Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Agi - czyli słońce i piach

U Agi - czyli słońce i piach

ag_zie 22:19, 04 sty 2016

Następny przegląd to Jodły

chciałabym do ogrodu zaprosić sporo iglaków aby w zimie było ładnie. Tylko tak się zastanawiam czy będzie to dobrze wyglądać bo na dwóch bokach działki mam posadzone szmaragdy... Rabaty chyba będą musiały być szerokie....
Jak uważacie?
ag_zie 22:22, 04 sty 2016

anka_ napisał(a)
Agnieszko ja polecam jak najbardziej, piękna żaróweczka.

na zdjęciach trudno ocenić czy dane drzewo jest godne zainteresowania - w rzeczywistości kolor może się znacznie różnić - ciężko wypatrzyć w necie ciekawy okaz/kolor
Karol99 22:27, 04 sty 2016

ag_zie napisał(a)
SOSNY
Sosna pospolita - Pinus sylvestris 'Aurea' - po 10 latach - 3 do 4,5 m wysokość i szerokość,

Sosna pospolita - Pinus sylvestris 'Moseri' - karłowa po 10 latach do 1,5 m, jasno zielona\cytrynowo żółta

Sosna pospolita - Pinus sylvestris 'Xawery' - podobna do Moseri (karłowa) ale kolumnowa, lekko złotawa w zimie

Sosna pospolita - Pinus sylvestris 'Watereri' - forma krzaczasta po 10 l. do 3m wys. na 1,5m szer., kolor niebieskawy

Sosna himalajska - do 25m wysokości - długie igły - piękan ale ta wielkość...

Sosna czarna - Pinus nigra 'Green Rocket' - do 6m, kolumnowa, gałązki rosną pionowo

Czy możecie zweryfikować listę czy to są sosenki warte zachodu a może ktoś ma coś ciekawszego?

Napisz do Agani - Ogrodowe radosci i rozterki ogrod Agani
lub do Zbyszka - Działka prawie w Borach Tucholskich.

Oni Ci dadzą fajne propozycje wyszukanych iglaków.
ag_zie 22:43, 04 sty 2016

Karol99 napisał(a)

Napisz do Agani - Ogrodowe radosci i rozterki ogrod Agani
lub do Zbyszka - Działka prawie w Borach Tucholskich.

Oni Ci dadzą fajne propozycje wyszukanych iglaków.

dzięki
Agania 10:59, 05 sty 2016

ag_zie napisał(a)
SOSNY
Sosna pospolita - Pinus sylvestris 'Aurea' - po 10 latach - 3 do 4,5 m wysokość i szerokość,

Sosna pospolita - Pinus sylvestris 'Moseri' - karłowa po 10 latach do 1,5 m, jasno zielona\cytrynowo żółta

Sosna pospolita - Pinus sylvestris 'Xawery' - podobna do Moseri (karłowa) ale kolumnowa, lekko złotawa w zimie

Sosna pospolita - Pinus sylvestris 'Watereri' - forma krzaczasta po 10 l. do 3m wys. na 1,5m szer., kolor niebieskawy

Sosna himalajska - do 25m wysokości - długie igły - piękan ale ta wielkość...

Sosna czarna - Pinus nigra 'Green Rocket' - do 6m, kolumnowa, gałązki rosną pionowo

Czy możecie zweryfikować listę czy to są sosenki warte zachodu a może ktoś ma coś ciekawszego?

Pinus sylvestris Aurea, piękna, moja wymarzła,
Sosna pospolita - Pinus sylvestris 'Watereri' - forma krzaczasta po 10 l. do 3m wys. na 1,5m szer., kolor niebieskawy- godna polecenia rośnie u mnie w szpalerze 3 sztuk i zawsze ładnie i zdrowo wygląda
Sosna himalajska - do 25m wysokości - długie igły - piękan ale ta wielkość...polecam, przecież masz dużo miejsca
Sosna czarna - Pinus nigra 'Green Rocket' - do 6m, kolumnowa, gałązki rosną pionowo-mam kolumnową odmianę pięknie wygląda, ale sosny kolumnowe w zimie przy dużych opadach śniegu, odkształcają gałęzie, i te odgięte nie wracają już do pionu, przy małej sosence to nie problem, ale przy 6 metrowym drzewie nie ma jak powiązać i zabezpieczyć szczytowych gałęzi.
Polecam jeszcze Pinus parviflora- sosnę drobnokwiatową o miekkich igłach i sosny najbardziej wytrzymałe zimą to sosny twardo igielne
Pinus Cembra Horak

Pinus Leucodermis-sosna bośniacka
Dominika11 11:05, 05 sty 2016

Agania napisał(a)

Pinus sylvestris Aurea, piękna, moja wymarzła,
Sosna pospolita - Pinus sylvestris 'Watereri' - forma krzaczasta po 10 l. do 3m wys. na 1,5m szer., kolor niebieskawy- godna polecenia rośnie u mnie w szpalerze 3 sztuk i zawsze ładnie i zdrowo wygląda
Sosna himalajska - do 25m wysokości - długie igły - piękan ale ta wielkość...polecam, przecież masz dużo miejsca
Sosna czarna - Pinus nigra 'Green Rocket' - do 6m, kolumnowa, gałązki rosną pionowo-mam kolumnową odmianę pięknie wygląda, ale sosny kolumnowe w zimie przy dużych opadach śniegu, odkształcają gałęzie, i te odgięte nie wracają już do pionu, przy małej sosence to nie problem, ale przy 6 metrowym drzewie nie ma jak powiązać i zabezpieczyć szczytowych gałęzi.
Polecam jeszcze Pinus parviflora- sosnę drobnokwiatową o miekkich igłach i sosny najbardziej wytrzymałe zimą to sosny twardo igielne
Pinus Cembra Horak

Pinus Leucodermis-sosna bośniacka
kopalnia wiedzy - sama skorzystam - notesik poszedł w ruch
Agania 11:40, 05 sty 2016

ag_zie napisał(a)
Następny przegląd to Jodły

chciałabym do ogrodu zaprosić sporo iglaków aby w zimie było ładnie. Tylko tak się zastanawiam czy będzie to dobrze wyglądać bo na dwóch bokach działki mam posadzone szmaragdy... Rabaty chyba będą musiały być szerokie....
Jak uważacie?

Aga...tam gdzie posadzisz sosny już nie muszą rosnąć szmaragdy, ale jeśli tworzysz kompozycje z iglaków, to rabata będzie szeroka, więc wskazane są formy kolumnowe, jodły kalifornijskie, jednobarwne i kaukaskie rosną zdrowo, hiszpańskie są bardzo piękne,ale wrażliwsze, koreanki podobno nie są polecane, ale ja dla tych szyszek nie mogłam sobie jednej odmówić, wśród świerków możesz też coś interesującego znaleść do ogrodu i jest sporo odmian kolumnowych, tutaj polecam ci serba pendulę, wśród iglastych masz jeszcze metasekwoje, choiny kanadyjskie, daglezje, cedry, ale te są już bardziej wymagające.
tutaj znajdziesz sporo na na jedne stroce
http://kurowski.pl/pl/katalog-roslin/1/2/16,rosliny-karlowe
ag_zie 12:02, 05 sty 2016

Agania napisał(a)

Aga...tam gdzie posadzisz sosny już nie muszą rosnąć szmaragdy, ale jeśli tworzysz kompozycje z iglaków, to rabata będzie szeroka, więc wskazane są formy kolumnowe, jodły kalifornijskie, jednobarwne i kaukaskie rosną zdrowo, hiszpańskie są bardzo piękne,ale wrażliwsze, koreanki podobno nie są polecane, ale ja dla tych szyszek nie mogłam sobie jednej odmówić, wśród świerków możesz też coś interesującego znaleść do ogrodu i jest sporo odmian kolumnowych, tutaj polecam ci serba pendulę, wśród iglastych masz jeszcze metasekwoje, choiny kanadyjskie, daglezje, cedry, ale te są już bardziej wymagające.
tutaj znajdziesz sporo na na jedne stroce
http://kurowski.pl/pl/katalog-roslin/1/2/16,rosliny-karlowe

Agato, dziękuję Ci za te informacje! Teraz na spokojnie muszę poczytać i pomyśleć
anka_ 16:34, 05 sty 2016

ag_zie napisał(a)

na zdjęciach trudno ocenić czy dane drzewo jest godne zainteresowania - w rzeczywistości kolor może się znacznie różnić - ciężko wypatrzyć w necie ciekawy okaz/kolor

Agnieszko ta sosna w sezonie jest ni to żółta ni zielona- taka powiedzmy limonkowa. Ale jak przymrozi to robi się z niej żarówa.

Serb pendula którego poleca Agatka jest piękny. I bardzo go lubią zające, ale ty masz ogrodzone.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
ag_zie 10:49, 06 sty 2016

Do ogrodowego notatnika - znalezione u Agani:
Agania napisał(a)

. ..
kolumnowy
Świerk serbski Pendula
Świerk Cupresina
Świerk Bohemica, Rydal o czerwonych przyrostach
Jodła jednobarna, odmiany iglaków glauca lub nana.
Ja dobierałam iglaczki urodą, lubię kosodrzewiny przebarwiające się zimą na żółto np. Winter Gold, Ophir. Wiosną koloru Ci doda świerk kłujący Koster, Białobok, Jan Byczkowski, Maigold
Karłowych, szczeoionych iglaczków jest mnóstwo, są sprzedawane bardzo malutkie, po dwie, trzy gałązki na piku i na początku wszyskie są malutkie...trzeba dopytać w szķółce hodowlanej
Trudno jest tak doradzić, żeby były bezproblemowe, ponieważ nigdy nie wiemy czy coś się stanie, jak pojawi się jakiś problem i jaka jest jego przyczyna...musisz się liczyć z pojedynczymi stratami, bo takie zdarzają się w każdym ogrodzie, ale nie polecam białych świerków conica, bo przędziorki je po prosu uwielbiają.......a poza tym....masz piękną zimę