Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Tajemniczy Ogród 12:02, 23 paź 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Ha! Niezła zagwozdka z tą rabatą!

Ja bym nie szła w całkowite zasłonięcie domu sąsiada, a bardziej ... w "odwrócenie uwagi"
Czyli żadnych zimozielonych powyżej płotu - same liściaste

Szkoda też, że poszerzenie rabaty nie wchodzi w grę, bo sposób Danusi na szerokości 1,5 metra raczej nie wyjdzie

W zależności, jak bardzo chcesz się zasłonić od słońca i sąsiada, to albo dosadziłabym tych śliw (strasznie ciemno!) albo ciut mniejszych drzew typu wiśnie kanzan. A pod nimi typowa cienista rabata ze stożkami choinowymi (są chyba jaśniejsze niż cisy), jeddelohami i brzozami golden treasure. Do bordo nie dawałabym już żadnych roślin typu variegata - za dużo grzybów w barszcz. Za to hortensje, gdzie trochę więcej słońca, jak najbardziej tak. Do tego wypełnienie z bylin typu carex everillo, hosta guacamole, żurawka citronelle (czyli jasnozielone)

Jeżeli nie chcesz zwiększać ilości drzew (i cienia), to w te długie przerwy dałabym pionowy akcent w postaci np.: bza black tower (albo wiśni amanogawy) i jakiegoś krzaczka na pniu (ten palibin, którego masz jest na pniu? jeśli tak - to powtórzyć, jesli nie - to np.: kalina compactum) i cała reszta jak wyżej.

rysunek pomocniczy proszę bardzo:

Asiu, Ty to jak puścisz wodze fantazji!! Dzięki za twój głos! Jakże cenny!
Najchętniej, to ja bym tu wogóle zrezygnowała z trawnika i zrobiła piekną rabatę ale wiesz, lubię swojego M bardzo, wolę z Nim i trawniczkiem niż bez obu
Tak więc. Oswajam właśnie Twoje projekty, za które baaardzo dziękuję! Bliższy jest mi chyba ten pierwszy, ze względu na mniejszą ilość gatunków. Już mam dość tego chaosu. Marzy mi się tam ład i spokój. Palibina mam nieszczepionego i chętnie powtórzę to nasadzenie - on przez cały sezon jest bardzo dekoracyjny. I zdrowy.
Zjednej strony podoba mi się Twój pomysł z posadzeniem zielonych wiśni, ale z drugiej obawiam się ponownego bałaganu. Choć rzeczywiście, jeśli dosadzę jeszcze ze dwie śliwy, to może zrobić się mocno ciemno. Muszę to przemyśleć.
Czy te okrągłe brzozy, o których pierwszy raz słyszę, dadzą radę w cieniu - bo na ich wysokości jest jednak cień.
Choiny jako stożki, jeddeloh i żółte kulki typu ta brzoza intuicyjnie mi baardzo pasują jako niższe piętro.
Mam pytanie - czy zamiast tych brzózek nie zostawić żółtych trzmielin, które mi tu pięknie rosną i ładnie rozjaśniają? Jedynie uporządkować nasadzenie.
To tak na szybko. Do przemyślenia.
Asia, wielkie dzięki!
Ukojenie 02:50, 23 paź 2018

Do góry
W drodze wyjasnienia napisze, ze do LM trafilam po kore drobniutka, ktora wykorzystam do okrycia hortek ogrodowych jak juz zima postanowi przyjsc Musialam skorzystac z okazji skoro eM dysponowal miejscem w samochodzie

Przez wszystko to co sie teraz dzieje i znowu klopoty z nadgarstkiem mam opoxnienie w przygotowaniach jesiennych.
Pozostalo mi do zasadzenia sporo cebulowych, nadal na sadzenie czekaja brzozy. Czekam na przesylke z rozami. Pelargonie jeszcze nie schowane w doniczkach na tarasie... Brakuje czasu i rak
Najbardziej zla jestem na reke - nie posmarowalam przed snem i teraz mysialam wstac bo bolala. Oszczedzam ja na sadzenie roz, a reszta jakos poleci.

Ze zdjeciami ogrodka jestem do tylu, moze jutro wroce za jasnosci to bym cos cyknela... Eh ten czas!
Ptasi gaj 02:43, 23 paź 2018

Do góry
Piekne widoki! Brzozy i deby wymiataja ...o trawach nie pisze bo to, ze piekne sa u Ciebie to kazdy wie
Elu cudowny mas ogrod!
Ptasi gaj 22:07, 22 paź 2018

Do góry
adkawi napisał(a)
Elu piękne jesienne widoczki serwujesz,a te brzozy takie dziczki czy celowo sadziłaś w ogrodzie.Marzy mi się taki mini lasek brzozowy w rogu działki.Bardzo lubię te drzewa i mam już parę sztuk.

Tak jak prawie wszyscy na tym forum nie mialam pojecia, ze brzozy jak chwasty rosna. Wiec kupowalam durna placac krocie bo i o tym nie mialam pojecia, ze to drogo.
Mam ok 30 brzoz jak widzisz te przy altanie kupowane troche wieksze bo chciałam wieksze drzewa. Te brzozy na ktorych tle rosna 3 szmaragdy to derenbosy, brzozy brunatne podobno, kupowane ze samosiejek po 10 zl kupowane ok 1,5 metra takie witki. Rosna pieknie.
Brzoza sie rozsiewa kazdego roku na skalniaku mam tysiace siewek.
A w doniczkach mam 30 szt bede sadzila do gleby wiosna.

Jak masz miejsce to posadz, szybko rosna. Jak chcesz zagajnik to wez lopate i w pola posadz dziczki. Jak chcesz miec derenbosy czy inna odmiane trzeba kupic.
Brzozy to pijusy i maja ardzo plytki system korzeniowy.

To tyle.
Wśród brzóz i dębów 20:49, 22 paź 2018

Do góry
greg66 napisał(a)
Moje brzozy jeszcze bardzo zalistkowane ale podobno od jutra ma przyjść mocny wiatr, w sobotę będzie grabienie.
Piękne zdjęcia brzóz i dywanu z liści.
Pozdrawiam Basiu

Dziękuję, Grzesiu. Odpozdrawiam.
Wśród brzóz i dębów 20:47, 22 paź 2018

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
I ja podziwiam te jesienne przebarwienia; kalina i winorośl cudne, i te złote w słońcu brzozy...

Tak, Basieńko, jest pięknie, szkoda, że te kolorowe, słoneczne dni tak szybko przemijają.
Wśród brzóz i dębów 20:26, 22 paź 2018

Do góry
Moje brzozy jeszcze bardzo zalistkowane ale podobno od jutra ma przyjść mocny wiatr, w sobotę będzie grabienie.
Piękne zdjęcia brzóz i dywanu z liści.
Pozdrawiam Basiu
...uDany ogród 20:12, 22 paź 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Cześć u nas też od rana mgła, potem słońce, a teraz pada.Lubię oglądać Twoje pstryczki, jak Ty to robisz? Liści to pełno macie z tych brzóz.Ja mam sąsiadowe brzozy i już pełno liści w II ogrodzie.Jutro mam wolne, to może też uchwycę mglisty poranek,pozdrawiam.

U nas nie pada, mamy piękny wieczór z pełnią choć trochę pochmurno jest.
Pstrykam po prostu, zwykłe fotki, ale cieszę się że Ci się podobają Dziękuję!
Ja jutro dalej będę pomagała M przy budce, mam nadzieję że wkrótce będzie koniec
Kocham liści, uwielbiam w nich brodzić Jesień!!

