Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Grzebiuszka ziemna 22:35, 30 kwi 2023

Do góry
Śliczne kurki!

Osiedlowy ogródek 22:32, 30 kwi 2023

Do góry

Osiedlowy ogródek 22:29, 30 kwi 2023

Do góry
A ja standardowo spóźniona o cały miesiąc

25.03.2023

04.04.2023

Czasem dobrze wetknąć w ziemię znacznik
Pamiętałam, se wysiałam rok temu ranniki, tylko szukałam ich zupełnie w innym miejscu

Bożykwiat gdyby nie znacznik to bym pewnie wypieliła

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:59, 30 kwi 2023

Do góry
Magleska napisał(a)
Haniu nie smutaj się już-wirtualnie pocieszam ,choć pewnie słabo mi wychodzi

szkoda drzewka ,ale może faktycznie jest tak ,jak napisała Brzozowa Agatka .

u mnie też zimno -dziś musiałam w czapce i 2 polarach pracować w ogrodzie

To wypadanie dorosłych drzew, to prawdziwe nieszczęście. Bardzo ciężko jest je zastąpić. W plątaninie korzeni małemu wypierdkowi trudno zapewnić właściwe warunki świetlne i glebowe. Łatwiej wymienić drzewko na pojedynczej rabacie niż te rosnące w tym moim nieformowanym żywopłocie. Nie spodziewam się jakiegoś spektakularnego efektu.
Zimową kurtkę wciąż mam w zasięgu ręki. Przeciwdeszczową też. Tylko słomkowy kapelusz wciąż poza zasięgiem. Upałów w prognozach nie ma.

Jutro ma być ładnie. Znów mam dylemat- kierunek warzywnik, czy ogród ozdobny?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:50, 30 kwi 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Też mnie zauroczyły! Przytargałam je dziś od Sylwii

Sylwia, jeszcze raz dziękuję Czuję się u Was jak u starych dobrych przyjaciół
Lecę sadzić skarby…

Cieszy nas to Asia Sadź i niech rosną Super było się znowu spotkać
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:50, 30 kwi 2023

Do góry
To pomarańcz

A to miał być pomarańcz. Bardziej wygląda na 1-majowego tulipanka. Niech się święci !
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:45, 30 kwi 2023

Do góry
Urszulla napisał(a)
Jabłonki-Ola i Royality

Buk

Ula dziękuję za przemiłe chwile, za prezenty, patrzyłam ożanki w łące nawet nie przywiędły całą noc wczoraj je podlewało z nieba
Mazurskie klimaty Małgorzaty 21:45, 30 kwi 2023

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)
Basiu u mnie "Błękitny Anioł"sprawuje się świetnie --mam już kupiony jeszcze jeden ,posadzę w innej części ogrodu tylko na razie przygotowuję dla niego specjalną rabatkę.
...a oto dowód --mój Błękitny -specjalnie dla Ciebie.

Małgosiu czy to jest powojnik? Kwiaty ma obłęnie piękne
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:43, 30 kwi 2023

Do góry
vita napisał(a)
Świeżym okiem patrzę na tawułę szarą, warto dać jej przestrzeń aby tak zalśniła
Jednak trochę pracy wymaga, nie lubiłam jej ciąć po kwitnieniu. Twój ogród w obłokach bieli
Zniechęcenie z powodu pogody i porażek minie, wiesz o tym
A ja przywlokłam jesienią kolejnego oliwnika!

Tę tawułę tnę tylko pod koniec zimy, wycinam 2-3 najstarsze gałęzie. Ona ma taki ładny fontannowy pokrój. Nie trzeba jej ciąć po kwitnieniu. Tak samo robię z tawułami nippońskimi.

Już sama nie wiem, co za oliwniki mi się trafiły. Kupowałam jako wąskolistne. Kwitną, a potem produkują zdrewniałe orzeszki przypominające żołędzie. Na każdej zdrewniałej gałęzi, na pniu też, wyrastają gęsto 5 cm twarde kolce (jak u glediczji trójcierniowej). Kiedy drzewka były mniejsze, to często te kolce raniły podczas koszenia trawnika pod nimi. Za każdym razem, kiedy mam je podkrzesywać i podcinać mam stany lękowe. Niebezpieczne są.

Zniechęcenie minie, kiedy wróci radość z pracy w ogrodzie. Ostatnio wciąż ją odbierały zawirowania pogody. W słońcu wszystko wygląda inaczej.

Czekam na zapach kaliny angielskiej.

Pachnący różami, malowany bylinami 21:32, 30 kwi 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)
Jakie duże masz to oczko? co to za roślinka w nim rośnie? Żabka sama przywędrowała czy ją sama tam umieściłaś?
U was cieplej, róże będą na pewno wspaniale kwitnąć
Widzę że te wyższe masz posadzono blisko tuj, ciekawe, bo chyba tylko róże dadzą radę tak rosnąć, nie zauważyłaś czy są słabsze co roku na tym stanowisku?

Mirusiu, donice maja jakieś 45 cm średnicy i głębokości. Mam też jedno większe oczko, tutaj go widać. W donicy, w której jest żabka rośnie skrzyp bagienny, a w drugiej jest lilia wodna.

Żabki same się pojawiły. Na róże czekam z niecierpliwością zwłaszcza, że jest sporo nowości. W tym roku, przy tujach posadziłam też róże rabatowe i wielkokwiatowe. Każda róża korzeni się dość głęboko, powinny sobie poradzić.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:31, 30 kwi 2023

Do góry
Zimę w dobrym stanie przetrwały tiarelle. Bardzo je lubię i dzielę przy każdej nadające się okazji.

