Dziś sporo sikorek lata po ogrodzie.
Na tarasie na stole wysypałam troszkę ziaren, aby je obserwować. Przylatują, zabierają ziarenko i odlatują. Karmnik mam w głębi ogrodu na drzewie
A tu taki mini karmnik
Pszczółko, to u Ciebie??? W każdym razie i ja przywłaszczam sobie te fotkę, bo słyszałam że rozdajesz To jest po prostu rajski obrazek. Też sobie takie małe poletko czosnków, ale z hostami zafundowałam, ciekawe co z niego wyjdzie...Ale czuje po kościach, że bieda, w porównaniu do Twojego
Dominiko, chciej. Róże są piękne. I wiesz, już w zeszłym roku doszłam do tego, że jeśli się chce, by w ogrodzie się działo, to podstawy ogrodu tworzą wiosną rośliny cebulowe, w maju-czerwcu różaneczniki, potem są róże, potem hortensje i na końcu trawy. A zimą kulki, kostki bukszpanowe i inne zimozielone. Jak zgromadzisz w ogrodzie te roślinki, zawsze będzie kolorowo i pachnąco. No chyba, że ktoś lubi minimalizm. ja wole kolor, zapach, ... ach, już nie mogę się doczekać. Nie mogłabym mięć białego ogrodu
myślisz, że te hortensje w sąsiedztwie mojej wierzby będą ok? przeglądam realizacje Danusii i natknęłam się na takie zdjęcie:
wpadło mi w oko takie połączenie, no i mogłabym wykorzystać cyprysiki; hortki bardzo mi się podobają tylko musiałabym je zestawić z jakąś rośliną, która by ładnie wyglądała w okresie, kiedy one są brązowe, bo będą na widoku cały czas (okna z jadalni); sądzisz, że dobrze by wyglądały przy dereniach?
napisałam, że chcę zacząć od nowa, bo się pogubiłam, znowu zajmuję się tylko częścią, bo ta rabata to nie tylko to jedno półkole, ale też miejsce z wierzbą i akacją; chciałabym uzyskać efekt spójności i płynnego przejścia
szukałam włąsnie zdjęcia grabów dla edyty u siebie i trafiłam na to zdjęcie...w sumie do tej chwili trwająca zima mi nie przszkadzała. nie miałam takich uczuć jak zeszłej że już już natychmiast chce wiosne..nawet miałam chwile ze nie spieszy mi się bo nie zdąże w domu wszytskieo zrobić co zaplanowałm przed wyruszeniem w ogród...ale jak trafiłam na to zdjęcie to sobie przyponiałam uczucie spełniea i radości podczas tych prac....JA CHCE WIOSNE!!!
Witam, mam na imię Bogusław. Jestem z Wrocławia. Moja działka to parę metrów w Ogródkach Działkowych.
Na ten czas będę tylko obserwatorem forum, jeśli zajdzie konieczność podzielenia się lub konieczność zapytania to wówczas zabiorę głos.
Pozdrawiam Wszystkich sympatyków ogrodów.
Pada śnieg. Cieszyłąm się dziś, jak małe dziecko, ze mam mało zajęć i szybciej wracam do domu. Poszłam do ogrodu na fotki. Jednak śnieg jest ciężki, lepki. Większość w ogrodzie leży pod śniegiem
problem w tym, że posadziłam ją na rabacie ze stipą i w pewnym momencie ona ją całkiem przysłoniła, dlatego mimo, że mam zdjęcia tej rabaty to The Beatles na niej nie jest widoczny.
O tutaj jeden z 14.08 i akurat z chwaściorem w kępie - te wyższe sztywniejsze ździbła, które wyglądają jakby to były ździbła the Beatles, ale nie są.
Na poczatku września zabrałam te trawki z tej rabaty, na razie są w przechowalniku, a wiosną jak doprowadzę do porządku tył podwórka, gdzieś tam zamieszkają, bo tam też jest więcej cienia, a dla nich to zdecydowanie korzystniejsze warunki.
A dziś przewalam fotki z innych lat i tak wspominam ehhh żeby lato już było
już bym w ziemi pogrzebał coś nowego posadził i pochodził po ogrodzie
Czekam na rabaty bylinowe hortensje i róże tego jestem ciekaw co zrobią...
Na jesień poprzesadzałem nie które krzaczorki bo wyrosły za duże, i nie pasowały do reszty.