nooo za tydzień zmiana czasu ale i tak ciemno, zimno i mokro więc dobrze że się zaopatrzyłaś - uprzejmie informuję że dziś 5 nowych róż nabyłam no i posadzić trzeba robisz coś w ogrodzie?
Paulinka nie mówione że w donicy nie wsadzę lawendy ale głównie chodzi mi o to, że chciałabym ją posadzić przed basenem tak jak na inspiracji
Co do donicy to cały wcześniejszy plan został przewrócony do góry nogami i muszę na spokojnie przeanalizować nasadzenia
Wstawię poglądowy rysunek jak mniej więcej mogłoby wyglądać. Oczywiście oczami wyobraźni dorysujcie sobie drewniany ekran na płocie i pergolę
Jak tylko to możliwe to wre, więc ostatni raz cebule sadziłam 5.10 a jest 22.10 - chciałam dziś ale jest strasznie mokro brrr
może jutro bo zostało mi trochę
Po pierwszych przymrozkach pożółkły hosty, rozplenice, niektóre trawy, hortensje ogrodowe ścięte, podobnie dalie. Nadchodzą coraz większe chłody, więc powoli przygotowuję rabaty do zimy - przesadzam co się da, robię miejsce na byliny. Chciałabym więcej bylin, ale jest już zbyt ciasno na rabatach.
z pozdrowieniami dla Aneczki ;:196 :wit
Róże pnące i w niektórych zakątkach bliżej domu uratowały się przed sarenkami
Dziękuję za wsparcie i za zaglądanie do mnie pomimo mojej nieobecności.
Melduję, ze czuję się już lepiej jednak do pełnej sprawności daleko ale wierzę, ze uda mi się popracować w weekend i w końcu posadzę wszystkie cebule. Jakieś 700 sztuk tulipanów, czosnków czeka na miejscówkę.
W Makowie jest nieciekawie bo mocne przymrozki zniszczyły wiele kwiatów róż, liście miłorzębu, magnolii, opadają nie zmieniając koloru a hortensje zbrązowiały.
nie podoba mi się Jesień 2015 w Makowie
są jednak wyjątki
Witajcie!
Dziękuję wszystkim za wpisy i miłe komentarze!
U mnie w ogrodzie jesień na całego...
Dni krótkie i często deszczowe, zimne, więc prace ogrodowe odłożone na boczny tor.
Nowe zawilce mieszańcowe Giselle - cudo o podwójnych płatkach Zachwyca mnie ta odmiana, więc kupiłam kilka sadzonek
Pink Kiss - kwiaty pojedyncze, ale urocze
W ogrodzie walczymy z grzybami. Mamy w trawniku jakąś istną plagę takich dziwnych, dużych grzybów - chyba jakieś trujące. Codziennie zbieramy reklamówkę tego. U Was też pojawiają się takie niespodzianki?
W ogrodzie nowy murek powolutku rośnie (bardzo powolutku
tutaj lepiej widać, w którym miejscu będzie ta nowa ceglana ścianka
Pospacerowałam, pięknie masz, swobodnie i klimatycznie, sporo róż jak fajnie
i ja wreszcie dojrzałam musi, musi być coś do jedzenia więc tworzę jagodnik
tak to ważne ale wiele lat się wzbraniałam choć czasem cos na pniu wsadziłam no i poziomki -ale to mało