Pinus sylvestris Aurea, piękna, moja wymarzła, Sosna pospolita - Pinus sylvestris 'Watereri' - forma krzaczasta po 10 l. do 3m wys. na 1,5m szer., kolor niebieskawy- godna polecenia rośnie u mnie w szpalerze 3 sztuk i zawsze ładnie i zdrowo wygląda Sosna himalajska - do 25m wysokości - długie igły - piękan ale ta wielkość...polecam, przecież masz dużo miejsca Sosna czarna - Pinus nigra 'Green Rocket' - do 6m, kolumnowa, gałązki rosną pionowo-mam kolumnową odmianę pięknie wygląda, ale sosny kolumnowe w zimie przy dużych opadach śniegu, odkształcają gałęzie, i te odgięte nie wracają już do pionu, przy małej sosence to nie problem, ale przy 6 metrowym drzewie nie ma jak powiązać i zabezpieczyć szczytowych gałęzi.
Polecam jeszcze Pinus parviflora- sosnę drobnokwiatową o miekkich igłach i sosny najbardziej wytrzymałe zimą to sosny twardo igielne Pinus Cembra Horak Pinus Leucodermis-sosna bośniacka
Karol nie idź tą drogą iglaki zwłaszcza starsze 2-3lata poradzą sobie,
zabezpieczanie i podlewanie zostaw na kilka perełek bo z czasem ogród będzie męczarnią i obowiązkiem z przebłyskami radości - coś wiem na ten temat
i jeszcze jedno pytanie: macie jakiś pomysł jak zakryć tą betonową palisadę? Bardzo jej nie lubię i irytuje mnie za każdym razem jak na nią patrzę
jedynym rozwiązaniem są chyba rośliny przy brzegach, tylko nie mam pojęcia jakie; rośnie tam kilka iglaków płożących, ale bardzo chcę coś zmienić w tym ogródku! żeby było ładniej - żeby tak jak u Was wszystko grało
oczywiście nie ma już tego kikuta po klonie, a na jego miejscu jest teraz drugi berberys; pod trzmieliną jest taka dziura, bo wszystko pies niszczy jak biega (to jego ścieżka do ogrodzenia )