Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Co z tym ogródeczkiem począć 12:58, 06 lip 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)

Miejsce jest widoczne praktycznie z każdej strony ,a mi zależy żebym to ja widziała najwięcej ,ludziska niech przez szpary patrzą jak sa ciekawi

Babo, dlatego namawiałabym Cię na niskie nasadzenia. Przecież jak idziesz od furtki do domu to nie gapisz się w górę, żeby drzewa podziwiać. Widzisz to, co przed sobą, na dole. Graby ładnie wyglądają w jakiejś perspektywie, a jaka tu jest perspektywa? Chyba właśnie dla ludzisków tylko.
Ogród Mirelli 11:40, 06 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Szczerze? Na samym początku myślałam, że nie dasz Raz mnie nawet potwornie zirytowałaś - nie pytaj czym, bo już teraz nie pamiętam

Jestem bardzo zawzięta, jak już się za coś zabiorę to dokładnie, solidnie i do końca.
A zirytować to ja potrafię
"W kolorze blue" 11:34, 06 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Och, nie bądź tego taka pewna, bo gdyby taki plebiscyt ogłosić, to może się okazać, że pretendentów do tego tytułu jest dużo więcej. I z większymi szansami

Jest. Ja bezmyślnie bez czarny 'Eve' wyciągnęłam z dołka, myśląc, że on jest tylko zadołowany w doniczce - a on już się wrósł 9był bez doniczki) i po posadzeniu na nowe miejsce zwiędł był. Chyba nieodwracalnie.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 11:10, 06 lip 2015

Do góry
No niesamowite. Czyli z sadzonek robić, nie z patyków... Sadzonka stwardniałe, czyli takie półzdrewniałe?
Ogród Mirelli 11:02, 06 lip 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)

Dziękuję Tesiu za pochwałę - bardzo to miłe. A tak szczerze wierzyłaś we mnie, że dam radę wysmyczyć takie ładne rabatki i trawniczek?

Szczerze? Na samym początku myślałam, że nie dasz Raz mnie nawet potwornie zirytowałaś - nie pytaj czym, bo już teraz nie pamiętam
Ogród Mirelli 10:44, 06 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Fiu, fiu! Mirelko, świetnie! Trawnik jak marzenie, a rabaty miodzio.

Dziękuję Tesiu za pochwałę - bardzo to miłe. A tak szczerze wierzyłaś we mnie, że dam radę wysmyczyć takie ładne rabatki i trawniczek?
Mirkowy ogród (początki) 10:35, 06 lip 2015

Do góry
Nigdy już nie wywalę
W Gąszczu u Tess 10:34, 06 lip 2015

Do góry
Dziekuję i miłej lektury, Pszczółko
Kiedyś będzie tu ogród 10:25, 06 lip 2015

Do góry
To Ty mieszkasz nad Wisłą?
O bocianach, że wywaliły młode z gniazda u mnie było.
A w Czerwińsku nigdy nie byłam, a chętnie obejrzę ten park/ogród. Można tak z biegu?
Fajne masz te elementy z kamienia. Super!
W Gąszczu u Tess 10:20, 06 lip 2015

Do góry
No i chyba coś się stało, bo głowa mi pęka od wczoraj.
Dobra, będę żyć
Musiałam ogród odgruzować, bo się Gośka z Toszką zapowiedziały

Dziewczyny, czy można teraz ciemiernikom wyciąć część liści? Wielki krzaki urosły, przykryły hosty.
Mirkowy ogród (początki) 10:14, 06 lip 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Mlodziutkie Anabelki i chyba Limka patyk spał w ziemi 2 lata i teraz wypuścił listki .Już nigdy tak szybko nie wywalę patyków.Nie patrzymy na zielsko za tydzień urlopie i będzie wypielone.

A ten patyk, co siedział, to cokolwiek wypuścił? Bo ja też wywalałam dotąd. To co - nie wywalać?
Ogród Mirelli 10:11, 06 lip 2015

Do góry
Fiu, fiu! Mirelko, świetnie! Trawnik jak marzenie, a rabaty miodzio.
W Gąszczu u Tess 10:09, 06 lip 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Świetne te hosty. I pasują do liści żurawek i ciemierników. To idę się wczytywać w hosty. Po tych upałach i ogólnej suszy doszłam do wniosku, że mus sadzić rośliny na suchsze stanowiska. Tawułki pod lipą mi się rozłożyły z niemocy - ale co miały robić? Nie dziwię im się.

Te Twoje zakątki cieniste, pod drzewami - urocze i bardzo spójne.

Bardzo. .

Tawułki u mnie ładnie rosną w cieniu. Natomiast nie dają rady na podlaskiej piaszczystej glebie, muszę je zagospodarować gdzieś w Gąszczu. Tylko że miejsca tu mało... Dobrze, że już mam nowe przestrzenie do zagospodarowania za płotkiem
Hosty to cudowne rośliny. Uwielbiam je. Połączone z roślinami o innej strukturze i kolorze liści wyglądają świetnie. Dzięki Pszczółko za głos na "tak" hostom przy żurawkach Jak tylko się ochłodzi, będę działać.

Mirka napisał(a)
Co to już urlopujesz taka cisza? Pozdrowionka zostawiam

Cisza, bo umieram od tego upału. A wczoraj się przegrzałam w ogrodzie. Mogę stanąć w szranki z Ensatą o tytuł bezmyślnej roku Pieliłam, sadziłam, wycinałam...
Urlop w lipcu niemożliwy. Syn wyjechał - nie ma z kim kotów zostawić.

rzulieta napisał(a)
No to jak tak to oczywiście. Wysadzaj tam hosty niech się nie męczą biedne. Pasować będą

Co z tym ogródeczkiem począć 09:43, 06 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Widzę, że wszyscy Cię na drzewa namawiają, ale ja mam cały czas obawy, że mało miejsca. Nie chcesz dać kulek w trawach?
No bo skoro nie możesz mieć tych wymarzonych umbr...
Nie bij, już mnie nie ma

ja na drzewa nie namawiam....tylko próbuję doradzić czy umbra czy coś wąskiego...mnie tam też coś niższego się widzi...
W Gąszczu u Tess 09:14, 06 lip 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Tess marzę o takich buszach

Takie busze się ma po trzech latach od nasadzeń

popcorn napisał(a)
Ale fajne cieniste zakątki u Ciebie I hosty takie wypasione, pod drzewami! często je podlewasz??
/quote]
Jak podlewam ogród, to podlewam też te hosty. Czyli normalnie

Wszystko piękne, chciałabym mieć trochę wiecej cienia, żeby sobie zrobić takie piękne zakątki jak u Ciebie.
Powiedz mi jaki to miskant między zawilcami Morning Light czy gracek bo nie rozpoznaję.

Na taki cień trzeba jednak poczekać, moja pendula maponad 25 lat. To gracki.

Agnieszka_B napisał(a)
Tesiu, wyobrażam sobie jak cudownie rzeźko pomimo upału musi byc dzisiaj u ciebie w ogrodzie

W sobotę było w cienistej części super. W niedzielę - już mniej.

nawigatorka napisał(a)
I ja tyle cienia zazdroszczę - ja dzis pieliłam....
ta jasna hosta u Ciebie ładniejsza niż w internecie - ciekawszy ma kolor

Jasniejszy bo słońce ją wypala. Ja w sobotę odpuściłam, nie dałam rady. Za to w niedzielę wyszłam do ogrodu po 16, kiedy się wydawało, że jest chłodniej. I chyba się przegrzałam

rzulieta napisał(a)
A do tych czarnych zurawek to ja bym cytrynowe widziała albo coś co jest zielone i kwitnie na zółto! Zapomniałam co to takie niskie Ma takie lśniące zielone liście. Albo Wietlica Japońska z Hakonechloa Aureolą

Nino, rzeczywiście do czarnych Żurawek citronelki bardzo pasują. Jednak muszą też pasować do reszty ogrodu. A raczej pasować nie będą, są zbyt "żarówkowe". No myślę jeszcze... Hosty biorę pod uwagę, bo je muszę zagospodarować. Od trzech lat katuję je w doniczkach

Dominiko, Jolu, Agentko, Olu, Iwonko, Mirello
- dziękuję

Buziaki dla wszystkich
Co z tym ogródeczkiem począć 08:51, 06 lip 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)

Potrzebuję waszej podpowiedzi co posadzic w paskach przy chodniku .
Stanowisko -patelnia

Przy murze myslałam posadzić lawendę ,cały pasek
A ten przy drodze
Może być coś wyższego,u mnie w szkółce znalazłam śliwy U ,szczepione na 2 metry
Albo cały pasek kulki podsadzone trawką ?

Tu wyszedł taki stopień bo musimy trochę wyrównać podwórko
I tu was tez poproszę o pomoc ,ale już inne fitki muszę porobić żeby było wiadomo o co chodzi

Widzę, że wszyscy Cię na drzewa namawiają, ale ja mam cały czas obawy, że mało miejsca. Nie chcesz dać kulek w trawach?
No bo skoro nie możesz mieć tych wymarzonych umbr...
Nie bij, już mnie nie ma
Ogród niby nowoczesny ale... 22:09, 05 lip 2015

Do góry
ewelaa74 napisał(a)

dziękuję
Z innej perspektywy też pięknie !
pozdrawiam

Oj...dziś ta rabata już ładniej wygląda

jalos napisał(a)
Magda, czemu u siebie nie bywasz?

bo lenia mam

Tess napisał(a)
Bo się boi, że znowu impreza się zrobi
Magda, wiesz, że imprezy są organizowane i bez udziału właściciela?

Wiem, wiem...już się o tym przekonalam

amelia_b napisał(a)

Dzisiaj to tylko pod parasolem i z czymś co ma palemkę

nawigatorka napisał(a)
Tez zdziwił mnie brak tłumów. pozazdrościć

Dziś byliśmy w Rowach - na plażę weszliśmy na chwilę...i tam już tłumy...Masakra.
A jeszcze w Ustce, Rowach czy Jaroslawcu trwają prace zabezpieczające przed podmywaniem plaży więc część z nich jest wyłączona z użytkowania...

Bogda napisał(a)
Wczoraj byłam w Mielnie-tez mało ludzi, ciekawe czemu?
Może ludzie w ogrodach?

W ogrodach też nie dało rady wytrzymać...

waldek727 napisał(a)

Wiesz Madziu, że w pierwszej chwili to Cię nie poznałem.
Zmieniłaś kolor włosów?

Niee...
Ogród niby nowoczesny ale... 22:01, 05 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Cudnie. Ależ bujnęło wszystko.

Nooooo

jalos napisał(a)
Zajrzałam żagiel oblukać....
A tu figa z makiem...
Za to bajeczne czosnki widziałam

no figa.
Jeszcze...weekend był upalny więc już w ogóle w ogrodzie nie robiliśmy... Tylko plaża...i plaża

Konieczki napisał(a)
Magda Ty wygrałaś ten konkurs??? Kiedy opijamy

Chyba nie...bo nikt z gminy się nie odzywa do mnie

ag_zie napisał(a)
Pięknie! Ślad zostawiam i będę wracać!

A zapraszam, zapraszam

ewa004 napisał(a)
Wygrałaś !!!!

Madziu ile u Ciebie kosztuje miłorzab takiej wielkości jak Ty masz ?
W jedynej szkółce w jakiej go znalazłam w Człuchowie powiedział mi za takiego 180 zł, a za takiego z 170 cm - 380zł!!
Ale to jest ta szkółka co to trawki ma po 30 zł

Mam sie już z nich leczyć ?
Czy raczej właściciel tej szkółki niech się leczy

Ewuś, ja kupowalam po ok 45-50 zł.
Ceny u Ciebie to przeginka!
Jak chcesz to się zorientuje i ewentualnie Ci wyslę co??

asa7 napisał(a)
Dodaję do obserowowanych. Piekny nowoczesny ogród, taki uporządkowany. Cudo po prostu. Strasznie mi się podoba rabata grabowa oraz wszechobecne czosnki i trawy.
Zainteresował mnie bardzo problem z zadaszaniem altany - żaglem. Na razie jeszcze nie mam altany, ale mam wstępny projekt i też chciałam zrobić w takim stylu jak Ty, czyli prosty sześcian z płóciennym zadaszeniem. Ostatnio byłam w praktikerze i widziałam taką altanę:
https://static.praktiker.pl/miniaturki/upload/zdj_produktow_nieobrobione/1000x1000/453972.jpg
Sama konsttrukcja bardzo kiepskiej jakosci , z nieporzebnie wystająycmi elemntami, ale zainteresowało mnie zadaszenie ( było pszesuwne na takich szynach jak zasłony). Jednak nie przyjżałam się dobrze - jak oni niby mają zamiar przy takim rozwiązaniu odprowadzić wodę. Widziaiłam już parę razy takie rozwiązanie np tutaj:
http://www.ogrody-projektowanie.pl/ogrod_z_pergola.html
wydaje mi się ze jednak trochę wody będzie tam stało

Ja właśnie mialam takie przesuwne zadaszenie robić....ale...nie chce mi się w tym roku. Więc doszliśmy do wniosku, że na razie żagiel... Lenistwo moje wzięło góre W sumie mam w tym roku inne piorytety

Ogródek Iwony 17:09, 04 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Do zmian dotarłam i zdębiałam. Niesamowite, że to było tylko rok temu!
Brawo!

Tereniu, dawno Cię u mnie nie było, witaj. Sporo zmian zrobiłam też dzięki Tobie, dzięki twoim dobrym radom. Jesteś dobrym doradcą, dzięki byciu tutaj nabrałam pewności siebie. Na początku trochę po omacku robiłam, teraz już łatwiej jest planować. U mnie sporo kwiatów, jak wspominam o kulkach bukszpanowych, M krzywi się. Lubi kolor w ogrodzie. Ale jedna rabatka czeka na kulkowisko i wcześniej, czy później kulki tam będą tak samo, jak marzyłam o brzozie i hostach To zaczynam realizować.
W Gąszczu u Tess 10:58, 04 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Oczywiście zapomniałam zmierzyć wysokość tej hosty. Poprawie się.

A to rdza na źdźbłach hakone do Ensaty.

Tess marzę o takich buszach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies