Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Filemon24 09:52, 20 lut 2016

tutaj ładnie by wyglądały klony globosum i hortensje bukietowe
Iwk4 10:04, 20 lut 2016

anna_t napisał(a)

Iwonka Bogdzia pisze o pergoli na wprost okien salonu na tyłach domu nie o przedogrodku.
ale ten pomysł mi już wybiła z głowy, żadnej pergoli nie będzie.
a to jest mój lewy przedogrodek patrzac od domu, danicy moge przesadzić, jako zywopłot serby, maleńkie ledwo widać

tutaj Polinka zaproponowała mi zrobienie tak
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708476454/
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708476452/
z moją małą modyfikacją na graby formowane w prostopadłościany

Aniu, ja wiem. Doczytałam, że to nie to samo miejsce. Czytam po kolei. Jestem na 22 stronie. W nocy więcej nie dałam rady.
Pomysł Polinki fajny. Też mam zapisaną tą inspirację. Trochę kosztowny. Dasz radę?

Aniu, powiem tak: na razie jestem w małym szoku, jak podzielić te wielkie rabaty. Nie podoba mi się rozmieszczenie serbów. Wszystko ginie na tak wielkiej powierzchni. Zanim urośnie, przez 10 lat będzie cię to denerwować. Zatem czytam i myślę. Pewne inspiracje mi się nasuwają. Ale ogród trzeba potraktować jako całość. Inaczej każda rabata będzie z innej bajki. Potrzebny mi jest plan rabat. Coś jus znalazłam. Zapisałam. Podoba mi się rabata hortensjowa jako tło z okna. To ci się udało. Brakuje paru detalów, może dobrnę do nich. Wszystko sobie zapisuję.
Miłego dnia
anna_t 10:11, 20 lut 2016

nie mam teraz czasu zeby ładny plan ogrodu zrobić, to jest stary poglądowy dla Iwony
6-lewy front
9-prawy front
8-rózanka
na reszte nie patrz
anna_t 10:13, 20 lut 2016

Iwk4 napisał(a)

Aniu, ja wiem. Doczytałam, że to nie to samo miejsce. Czytam po kolei. Jestem na 22 stronie. W nocy więcej nie dałam rady.
Pomysł Polinki fajny. Też mam zapisaną tą inspirację. Trochę kosztowny. Dasz radę?

Aniu, powiem tak: na razie jestem w małym szoku, jak podzielić te wielkie rabaty. Nie podoba mi się rozmieszczenie serbów. Wszystko ginie na tak wielkiej powierzchni. Zanim urośnie, przez 10 lat będzie cię to denerwować. Zatem czytam i myślę. Pewne inspiracje mi się nasuwają. Ale ogród trzeba potraktować jako całość. Inaczej każda rabata będzie z innej bajki. Potrzebny mi jest plan rabat. Coś jus znalazłam. Zapisałam. Podoba mi się rabata hortensjowa jako tło z okna. To ci się udało. Brakuje paru detalów, może dobrnę do nich. Wszystko sobie zapisuję.
Miłego dnia

Iwonko tak naprawdę to dzisiaj streściłam Ci cały wątek, chyba nie ma sensu go czytać
anna_t 10:14, 20 lut 2016

Kasya napisał(a)
Ja to nic nie rozumiem z tego rysunku
To przedogródek ?

to:

tak to prawy front
ale się dzieje co?? a zapytałam tylko jakie drzewo pasowałoby tam dorzucić a okazuje się ze cały jest do bani
anna_t 10:15, 20 lut 2016

Filemon24 napisał(a)
Aniu, może między danicami posadź jakieś żurawki albo trawy dość spore masz między nimi odstępy.

tak planowałam, ale teraz się wstrzymuje już ze wszystkim..
anna_t 10:17, 20 lut 2016

Kasya napisał(a)
Kasja. Bardzo mi się podoba vanilia fraise z powodu ciemno malinowego koloru
A z takich luzniejszych kwiatodtanow -pinky winky, taka mocno kontrastowa
A z małych to bobo

Ale zajrzyj jeszcze do Bozenki, do hortensjady
Nikt nie ma tu tylu hortek co ona

z tych odmian które wymieniłaś pokładają się któreś?
Filemon24 10:18, 20 lut 2016

vanille fraise się mogą pokładać, pinky vinky stoi na bnacznośc a bobo to karzełek
anna_t 10:19, 20 lut 2016

Filemon24 napisał(a)

może tak wygląda bo mróz był jak zdjęcie robiłaś one zawsze zwijają listki jak jest mroźno, a później i tak jest wszystko ok

:*
MirellaB 10:19, 20 lut 2016

Aniu ja też moje rh prowadzę wg.wskazówek Bogdzi, ale u mnie płytko są posadzone, a u Ciebie wydaje mi się, że głęboko, ale może zdjęcie przekłamuje

Twoje plany ogrodowe podglądam od wczoraj. Czekam co Iwonka Ci zaproponuje

Jedno jest pewne te duże kostki w inspiracji Paulinki mi się nie podobają. Już nie będę pisała z czym mi się kojarzą

Ale Ty masz teren wielki i piękny dom Zaznaczyłam Twój wątek Pozwolisz, że będę zaglądała