać że rabata jest podwyższona kamieniami, woda z niej odpływa szybko, wyściółkuj rabatę i podlewaj rośliny w czasie gorącej pogody.

Rosliny są bardzo blisko zywopłotu, który dodatkowo jest mocno zakorzeniony i wypija im wodę.

Witaj Danusiu
Bardzo dziękuje za odpowiedź tak też myślałam , że ten żywopłot to taki złodziejaszek wody bo jego system korzeniowy jest bardzo płytki wiem bo nieraz kopiąc napatoczyłam sie na jego korzonki hi,hi,hi, Zastanawiałam się czy jak bym mocniej tą rabatę od tego żywopłotu odsunęła czy to cokolwiek by zmieniło ? Piszesz Danusiu o ściółkowaniu a mogłabyś mi ciemnej masie powiedzieć czym to zrobić ?? Ogród mam od 2011 r i dopiero sie uczę
Pozdrawiam Justyna
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:01, 09 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cokolwiek by nie było, jest lepsze od samego torfu.

Ale ja Wam powiem - róbcie kompost i używajcie kompostu Będzie za darmo. ja mam u Babci Jasi wielkie czarne donice z gotowym kompostem jak puch

Święte słowa zostawiam Danusiu zwiastuna wiosny
Kiermasz Roślin w Ogrodzie Botanicznym w Berlinie - Berliner Staudenmarkt 2013 23:59, 08 kwi 2013

Do góry
Iza nie pokazywała, a może w swoim wątku?
Wianki, dekoracje na Wielkanoc i obsadzanie skrzyneczek 23:57, 08 kwi 2013

Do góry
Zamiast niebieskich prymulek mogą być bratki

Wianki, dekoracje na Wielkanoc i obsadzanie skrzyneczek 23:56, 08 kwi 2013

Do góry
Niebieskie bratki pasują do wiosennych kompozycji. Popatrz na takie

Bukszpan (Buxus) - uprawa 23:53, 08 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przesadzanie pod koniec maja jest pod znakiem zapytania, bo wiosna w tym roku opóźniona. Przesadzać można jak zakończy przyrosty (są one jaśniejszego koloru) i kiedy zmienią kolor na ciemny, wtedy też drugi raz przycinamy. Raczej to będzie połowa albo koniec czerwca.

Pierwsze cięcie wykonaj teraz, jak śnieg stopnieje, da mu to zaczątki kształtu kuli, potem zacznie rosnąć przez maj i w czerwcu go przesadź i przytnij ponownie jak zmieni się na ciemnozielony.

Najpierw przesadzanie, potem cięcie, bo się potarga przy przemieszczaniu na nowe miejsce.

Pani Danusiu bardzo dziękuję za odpowiedź. W takim razie z przesadzeniem poczekam do połowy lub końca czerwca.

Pozdrawiam serdecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies