Rok temu planowałam moją rabate bylinową, z Małą Mi sie narysowałam, kropkami doniczki na kratkowanym papierze stawiałam w prawidłowych odstępach, a jak doszło do sadzenia, plany poszły w łeb. W realu więcej wchodzi i inaczej na żywo doniczki się rozstawia
Oglądam jeszcze raz projekt:
Nadal uważam, ze na żywo trzeba by było ułożyć wąż i zrobić wizję lokalną.
Rata na 1,5 metra, to dość wąsko. Za dużo nie wejdzie. )
Co do wody na tej rabacie, trzeba pamiętać o podlewaniu, albo dać linię kroplującą. Ja mam rabaty przy samym domu i podlewam wężem.
nowa bylinówka teraz wygląda tak ,ale już w lecie , a może i wiosną będzie cudna
Dżuma mnie nie opuszczała na krok tak się stęskniła za pancią
a trawka świeci, tylko trzy mają listki resztę skrócił przy ziemi zając
Nie ograniczaj ilości gatunków, nie ma takiej potrzeby w twoim przypadku. Klucze kolorystyczne zastosuj, przemyśl przechodzenie kolorów w trakcie spaceru. Niektóre kompozycje ulepszaj. Np tutaj. Kolor powojnika jest doskonały do wszystkiego, oprócz tej najbardziej różowej róży.
Piotrze, dziękuję za pochwały i oczywiście za wizytę.
Czy jestem taka jak myślisz? Nie wiem. Ale staram się nikogo nie krytykować i o nikim nie plotkować.
Posadziłam dzisiaj sosenki bo udało mi się przyjechać za widoku , a za chwilę mrozy , ale nie duże mają być, a w przyszłym tygodniu ma cięgiem lać deszcz to znowu by się nie dało Ale zabezpieczyłam , żeby cieplej miały
ten chochołek bliżej szałasu to armanda, a poniżej cedr himalajski
cedr rośnie już drugi sezon
oścista ma pierzynkę z trocin
Kulki bliżej brzegu, bo rozplenice je pożrą. Na każdą rozplenicę potrzebujesz docelowo metr przestrzeni. Hameln jest ładna https://pl.pinterest.com/pin/529876712386453826/
Musisz jej zarezerwować miejsce. Stipę dasz tam, gdzie będzie zbyt pusto. To taka ładna zapchajdziura
I chyba tych berberysów dasz mniej. W odstępach. Tak co 80 cm. Dla koloru. One się rozrosną.
Od strony schodów niższe roślinki. Tak, by wylewały się na schody. Ale by zostawić wygodne zejście do kotłowni
Ale też mam wątpliwość, czy jak dasz liliowce, to dać rozplenice? Choć na 4 metrach przecież tych liliowców tyle nie będziesz miała, to można dać i to i to. Ja miałam jedno i drugie na rabacie bylinowej i się ładnie uzupełniało. Choć moje rozplenice nie zakwitły, a liliowce kwitną w czerwcu, a potem są zielone kępki
Co do tych schodów, sama musisz zdecydować, jak daleko ma wejść ta rabata. Najlepiej ułożyć wąż po łuku.