...uDany ogród 19:27, 22 paź 2018

Do góry
Cześć u nas też od rana mgła, potem słońce, a teraz pada.Lubię oglądać Twoje pstryczki, jak Ty to robisz? Liści to pełno macie z tych brzóz.Ja mam sąsiadowe brzozy i już pełno liści w II ogrodzie.Jutro mam wolne, to może też uchwycę mglisty poranek,pozdrawiam.
Wśród brzóz i dębów 17:06, 22 paź 2018

Do góry
I ja podziwiam te jesienne przebarwienia; kalina i winorośl cudne, i te złote w słońcu brzozy...
Ptasi gaj 11:11, 22 paź 2018

Do góry
Elu piękne jesienne widoczki serwujesz,a te brzozy takie dziczki czy celowo sadziłaś w ogrodzie.Marzy mi się taki mini lasek brzozowy w rogu działki.Bardzo lubię te drzewa i mam już parę sztuk.
Jurajski Ogród 19:54, 21 paź 2018

Do góry
Agnieszko, po raz nie wiem który przyjmij wyrazy uznania dla Twojego ogrodu! Trudny teren, ogrom pracy, wszystko tak idealnie wypielęgnowane. (co sposobu prowadzenia trawnika zgadzam się z Tobą). Mam pytanie co do brzozy przy kąciku biesiadnym - co to za odmiana (gatunek)? Wygląda na to, że podcinasz ją regularnie?
Wszystkiego po trochu 08:34, 21 paź 2018

Do góry
trochę wschodzącego słoneczka

brzozy już zrzucają liście na potęgę a modrzewie jeszcze całkiem zielone

zapożyczony od sąsiadów pięknie przebarwiający się jaśmin

i drewutnia już powoli coraz bardziej ukryta pod pędami róż

Ptasi gaj 22:26, 20 paź 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Zaproponowane klony sprawdziłam - pięknie się przebarwiają. Szkoda, że moja działka ma tylko 12 arów. Nie żal Ci już wiązać trawy, daj im jeszcze trochę czasu na to paradne wyglądanie.

Dorotka deszcz pokrzyzowal mi wiazanie. Pozniej zwali mi sie wszystko na glowe. Wiazanie, odkurzanie, podcinanie roz, odkurzanie roz z suchych lisci w zwirze.
Ty wiesz ile to roboty nikt mi nie pomoże to moja praca.
Na horyzoncie zla pogoda i 1 listopada wyjazdy.
Skalniak w lisciach z brzozy i ciagle spadaja tez odkurzam.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:11, 19 paź 2018

Do góry
sierika napisał(a)
Wióry zawierają głównie azot, który czy uwalnia się szybko czy wolno/zależy to od użytego nawozu/ jest bardzo łatwo wypłukiwany w głąb gleby, podawanie azotu przed zimą powoduje jego duże straty, wiosną więc znów należałoby uzupełnić.

To ja już nie wiem - czyli jak dam teraz poprawię strukturę gleby ale utracę azot tak ? o już widzę jak przez zimę gwiazdnica porośnie - mam zamiar wszystkie liście z brzozy wrzucić na rabatę może wygłuszy chwasty zimowe.

Mam taką kurtynę brzozową którą musimy ciut przyciąć

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:18, 19 paź 2018

Do góry
cd

Brzozowy zakątek- w tym sezonie bez dereniowych liści. Teraz mogą cieszyć kolory gałęzi. Całe szczęście, że wyleczyłam się z tego, że każde miejsce w ogrodzie ma być zadbane. Między brzozy wrzucałam wypielona na schodkach tojeść rozesłaną, jakieś dąbrówki i kostrzewy. Gdybym chciała mieć tam estetycznie, to musiałabym wylać hektolitry wody. Bez sensu.

grabowy żywopłot wkrótce będzie łysy

i aktualny stan ścietolistnego

Dla Margerytki derenie Sibirica

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:27, 19 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Krajobraz jakby oszroniony wygląda niezwykle.

Danusiu, planujesz brzozy w swoim ogrodzie?

Ależ tak. Oczywiście, ich kariera w moim wykonawstwie rozpoczęła się od lasku brzozowego w ogrodzie z lustrem Potem poszło...

Wczoraj pojechaliśmy z drugiej strony naszej ziemi (nie byłam tam ze dwa lata) - sąsiad pozostawił przy naszym ogrodzeniu kilkanaście brzóz, podkrzesał, uformował. Wyglądają pięknie.

Pomyślałam - "tam zrobię kontynuację" - ale nie zwykłe brzozy, tylko jakieś odmianowe. Do decyzji mam jeszcze czas. A na razie na końcu działki zamierzam posadzić buki, które urosną na olbrzymy, jak w Anglii.

Hania zawsze się śmiała jak widziałyśmy te wielkie drzewa i mówiła "wyobraź sobie swojego buka przy domu jaki będzie"
Ale my nie pozwalamy mu urosnąć, ciągle jest stożkiem
Teraz mam pole do popisu, drzewa mogą rosnąć na wolności, nie są niczym ograniczane. To wielka radość dla nas - mieć drzewa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:47, 18 paź 2018

Do góry
Krajobraz jakby oszroniony wygląda niezwykle.

Danusiu, planujesz brzozy w swoim ogrodzie?
Na zielonej... trawce :) 08:32, 18 paź 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Angeliko

Nie bylam dawno a ogrod sie zmienia wszystko rosnie i pieknie wyglada.
Wrzosowisko robi wrazenie musisz dobrze o nie dbac ze takie piekne.
Ja w tym roku mone wrzosy chcialsm wyrzucic bo wiosna byly w takim kiepskim stanie, ale po nawozach ruszy juz przekwitaja.
Limy piekne. Co ile sa posadzone i jak dlugo je masz?
Jeszcze chcialam sie dowiedziec to brzozy derembosy czy szybko rosna u ciebie. Dlaczego pytam, bo mam okazje kupic ale takie do 1 m i nie wiem czy warto kupowac takie malusie.
Jeszcze chcialam zapytac o trawe miedzy brzozami pewnie nie wiesz co za odmiana, ale jakbys zrobila fotke z bliska lisciom i wiechy kwiatu bylabym wdzieczna.
Bardzo elegancka trawa widzialam podobna na pobliskim osiedlu to bym porownala.

Przepraszam za pytania, doczytalam do 634 str od konca watku, juz pozno oczy sie kleja

Pozdrawiam

Cześć Ela zgadza się ogród ładnie przybrał na masie, co mnie oczywiście cieszy Moje wrzosy po cięciu też nie zachwycają, daje im papu, czasu i zawsze się pozbierają Jakoś specjalnej troski nie wymagają, radzą sobie same.

Limy mam w szpalerze o długości ok 13m, sadzone co dobry metr do półtora. Sadziłam je jesienią dwa lata temu.

Brzozy zdecydowanie zmieniły wygląd, mam je 4 lata, kupiłam naprawdę chudzinki z kilkoma listkami, ale były bardzo wysokie (5m na pewno) także tylko cięliśmy co roku od góry aby "szły" w szerz.... czy warto kupić metrowe - wszystko od ceny zależy jeśli aktrakcyjna…

Trawy w brzozach oczywiście przy czasie pstryknę foto

Pozdrawiam

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:57, 18 paź 2018

Do góry
Ewilena napisał(a)
Cześć, przyszłam, patrzę i wyjść nie mogę. Wędruje po stronach...ach jak piēknie. Gratuluję takiego pięknego ogrodu, cud miód! I tu jeszcze tworzysz, non stop coś robisz. Wow!
Czy te 3 fioletowe drzewka obok siebie to jakieś Nigry może?
Gdzieś tu mignęła mi się informacja o brzozach, a to moje ulubione drzewa. Możesz pokazać jakie odmiany masz?

Witam serdecznie
Dziekuję za miłe słowa
ja jak widzisz mały wariat ogrodowy jestem hahahahahaha

tak to nigry
a brzozy dorenbos
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies