Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe królestwo

Moje małe królestwo

Dominika11 19:05, 30 gru 2015

cytuję wpis w innym wątku Waldka

waldek727 napisał(a)
O te parę mroźniejszych nocy i dni, to ja bym się wcale tak nie obawiał. Dla nas ogrodników jest to raczej dobra informacja i tylko trochę szkoda, że nie poprószy śnieg.
Owszem. Co wrażliwszych roślin nie zaszkodzi na jakiś czas okryć z tym, że przyroda i w takich sytuacjach świetnie daje sobie radę. Zjawisko to nazywa się dominacją wierzchołkową i polega na tym, że jeżeli pąki szczytowe występujące na wierzchołkach pędów oraz na pędzie głównym zostaną trwale uszkodzone przez mróz, to automatycznie substancje powodujące wzrost i rozwój tych pąków przemieszczają się w dół i pobudzają do życia pąki uśpione.
więc spoko
Mariusz 19:47, 30 gru 2015

Ptaki będą zadowolone , uwielbiają takie smakołyki, szczególnie słonecznik, będą uparcie za nim dłubać. Fajny pomysł z kubeczkami.
Pozwolisz , to w moim ogródku karmy z lat ubiegłych, jutro wywieszę nowe, myślę nad formą podania , aby było praktycznie i ładnie.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2547-przyjazny-ogrod?page=13#post_6
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2547-przyjazny-ogrod?page=190#post_6
Budleja ruszyła? U mnie również. Czy usypałaś jej kopczyk?
olga80 20:03, 30 gru 2015

Dominika-dziękuje bardzo przydatne informacje

Mariusz-dziękuje za odwiedziny faktycznie o patyczku nie pomyślałam a to pewnie spore ułatwienie dla ptaszków, w pomarańczach też robiłam w zeszłym roku i też ściągnęłam taki karmiczek z netu, robiłam też szaszłyki dla ptaszków z owoców. Budleja okopczykowana i gałązki świerkowe jej jeszcze położyłam.
Mariusz 20:16, 30 gru 2015

Z pomarańczami też zaczerpnąłem z internetu Dadzą sobie rade i bez patyczków, nawet jak obrócisz do góry dnem, to spryciary .
Dominika11 20:25, 30 gru 2015

przydatne i to bardzo - sama tego nie wiedziałam
ewsyg 11:14, 31 gru 2015

Witaj Olgo. Wpadłam z rewizytą i widzę, że też się męczysz z tworzeniem ogrodu. Ja już mam odciski na mózgu od główkowania co gdzie i z czym Bardzo jestem ciekawa liliowców, które kupiłaś. 10 odmian to sporo. Bardzo lubię te rośliny więc z niecierpliwością czekam na Twoje.
Pozdrawiam Ewa
olga80 14:06, 31 gru 2015

ewsyg napisał(a)
Witaj Olgo. Wpadłam z rewizytą i widzę, że też się męczysz z tworzeniem ogrodu. Ja już mam odciski na mózgu od główkowania co gdzie i z czym Bardzo jestem ciekawa liliowców, które kupiłaś. 10 odmian to sporo. Bardzo lubię te rośliny więc z niecierpliwością czekam na Twoje.
Pozdrawiam Ewa

Oj to prawda od myślenia co z czym i gdzie można dostać odcisków na mózgu.Mam już kilka pomysłów na wiosnę i nie mogę się doczekać kiedy chwycę za szpadel i grabie.
Ewik 17:23, 31 gru 2015

olga80 napisał(a)

Oj to prawda od myślenia co z czym i gdzie można dostać odcisków na mózgu.Mam już kilka pomysłów na wiosnę i nie mogę się doczekać kiedy chwycę za szpadel i grabie.

Ha, to tak jak ja Juz chce wiosny, choc przed chwilą skończyłam sadzic ostatnie tulipany , a tak sie zarzekałam, ze żadnych cebulowych .. czyzby to wpływ ogrodowiska ..
Jana 12:45, 01 sty 2016

Właśnie ponownie zachwycam się twoją czerwoną różą, myślę o kupnie takiej wszystkiego dobrego w Nowym Roku
olga80 20:25, 01 sty 2016

u nas -10 kot znalaz sobie super miejscowke

wczoraj znalazlam jeszcze 2 paczki tulipanow czy jak mrozy puszcza to bede mogls je jeszcze wsadzic?