chciałabym do ogrodu zaprosić sporo iglaków aby w zimie było ładnie. Tylko tak się zastanawiam czy będzie to dobrze wyglądać bo na dwóch bokach działki mam posadzone szmaragdy... Rabaty chyba będą musiały być szerokie....
Jak uważacie?
na zdjęciach trudno ocenić czy dane drzewo jest godne zainteresowania - w rzeczywistości kolor może się znacznie różnić - ciężko wypatrzyć w necie ciekawy okaz/kolor
Pinus sylvestris Aurea, piękna, moja wymarzła, Sosna pospolita - Pinus sylvestris 'Watereri' - forma krzaczasta po 10 l. do 3m wys. na 1,5m szer., kolor niebieskawy- godna polecenia rośnie u mnie w szpalerze 3 sztuk i zawsze ładnie i zdrowo wygląda Sosna himalajska - do 25m wysokości - długie igły - piękan ale ta wielkość...polecam, przecież masz dużo miejsca Sosna czarna - Pinus nigra 'Green Rocket' - do 6m, kolumnowa, gałązki rosną pionowo-mam kolumnową odmianę pięknie wygląda, ale sosny kolumnowe w zimie przy dużych opadach śniegu, odkształcają gałęzie, i te odgięte nie wracają już do pionu, przy małej sosence to nie problem, ale przy 6 metrowym drzewie nie ma jak powiązać i zabezpieczyć szczytowych gałęzi.
Polecam jeszcze Pinus parviflora- sosnę drobnokwiatową o miekkich igłach i sosny najbardziej wytrzymałe zimą to sosny twardo igielne Pinus Cembra Horak Pinus Leucodermis-sosna bośniacka
Aga...tam gdzie posadzisz sosny już nie muszą rosnąć szmaragdy, ale jeśli tworzysz kompozycje z iglaków, to rabata będzie szeroka, więc wskazane są formy kolumnowe, jodły kalifornijskie, jednobarwne i kaukaskie rosną zdrowo, hiszpańskie są bardzo piękne,ale wrażliwsze, koreanki podobno nie są polecane, ale ja dla tych szyszek nie mogłam sobie jednej odmówić, wśród świerków możesz też coś interesującego znaleść do ogrodu i jest sporo odmian kolumnowych, tutaj polecam ci serba pendulę, wśród iglastych masz jeszcze metasekwoje, choiny kanadyjskie, daglezje, cedry, ale te są już bardziej wymagające.
tutaj znajdziesz sporo na na jedne stroce http://kurowski.pl/pl/katalog-roslin/1/2/16,rosliny-karlowe
Agnieszko ta sosna w sezonie jest ni to żółta ni zielona- taka powiedzmy limonkowa. Ale jak przymrozi to robi się z niej żarówa.
Serb pendula którego poleca Agatka jest piękny. I bardzo go lubią zające, ale ty masz ogrodzone.