Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 15:23, 14 lis 2015

Do góry
Ciemierniki muszą się rozgoscić, potrzebują czasu by kwitnąć okazale, tego mam juz kilka lat choć rok temu zmieniłam mu miejsce i strzelił pieknie!

A tego kupiłam w zeszłym roku w marcu, tez zakwitł choc jeszcze nie w pełni i o wiele słabiej. Mam nadzieje że za rok będzie jak sąsiad

Jeszcze muszę kupić na drugą stronę:

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 15:17, 14 lis 2015

Do góry
Dziś wietrznie ale przynajmniej nie leje, a wiatr = brak smogu - więc jest super
Dzień przywitał mnie cudnymi ciemiernikami - oj chce ich więęęęęcej!
Zagajone .... moja bajka .... nowy ogród 15:04, 14 lis 2015

Do góry
adelka napisał(a)
Kochani
Wczoraj chodziłam po całym ogrodzie i zbierałam wytargane rośliny ... połowa z objedzonymi korzeniami ... posadzilam wszystko na nowo ale nie wiem ile z nich przeżyje.

Dzisiaj dzieci siostry i brata .... zresztą cała grupka nastolatków też .... będzie miała lekcje poglądowy jak żerują dziki.

O jeny szkoda roślin no ale już nic nie poradzisz. Oby się przyjęly, a jak nie masz miejsce na cos lepszego
Typografia ogrodu 14:59, 14 lis 2015

Do góry
Dla malkulki stojak na wizytowki i na "pocztowko-ulotki"
Połowa działki - czyli mam powoli dość 14:50, 14 lis 2015

Do góry
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 14:28, 14 lis 2015

Do góry
paula23 napisał(a)

A swoją droga powiem Wam że wczoraj miałam okazję objeździć okoliczne miasta przy załatwianiu pewnych spraw urzędowych i na wielu wielu placach mnóstwo roślin już jest opatulonych stroiszami i agrowłókniną...

Bogatemu wszystko wolno.
Nikt nikomu nie zabrania hodować grzybów patogennych na swoich roślinach. Wystarczy je tylko czymś okryć przy dodatnich temperaturach, aby zmniejszyć przepływ powietrza, zwiększyć tym samym wilgotność i podwyższyć sztucznie temperaturę otoczenia.

paula 23 napisała:
Może to ja zbędnie sobie życie komplikuje, ale akurat na klonie mi bardzo zależy bo cały rok go szukałam i dlatego wole zasięgnąć sprawdzonej wiedzy od kogoś kto ma doświadczenie.

Wobec tego może zamiast zadawać z niedowierzaniem wkółko te same pytania na forum ogrodniczym i zawracać niepotrzebnie głowę Danusi i innym hodowcom klonów japońskich i palmowych, popytaj o rady szpeca w najbliższym sklepie ogrodniczym.
Ja jedynie mogę podzielić się z Tobą własnym doświadczeniem i przekazać Ci trzy rady odnoszące się do stanowiska w którym klony palmowe i japońskie czują się jak ryba w wodzie:

-Posadzić klona na lekkim wzniesieniu w próchniczej ziemi najlepiej kompostowej.
-Na dnie wykopanego dołu ułożyć 10-15 cm warstwę dość grubego żwiru
-Zapewnić klonowi stanowisko bez całodziennej operacji słonecznej jednakże w świetlistym miejscu, w miejscu w którym będziemy w stanie kierować w jego obręb pył wodny gwarantujący utrzymanie prawidłowej dla niego wilgotności powietrza.

W razie całodobowego spadku temperatur powietrza poniżej -15 *C okrywać część nadziemną rośliny wcześniej przygotowanym stroiszem regulując grubość jego poszczególnych warstw w zależności od natężenia mrozu.
Powodzenia w hodowli.

W ostatnich trzech latach niezabezpieczany przed mrozem.

Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 14:17, 14 lis 2015

Do góry
A ktora rabata jest za waska ? Ta przy domu?
Moja "przyziemna" :) pasja 14:07, 14 lis 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Dawno zrobione, ale nie było czasu wstawić. Aktualnie na Umbrach już bardzo mało liści, a berberysy jeszcze się trzymają .

W półcieniu przebarwiają się bardziej na pomarańczowo

Witaj! Jeszcze u Ciebie nie byłam a przygnał mnie tu ten widok - już sławny na forum szukam właśnie takiego berberysu i cóż mogę powiedzieć - tylko tyle że pięknie!
Pogubiłam się po drodze... 13:49, 14 lis 2015

Do góry
Szaro, buro i ponuro
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:42, 14 lis 2015

Do góry
jesień jesienią a ....

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 13:31, 14 lis 2015

Do góry
Na dzisiejsze sztormowe wiatry łyk nalewki jak najbardziej wskazany. Ale ja sobie zaaplikuję po wieczornym spacerze, Tym czasem pogodnego nieba Wam życzę.

Typografia ogrodu 13:30, 14 lis 2015

Do góry
A najpier JAK ZROBIC KULE Z BETONU
(M mial ze mnie ubaw gdy fotografowalam wiadro z mieszadlem)

Potrzebne beda:niepotrzebne szklane okragle klosze od lamp,beton lub inna zaprawa np klej do plytek oraz narzędzia do jego wymieszania, stojak na kule np sloik,puszka

1.Jesli klosz jest pekniety wzmacniamygo oklejajac tasma klejaca

2.mieszamy zaprawe z woda tak by uzyskac dosc gesta konsystencje-mniejsza ilosc mozna mieszac szpachelka,wieksza mieszadlem.

3.beton umieszczamy w kulach.wazne by go troche ugniesc,zagescic by nie zostaly przestrzenie z powietrzem w srodku.ten.zabieg jest wazny tym bardziej im bardziej gesty jest beton. Kule zostawiamy na stojaczkach do wyschniecia na 2/3 dni

4. Po tym czasie ostroznie tluczemy klosz uderzając mlotkiem (fotka za dwa dni) najlepiej gdzies u dolu kuli.pozostawic do calkowitego doschniecia i gotowe
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 13:17, 14 lis 2015

Do góry
Klaudyna napisał(a)
a czy ta czesc skarpy jest ok? nie widac zbyt dobrze ale jakbym wykopala tego rododendrona to moglo by tak zostac?

Witaj.
Klaudyno.
Może Ty idziesz dobrym tropem, tylko musisz nam odpowiedzieć na jedno pytanie:
Czy Ty chcesz stworzyć ogród, czy kolekcjonować rośliny? Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Jeszcze jedna moim zdaniem bardzo ważna rzecz. Miejsce wypoczynku jakim również jest ogród otoczyłaś podkładami kolejowymi które są nasączone olejem kreozotowym. Substancje w nim zawarte są dla człowieka bardzo toksyczne w warunkach bezpośredniego kontaktu. Benzopiren stanowi jeden z najniebezpieczniejszych czynników rakotwórczych.
Kwitnące skarpy 13:11, 14 lis 2015

Do góry
Witam wszystkich odwiedzających przyszła pora na wstawienie nowych foteczek
na początek moje zimowe kompozycje bez dodatków świątecznych

reszta fotek
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 12:37, 14 lis 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Podobają mi się kompozycje traw z żurawkami. Chyba je skopiuję.
Basiu mam trochę niskich traw, którymi podsadziłam hortensje bukietowe, a przed trawkami posadziłam żurawki, czekam na ich rozrost w przyszłym sezonie
Marzy mi się też rabata z wysokimi trawami, zobaczymy

co z moich planów na wyjdzie mi na wiosnę?
Berberys - Berberis 12:17, 14 lis 2015

Do góry
Mój berberys erekta na pierwszym planie wczesna jesienią,
Berberys - Berberis 12:16, 14 lis 2015

Do góry
Berberys Ottawski w czasie kwitnienia:

A tu zwykły Thunberga:

Ten formowany w kule:
Berberys - Berberis 12:08, 14 lis 2015

Do góry
A to moje kolumnowe berberysy. Uwielbiam je.
Rododendronowy ogród II. 12:05, 14 lis 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Bożenko odpocznij zatem a jutro poprosimy o świeże zdjęcia

Marzenko a co ja mam fotografowac? Paskudna pogoda , nic ciekawego nie ma i przez kilka miesiecy nie bedzie . Dzis zakupy rh robiłam z Krysią i Anią z ogrodu z pergola , nowa fajna dziewczyna na Ogrodowisku , bardzo sympatyczna i ładna.No dwa zdjecia dla Ciebie choc wieje z nich nudą.

Miłego dnia wszystkim.
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 12:00, 14 lis 2015

Do góry
Klaudyna napisał(a)
Cyprysik tutaj na granicy tarasu musze tam jeszcze taki murek dorobic ale to juz na wiosne

Klaudyno, a ile masz tam miejsca? Donica będzie poziom utrzymywać, czy będzie spadek?
Musisz wiedzieć, że nutkajski tylko z nazwy jest cyprysikiem. To ogromne drzewo, może mieć w obwodzie 6 i więcej metrów. Wysokości ponad 12 metrów.
Ja mam nutkajskiego. Zajmuje mi kawał ogródka.
Poza tym on świetnie wygląda jako soliter.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies