Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

zeta 15:36, 20 mar 2013

W jakim miejscu najlepiej zasadzić Limelight? Może być półcień?
Anita1978 16:27, 20 mar 2013

zeta napisał(a)
W jakim miejscu najlepiej zasadzić Limelight? Może być półcień?

ja mam w pełnym słońcu i pięknie kwitną, ale półcień też ok

Gardenarium 16:30, 20 mar 2013

Może być, nawet lepiej. Poczytaj art. o uprawie hortensji. Korzystajcie z tego co zostało napisane

Tyle się nasiedziałam a zdaje się na nic te informacje https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Stanowisko

Hortensje wymagają miejsc osłoniętych od wiatru, najlepiej półcienistych (w zupełnym cieniu będą słabo kwitły). Miejsca słoneczne są nieco mniej polecane, szczególnie dla hortensji ogrodowych (H. macrophylla), ponieważ ziemia szybko wysycha i rośliny będą więdły. Na słońcu możemy sadzić pozostałe dostępne gatunki: hortensje drzewiaste (H. arborescens) i bukietowe (H. paniculata) i inne, pod warunkiem zapewnienia im dostatecznej ilości wilgoci. W suchym i ubogim stanowisku niestety nie możemy liczyć na sukces. Jeśli nie mamy odpowiednich warunków glebowych w ogrodzie, możemy posadzić hortensje w donicach.

Instagram Ogrodowiska
zeta 09:48, 21 mar 2013

To nie tak! Oczywiście że pochałniam Pani artykuły, ale jednak miło jest poczytać osobiste doświadczenia innych 'ogrodników'. Czasami można się jeszcze czegoś ciekawego dowiedzieć.
Gardenarium 18:21, 21 mar 2013

A no to oczywiście, ale przeczytanie 98 stron wątku jest trudniejsze niż artykułu

Patrz watek od początku <Mówimy sobie po imieniu

Instagram Ogrodowiska
Selly 08:41, 22 mar 2013

Gardenarium napisał(a)
A no to oczywiście, ale przeczytanie 98 stron wątku jest trudniejsze niż artykułu

Może trudniejsze, ale wcale nie niewykonalne. Ja przeczytałąm cały wątek od deski do deski. A nawet więcej robiłam przy tym skrupulatne notatki. Samych notatek wyszło mi na 5 stron. Notatki potem sobie wydrukowałam i mam ściągę gotową
Gardenarium 12:58, 22 mar 2013

Też dobry sposób.

Instagram Ogrodowiska
Ines 09:41, 20 kwi 2013

Witam!! Czy wasze Phantomaski i Silverki rosną w pełnym słońcu?? Kupiłam je kierując się waszymi opiniami tu na forum i z myślą o takim stanowisku(patelnia) ale na swoim blogu babopielka pisze ze Phantom i Silver dollar musi byc w pół cieniu,bo sie przypalają a wszedzie w opisach pisze że moze być w pełnym sloncu - i komu wierzyć? Jestem teraz w kropce bo nie wiem czy jest sens w ogóle je sadzić .10 sztuk czeka w doniczkach na waszą opinie i decyzję
Pozdrawiam
Nowicjuszka Aga
ZbigniewG 16:11, 20 kwi 2013

Aga nawte gdybym nie miał Phantom to i tak uwierzyłbym Bożence

przy średnim nasłonecznieniu jest OK przyszły dwa dni lampy i było po ptakach już przesadziłem
przy dobrym nawodnieniu można ryzykować ale zawsze trafią się dni które rozwalają wszystko na słońcu nie tylko hortensje
Ines 09:10, 21 kwi 2013

Zbyszku-dobrze że jesteś!! Pisałeś że podsypujesz swoje hortensje gipsem budowlanym i jak widać na zdjęciach efekt jest spektakularny, ten kolor aż bije po oczach.Powiedz mi proszę kiedy trzeba to zrobić i jak często podsypywać ??