Do kwitnienia szykują się odmianowe kukliki.

Przez ten zimny kwiecień bratki w donicach prawie nie przyrastały. Dopiero w ostatnich dniach zaczęły produkować więcej kwiecia.

Drzewa na zapłociu zaczęły się wreszcie zielenić. Przy okazji koszenia tam trawnika zebrałam opadające z buków zeszłoroczne liście.

Bardzo lubię młode listki trzmieliny oskrzydlonej. Na studziennej rosną jej dwa krzaczki; jeden pod Olą, a drugi pod brzozą Youngii.

Ogród prawie wymarzony … 21:28, 30 kwi 2023

Do góry
Gardenarium napisał(a)
I gdzie jest to zdjęcie grujecznika do obcięcia?

Stronę wstecz

Ale proszę oto ON ma prawie metr i chciałabym z niego zrobić drzewko

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:20, 30 kwi 2023

Do góry
Magara napisał(a)
Haniu, podczytuję, trzymam kciuki za bardziej optymistyczny nastrój ogrodowy i nie tylko
Doskonale Cię rozumiem i odnośnie strat, i optymizmu, i wizji działań, które wyjątkowo ciężko się tej wiosny realizują
Ale - musi być w końcu lepiej, tego się trzymajmy

Od czwartku było ciut lepiej. Udało się dokończyć sprzatanie i wzruszanie gleby na rabacie wzdłuż zachodniej granicy działki; od ławeczki do zakątka z brzozami.

Posadzone tam na początku marca dwie róże Alden Biesen ładnie ruszyły. Do kwitnienia szykuje się obiela.

Ładnie ruszył klon pensylwański.

W piątek nie padało i można było skosić trawę i zająć się rondem. Wykopałam z niego trzy wiadra czosnków główkowatych i mocno spulchniłam glebę. Nie mam złudzeń, że czosnki zlikwidowałam całkowicie. Te szczypiorki wciąż się pojawiają, ale teraz będę je traktowała jak chwasty. Nie dopuszczę do wzrastania i nabierania masy.

Wczoraj i dzisiaj do południa miałam przerwę od ogrodu. Przyjechało 7 kubików drewna do palenia w sezonie 2024/25 i trzeba było je ułożyć w drewutni. Trafił się wyjątkowo uczciwy dostawca, który odmierzał drewno metrami sześciennymi, a nie przestrzennymi, co stało się ostatnimi czasy jakimś dziwnym zwyczajem sprzedających.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 21:01, 30 kwi 2023

Do góry
DariaB napisał(a)

Lasy w Twojej okolicy są przepiękne. Pozazdrościć.
U Ciebie też wiosna budzi się kolorami.
Kostka kamienna i płyty bardzo mi się podobają.
Tulipany cieszą, obojętnie jaki kolor mają. Potwierdzam.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:59, 30 kwi 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)

Można, żeby nie drażniło, na początek wyciąć samą koronę.

Ale może suchelce nie będą tak przeszkadzać

Świdośliwy gwiazdorzą razem z Olą

Cięcie zrobię hurtem, bo do wykarczowania mam jeszcze dwa oliwniki na zapłociu. Jeden rośnie już pod kątem 45 stopni, a drugi wchodzi koroną na drogę i wymaga corocznego przycinania kolczastych konarów na coraz wyższym poziomie. Nie mam już na to sił i zdrowia. Dwa lata temu kolec wbił mi się w głowę.

Świdośliwom już powoli opadają płatki, ale Ola jeszcze trochę poświeci.

Ta świdośliwa przy tarasie świetnie się zgrała z kwitnieniem tawuł szarych.

Tulipany EE i białe narcyzy ładnie dopełniają ten zakątek.

Ogród hortensjowo różanecznikowy 20:56, 30 kwi 2023

Do góry
Mariette.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 20:45, 30 kwi 2023

Do góry
.
Mix trafiły mi się pomyłkowo,żółte, pomarańczowe i czerwone pojadą do mojej mamy to nie moje kolory.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:44, 30 kwi 2023

Do góry
ryska napisał(a)
Haniu wszystkiego dobrego życzę i wirtualnie popijam kombuczę na tych pięknych schodach

Schodki pięknieją z dnia na dzień. Przez ostatnie trzy dni padało tylko wczoraj. Wygląda na to, że częstotliwość opadów trochę się zmniejszyła. Odkryłam, że kombucza zawiera w sobie nutkę alkoholu i niestety musiałam ograniczyć popijanie ze względu na bycie kierowcą. Wielka szkoda, bo mi zasmakowała.

Schodki dla Ciebie.

Tulipany na skarpie dochodzą.

Jakby Ci było zimnawo, to w zasięgu jest ławeczka. Brzoza Youngii ładnie się zazieleniła.

Ogród hortensjowo różanecznikowy 20:33, 30 kwi 2023

Do góry
Mój ogrodowy pamiętnik 20:31, 30 kwi 2023

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Kupiłam 2 doniczki. Stwierdziłam że też muszę mieć gębę.

Aaaa.... gdzie kupiłaś gębę? Bardzo chcę taką, a nie mogę znaleźć.

Wiosna u Ciebie już zaawansowana i pięknie kolorowa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies