Słuchajcie mam taką małą produkcję bluszczy w domu i mam pytanko. czy przyciąć te sadzonki aby sie rozkrzewiły czy poczekać z cięciem do wiosny jak je wsadzę do gruntu?
witam wszystkich serdecznie
mam ogromna prośbę o pomoc. poniżej zdjęcia moich serbow, sadzone w sierpniu w mieszance torf kwaśny + kompost+ziemia ogrodowa. 5 szt z 20 brązowieje od dołu. czy mogę teraz jeszcze coś z nimi zrobić aby je uratować?
wiem jest mata p. chwastom ale przy wszystkich 20 świerkach a brązowieje tylko kilka..
O rany ale mam zaległości......o dżdżowicach nic nie wiem więc sie nie wymądrzam, do zakupu kompostownika tez sie przymierzam.........bagatela już 2 lata..,a póki co zzapełniam puszki na bioodpady które wywożą śmieciarze ale chętnie przyjmę pomoc "sąsiedzko-koleżeńsko-ogrodowiskową" w kwestii ew. budowy drewnianego z palet , tym bardziej że nie bardzo miałabym kogo innego o pomoc poprosic...bo ja sama przeciez sobie sterem, żeglarzem, okretem..
Nie doczytałam o tych liściach......choć przeicież jak wiesz co roku borykam sie z tonami liści - las za płotem riobi swoje, i w tym roku juz wywiozłam własnie w sobotę 7 taczek.....zamiast zagospodarować je.......szkoda
Pozdrawiam i gratuluje okrągłych 500 stron ! Ogród zmieniłaś w cudne miejsce, zdobyłaś sympatię tak wielu życzliwych ci ludzi i nie bójmy sie tego słowa - przyjaciół tu na O., wzbogaciłaś naszą "łódzlo-połódzką" grupę o swoja osobę...tyle fajnych spotkań razem odbyłysmy, zobacz ile dokonań w tak krótkim okresie
Gratuluję !
Pokażę wam jak blisko podchodzą bobry. Zdjęcia stare poglądowe. Zdjęcie zrobione z balkonu domu.Za stawem widać siatkę, a za siatką jest rów melioracyjny.
Widziałam na O, że już są przygotowywane dekoracje świąteczne. Może komuś się przyda dekorowanie świec serwetkami papierowymi.
Serwetkę rozwarstwiamy, wycinamy wybrany wzór (taki obrys, nie musi być dokładnie). Rozgrzewamy żelazko - tak z wyczuciem. Przykładamy serwetkę i powoli wtapiamy serwetkę rozgrzanym żelazkiem w świecę. Co jakiś czas wycieramy żelazko z roztopionego wosku papierem toaletowym. Tylko proszę nie poparzcie się, nie biorę za to odpowiedzialności.