W moich zacienionych warunkach trawnik nienajlepiej sobie radzi. Dlatego wiosną planuję go zwertykulować i dosiać specjalną trawę do cienia. W zasadzie nie chcę robić rewolucji tylko ewolucję czyli przyszedł czas na drobne korekty i zaplanowanie miejsca do wypoczynku. Wstawiam zdjęcie planu ogródka z naniesionymi korektami:
Zostanie wygładzona linia rabat i dosadzone jeszcze 2 rośliny. Z podniesionych rabat umocniony jest tylko kawałek z dereniem, a pozostałe zaczynają się osuwać. Zresztą ten umocniony kamieniami polnymi fragment nie podoba mi się i chcę zmienić.
Zastanawiałam się czym obrzeżyć te rabaty. Najbardziej podoba mi się łupek, ale żeby murek był stabilny musi być dość szeroki, a szkoda mi miejsca. Palisady betonowe mi się nie podobają. Ogródek jest mały i chcę uniknąć wrażenia chaosu więc najlepiej byłoby powtórzyć materiały już użyte: budynek jest otynkowany na kolor kremowy, schodki są konglomeratowe jasnoszare, a cokół jest obłożony brązowym klinkierem. Dlatego skłaniam się ku murkowi z cegieł klinkierowych w tym właśnie kolorze. Tu potrzebna mi podpowiedź, porada lub inne propozycje. Mam ograniczenia transportowe - wejście do ogródka przez dom i finansowe (raczej wolałabym się niezbyt wykosztować).