Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Nowy miesięcznik "Zieleń to Życie" 17:05, 21 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mili podaję, że jestem w Radzie Programowej tego pisma Recenzowałam numer roboczy dawno, dawno. Miałam też wpływ na treść.

Zobaczcie w stopce skład rady.

Utrzymałam w tajemnicy do końca

widziałam
Nowy miesięcznik "Zieleń to Życie" 16:56, 21 mar 2013

Do góry
Mili, podaję, że jestem w Radzie Programowej tego pisma Recenzowałam numer roboczy dawno, dawno. Miałam też wpływ na treść.

Zobaczcie w stopce skład rady

Utrzymałam w tajemnicy do końca
Spotkanie u Tracza 16:34, 21 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Co się z Wami porobiło, Hania też ma gorączkę

I jak Hania? Lepiej? Ja się czuje strasznie.... to chyba jakaś plaga teraz, kolejna zresztą
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 16:04, 21 mar 2013

Do góry
A tutaj maszyna do cięcia, ale jechanie do tyłu mi się nie podoba, bo nie widać jak się prowadzi linię

http://www.youtube.com/watch?v=ehVUVYEbtYU
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 15:46, 21 mar 2013

Do góry
Fajne, ciekawe, producenta znalazłam, może uda się sprowadzić? a z filmiku się ciszę bo on to robi Bentleyem (szpadel i nóż), a my mamy też te narzędzia. Cudny pomysł z tym kancikiem.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 15:41, 21 mar 2013

Do góry
Z takimi ludźmi to ja nie umiem żyć w ogóle. Od takich ludzi to ja uciekam. Ale z tymi chwastami to niezupełnie jest tak, chyba miałeś prawo mu wykosić.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 15:38, 21 mar 2013

Do góry
Pokazuję tutaj ogrodniczkę.

Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 14:52, 21 mar 2013

Do góry
Dominiku, otóż ja w pewnym okresie też miałam kłopot z sąsiadami. I robiłam wtedy rozeznanie, bo chciałam się zasłonić szczelnie.

Otóż na tamte czasy (2004) można mi było wszystko w sumie wsadzić, bo znalazłam artykuł w Muratorze wg którego wynikało, że nie ma przepisów, które by mi zakazywały posadzenie czegokolwiek. Tym bardziej że ja nie zacieniałam nikomu podwórka.

I było też tam napisane, że sąsiad nie może mi ograniczać mojego prawa własności i decydowania o moim własnym podwórku. Dlatego posadziłam od razu wielkie tuje i świerki serbskie i skutecznie zasłoniłam brzydkie widoki oraz uzyskałam prywatność.

Jeśli chodzi o zacienianie nie możesz posadzić chyba nic co by rosło od strony południowo-zachodniej, bo będzie zabierało sąsiadowi światło, w innym wypadkach - możesz.

W Twoim przypadku chodzi chyba o to, że co byś nie zrobił to sąsiad i tak znajdzie dziurę w całym i będzie próbował blokować i zaskarżać wszystko. Niech idzie do sądu, ale nie wolno mu niczego zabraniać ani nakazywać co masz sadzić a co nie. Idź także gdzieś do Wydziału środowiska w gminie i zapytaj, czy dla Waszej gminy są przepisy regulujące sadzenie drzew na granicy z sąsiadami?

Więc na Twoim miejscu bym się nie przejmowała, posadziła te tuje i ewentualnie zaskarżyła jego jak Ci zniszczy, podleje czymś.

A jak będzie wojna to postaw lity mur z bloczków na 2,20 a nawet więcej bo 2,20 to jest od ulicy, a od sąsiada nie ma przepisów, albo szczelny płot drewniany obok istniejącego już ogrodzenia. Tym sposobem moi znajomi zamknęli sprawę z takim sąsiadem. Powstał obok drugi płot na ich działce i facet dał spokój. A ich nie widać i mają prywatność.

Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 14:41, 21 mar 2013

Do góry
Przeniesione:

ele2001 napisał(a)
Ciekawy temat poruszyłeś,ciekawe jak to jest w polskim prawie z wysokością żywoplotu i sąsiadami, może ktoś kto zna sie na rzeczy od strony prawnej się wypowie.Pamietam jak w jednym odcinku programu Gardeners World dwóch sąsiadów sądziło sie o to że jeden drugiemu sciął żywopłot bo zasłaniał mu swiatło.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 14:40, 21 mar 2013

Do góry
Dominic napisał(a)

Witam! Potrzebna jest mi dobra rada. Chcę zrobić żywopłot od strony wścibskich i natrętnych sąsiadów którzy bezczelnie nas podglądają, wszystko ich interesuje. Nie mogę spokojnie pracować w ogrodzie bo ciągle mnie szpiegują lub obserwują z okien. Muszę zachować więcej prywatności. Tylko zastanawiam się czy jeżeli posadzę bardzo wysokie roślinki (np. Thuja occidentalis 'Aurescens') to czy się nie przyczepia, że zacieniam im działkę. Tak jak już to zrobili z ich innym sąsiadem, któremu kazali ściąć thuje typu Smaragd , co spowodowało ich obumieranie. Proszę o pomoc i pozdrawiam
Róże okrywowe - zimowanie i uprawa 12:50, 21 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tym różom właśnie obcięłam przekwitnięte pęki kwiatów.

Danusiu, czy to zdjęcie ogrodu z Twojej realizacji? Czy można gdzieś zobaczyć więcej zdjęć?

Jak gęsto należy sadzić róże okrywowe, żeby osiągnąć taki efekt?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:31, 21 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kto jedzie do Tracza w sobotę? Założyłam wątek, jest autostrada, może Wrocław chętny?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3017-spotkanie-u-tracza?page=1#post_0

Tylko burza śnieżna może mnie zatrzymać,
troszkę później ale będziemy.
Witam wszystkich ogrodomaniaków 11:22, 21 mar 2013

Do góry
Lista działów Forum jest tutaj https://www.ogrodowisko.pl/forum

a strona główna z artykułami jest tutaj https://www.ogrodowisko.pl/

Witam wszystkich ogrodomaniaków 11:21, 21 mar 2013

Do góry
Witamy, dobrych rad u nas pod dostatkiem, sporo zostało napisane, na stronie głównej, gdzie są artykuły i na wątkach ogrodowych, które możesz oglądać i czytać do woli, a także pytać w wątkach o konkretnych roślinach, pielęgnacji, albo bezpośrednio w ogrodach, które odwiedzasz. Załóż swój wątek tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/new?forum_id=3
Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 09:39, 21 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niezły ruch przy karmnikach no i też pewnie wiosny wyczekujesz

Danusiu ,nie mogę się doczekać...
Mój (91 l.)dziadziuś nie może się doczekać - zawsze o tej porze miał już obsiane pół ogrodu a tu klapa...

Wczoraj złożyłam reklamację na tą niby Limkę i dostałam maila że reklamację uwzględniono i numer listu przewozowego dostałam ,w piątek mam dostać nową - zobaczymy co z tego wyrośnie
Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 08:14, 21 mar 2013

Do góry
Niezły ruch przy karmnikach no i też pewnie wiosny wyczekujesz
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 08:05, 21 mar 2013

Do góry
Rabaty wyniesione trzeba wyprofilować aby powstał rowek i nie zwiewa, jak zrobisz "garb" to będzie źle.
W Anglii w tradycyjnych ogrodach pokazowych nie ma kory, jest za to góra kompostu albo spróchniałego obornika

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:36, 20 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niechybnie 10 marca było mycie mebli w zeszłym roku, flikam z tęsknoty za tą chwilą

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1528-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-ii?page=116

Danusiu tak miło popatrzeć....tak mi się już tęskni za tą chwilą...a przed chwilą patrzyłam na termometr i -12 (wczoraj -2)już brak mi słów.....
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 23:01, 20 mar 2013

Do góry
Wklejam idealny brzeg trawnika

Tutaj okrągły pod krzewem

Mio Amore :) 22:44, 20 mar 2013

Do góry
Witaj Już Ci odpowiedziałam, ale wpisuję tutaj też, bo to piękny kwiat..

Ta roślina nazywa się Clerodendrum thomsoniae

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2314-identyfikacja-roslin-domowych?page=4#post_3
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies