Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W oflisowym ogrodzie 09:06, 06 lis 2015

Do góry
W ramach luzów może miałby ktoś ochotę coś zaproponować
to część przedogródka na której brakuje tła
Zastanawiam się czy nie dosadzić tu dwóch śliwy nigra a pomiędzy miskany graziella

Nad różą dorysowałam wiąz wredei który tam rośnie

Ogród z tatarakiem w tle 08:55, 06 lis 2015

Do góry
Tu kolejny pomysl, kostka z bukszpanu wokol pnia i lawenda w srodku. Tez fajnie wyglada.
Podwórkowa rehabilitacja 08:51, 06 lis 2015

Do góry
Dzień doberek
Zapomniałam sfotografować jasnotę plamistą od Ewy a ona nadal kwitnie, 6 września wstawiałam jej zdjęcia i niewiele się różni od dzisiejszych.
W oflisowym ogrodzie 08:46, 06 lis 2015

Do góry
kamila66 napisał(a)

Może skrócę mu te bombki na górze o połowę i zobaczę jak się rozkrzewią. Jeśli będzie po mojej myśli to ogolę mu nogi.

Może coś podpatrzysz tutaj.

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 08:29, 06 lis 2015

Do góry
popcorn napisał(a)

dla ciebie też słoneczko

dziewczyny macie pomysł co to jest?

nie wiem czy zdąży zakwitnąć
Droga do spełnienia 08:26, 06 lis 2015

Do góry
Kawa napisał(a)
Amelia taki

nie wiem jesionolistny?
ja mam dziś chwile to poszukam jaki to dokładnie, bo na klonach to się nie znam, ale ładnie wygląda taki łaciaty
Droga do spełnienia 08:22, 06 lis 2015

Do góry
Amelia taki

nie wiem jesionolistny?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 07:54, 06 lis 2015

Do góry
Milka napisał(a)

Fajny taki puder
W szoku jestem, że nie było...a ten niespodziewany śnieg i szkody pamiętam
Dobrze rozpoznajesz, to Rubrum. Dziwne z tymi azaliami, bo u mnie bez podlewania i wilgoci by padły, ale żadna nie miała mączniaka, raczej susza im dokuczała, zwłaszcza nowym, wielkokwiatowym.
Doczytałam, że Kolndyke pięknie pachnie, tym się kieruję kupując. Mam jeszcze ciekawe Jack Sand, ciekawe czy zakwitną wiosną, 2 cudnie pachnące mam z pomylonymi metkami, ale co tam. Zgapiła doniczkowe azalie od Uli, ale nie umiałam dbać, wsadziłam do ziemi i o dziwo żyją

nadal kwitnie kocimietka

czekam na kwiaty tej pontyjskiej od Gosi, wielka i pełno pąków, ładnie się też wybarwia

trzmieliny produkują nasiona, a ja się potem dziwię, skąd ich tyle....śmiszne takie

U mnie dzisiaj po raz pierwszy złapał przymrozek i szron trzeba było skrobać z szyby w aucie.
Rubrum cudowna, u nas spotkałam tylko po 40 zeta, więc drogo, azalia Gosina piękna, nie może być inaczej, bo od serca podarowana...kwiaty miło Cie jeszcze zaskakują pomimo przymrozków, na trzmielinie nigdy nie widziałam czegoś takiego, tylko na oskrzydlonej, popatrz zwykła roślinka, a jak zaskakuje
Podziwiam Twoje drzewa i też współczuję roboty z tymi liśćmi, ale ogrody nas i tak kochają, a człowiek się napracuje i cieszy się jak głoooopi
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:48, 06 lis 2015

Do góry
Te linie powinny być bardziej spokojne, lewa wyspa jest za duża i zbyt nieregularna.Wygląda tak, jakby koskarz nie miał świadomości co robi kładąc krawężniki. Zamiast cieszyć się piękną nwierzchnią, trzeba "pracować roślinami", aby to zamaskować

Rozpoznawanie nie zimujących w gruncie 07:37, 06 lis 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Rozpoznawanie traw

Wiosną ubiegłego roku dostałam kilka ziaren traw ozdobnych. Miały być kordyliny. I były. Ale jest jeszcze coś takiego. Czy mogę prosić o identyfikację.
Serdecznie pozdrawiam.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 07:22, 06 lis 2015

Do góry
Milka napisał(a)

Niestety nie, ale chciałabym mieć tak na imię...to od nazwiska i tak tez ochrzciliśmy ogród MIŁKOWO
Na razie Anafalis żyje, nic mi nie przyrósł, może wiosną bujnie, będę obserwować, bo fajna roślina.
Pasuje Miło że wpadłaś, będę z rewizytą

łubin

kostrzewy i stipy

Cudnie oszroniony ogród.
Pozdrawiam serdecznie.
Zagajone .... moja bajka .... nowy ogród 07:15, 06 lis 2015

Do góry

Dzisiaj zdałam sobie sprawę z tego,ze ja naprawdę mieszkam w lesie.

Dziki żyły mi trawnik i pół rabaty.
Strach się bać.
Do jutra mogę zapomnieć ze coś naprawie .... A miałam tylko przekosić i zgrabic liscie.
Mój 4 arowy azyl... 06:41, 06 lis 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Róże, brzoskwinie i wiśnie będą spryskane miedzianem.
Mączniaka u mnie nie było, czasami występuje na floksach, a najczęściej na ostróżkach, ale oprysków nie stosuję, bo pędy wycinam i palę.
O mączniaku wiem tylko tyle, że są go dwa rodzaje i różnych preparatów wymagają, ale nie wiem jakich. Jeśli jest go dużo, to na Twoim miejscu zastosowałabym oprysk profilaktyczny.
Złota jesień dla Ciebie

Ale pieknie!
Ostrozki i floksy, jakos nigdy u mnie nie mialy maczniaka, ciekawe od czego to zalezy.
Mój ogród - trudne początki - Paula 02:55, 06 lis 2015

Do góry
witam,

Paula- no onieśmielasz mnie tyle słów uznania ale ja wciąż się uczę i eksperymantuje na mym trójkątnym ogrodzie - a on tak na prawdę jest w fazie ciągłego rozwoju bo wiele brakuje jeszcze do ideału.
Ale na te chwilę jeśli chodzi o klony palmowe to mam dopiero drugi rok je na ogrodzie, pierwsze kloniki zakupiłem przed na jesień 2014r i było ich siedem sztuk klonów palmowych. Miałem powód do dumy bo przetrwały wszystkie zimę a na tę chwilę jestem w posiadaniu już 21 sztuk i jeszcze na dniach dokupię parę egzemparzy aby zdąrzyć je wszystkie w grunt posadzić przed zimą. Jak widać na fotkach w mym wątku to klony są w donicach ale to dlatego że nie mają jeszcze stałego miejsca i po czasie decyduję gdzie je wkopać na rabatach w ogrodzie. Faktem jest że klony palmowe są nie łatwe w uprawie ale puki co to żaden mi nie padł i mają sie dobrze a na zimę trzeba tylko bardziej uważać na odmiany dissectum gdyż mają wiekszą tendencje do przemarzania niż odmiany liściaste ale jak idą mrozy siarczyste to okrywam w ten czas wszystkie odmiany -tak na wszelki wypadek.
A propo's klonów to trzeba też mieć na uwadze że są klony palmowe , klony japońskie i klony shirosawy

O tę roślinke co pytałaś w środku ...

- to cyprys japoński.

Jeśli chodzi o usuwanie roślin to się wstrzymaj na razie i poszerz swoją wiedzę na temat roślin które są w ogrodach japońskich a na usunięcie zbędnych odmian roślin z ogrodu zawsze będziesz miała szas. Następnie dobieraj rośliny które potrzebują ten sam PH gleby - bo to ułatwia życie Tobie - bo przecież nie będziesz robić enklawy czy oazy na ogrodzie dla utrzymania jednej sztuki roślinki która potrzebuje inne gogleby PH niż pozostałe.( ja tak zrobiłem i mam problem z głowy).
Wiesz ja nie jestem z zawodu ogrodnikiem i osobiście nie lubię grzebać w ziemi ale starałem sie ogarnąć tę trójkątną połać ziemi i zaaranżować namiastkę japońskiego ogrodu herbacianego - z tą małą różnicą że u mnie pierwsze skrzypce gra Herbaciarnia, patio (podłogi) i ścieżki a potem rośliny zaś finalnym akcentem będzie typowe japońskie ciurkadełko z wodą 'Tsukabai'. Oczywiście pojawią sie też lampki kamienne ale to wszystko w swoim czasie.
Jak widzę Ty już podjęłaś decyzję o charakterze swojego ogrodu a to najważniesze - bo wiesz co chcesz mieć,a reszta to konsekwencja dążenia do celu poparta własną pracą.

pozdrawiam jesiennie
Jan

ps.
w razie pytań to wal do mnie jak w dym
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 01:39, 06 lis 2015

Do góry

witaj,

Paula - no onieśmielasz mnie tyle słów uznania ale ja wciąż się uczę i eksperymantuje na mym trójkątnym ogrodzie - a on tak na prawdę jest w fazie ciągłego rozwoju bo wiele brakuje jeszcze do ideału.
Ale na te chwilę jeśli chodzi o klony palmowe to mam dopiero drugi rok je na ogrodzie, pierwsze kloniki zakupiłem przed na jesień 2014r i było ich siedem sztuk klonów palmowych. Miałem powód do dumy bo przetrwały wszystkie zimę a na tę chwilę jestem w posiadaniu już 21 sztuk i jeszcze na dniach dokupię parę egzemparzy aby zdąrzyć je wszystkie w grunt posadzić przed zimą. Jak widać na fotkach w mym wątku to klony są w donicach ale to dlatego że nie mają jeszcze stałego miejsca i po czasie decyduję gdzie je wkopać na rabatach w ogrodzie. Faktem jest że klony palmowe są nie łatwe w uprawie ale puki co to żaden mi nie padł i mają sie dobrze a na zimę trzeba tylko bardziej uważać na odmiany dissectum gdyż mają wiekszą tendencje do przemarzania niż odmiany liściaste ale jak idą mrozy siarczyste to okrywam w ten czas wszystkie odmiany -tak na wszelki wypadek.
A propo's klonów to trzeba też mieć na uwadze że są klony palmowe , klony japońskie i klony shirosawy

O tę roślinke co pytałaś w środku ...

- to cyprys japoński.

Jeśli chodzi o usuwanie roślin to się wstrzymaj na razie i poszerz swoją wiedzę na temat roślin które są w ogrodach japońskich a na usunięcie zbędnych odmian roślin z ogrodu zawsze będziesz miała szas. Następnie dobieraj rośliny które potrzebują ten sam PH gleby - bo to ułatwia życie Tobie - bo przecież nie będziesz robić enklawy czy oazy na ogrodzie dla utrzymania jednej sztuki roślinki która potrzebuje inne gogleby PH niż pozostałe.( ja tak zrobiłem i mam problem z głowy).
Wiesz ja nie jestem z zawodu ogrodnikiem i osobiście nie lubię grzebać w ziemi ale starałem sie ogarnąć tę trójkątną połać ziemi i zaaranżować namiastkę japońskiego ogrodu herbacianego - z tą małą różnicą że u mnie pierwsze skrzypce gra Herbaciarnia, patio (podłogi) i ścieżki a potem rośliny zaś finalnym akcentem będzie typowe japońskie ciurkadełko z wodą 'Tsukabai'. Oczywiście pojawią sie też lampki kamienne ale to wszystko w swoim czasie.
Jak widzę Ty już podjęłaś decyzję o charakterze swojego ogrodu a to najważniesze - bo wiesz co chcesz mieć,a reszta to konsekwencja dążenia do celu poparta własną pracą.

pozdrawiam jesiennie
Jan

ps.
w razie pytań to wal do mnie jak w dym
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 01:13, 06 lis 2015

Do góry
Witam
Właśnie takiego ogrodu tu szukałam japońskiego Masz piękny ogród a klony jak malowane i ta herbaciarnia no śliczności. Jeśli chciałbyś podzielić się swoją wiedzą chętnie bym "wysłuchała" rad na temat klonów palmowych masz je w donicach czy to tylko tymczasowo? jak je zimujesz? a te w gruncie zabezpieczasz na zimę?
Jakie drzewka zimozielone Twoim zdaniem pasują do ogrodu japońskiego?
I ostatnie pytanie co to za drzewko w donicy?
bql3 napisał(a)

Mój ogród jest póki co "nijaki" ale chyba coraz bardziej upewniam się w tym że chciałabym z czasem przerabiać go na japoński albo chociaż na podróbkę japońskiego Zakochałam się w klonach palmowych ale niestety naczytałam się opinii że źle zimują i są ciężkie w uprawie, narazie mam 2 (klon palmowy atropurpureum i klon palmowy garnet) w przyszłym roku zamierzam powiększyć swoją kolekcje

Jeśli znajdziesz chwile zapraszam do mnie może podpowiedz mi które roślinki w pierwszej kolejności powinnam usunąć bo nie pasują
Coś jeszcze, coś więcej... 00:31, 06 lis 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

śliczne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies